Türkiye'nin en etkin ve geçerli eğitim kuruluşlarından Koç Üniversitesi, geçtiğimiz 6 yılki çalışmalarını ve gelecek 5 yılki hedeflerini, yıllık Danışma Kurulu Toplantısı'nda tartıştı.
Nobel ödüllü Merton Miller, John McArthur gibi dünyaca ünlü birçok eğitimcinin katıldığı toplantıda bugünün iş şartlarında en iyi yöneticiyi yetiştirmek için yapılması gerekenler masaya yatırıldı. Koç Üniversitesi'nin geleceğin yöneticilerini yetiştirdiğini belirten Rektör Prof. Dr. Seha Tiniç, "Ancak bu bağlamda amacımız sadece eğitim değil. Aynı zamanda bilgi yaratmayı da başarabilen bir üniversite olmayı hedefliyoruz" dedi.
Günümüzde her şeyin devlete bağlı olmaması gerektiğini belirten Koç Holding Başkanvekili Suna Kıraç, "Ancak bugün öğrenciler devlet üniversitelerinde bedava okutulmaktadır. Durumu iyi olan öğrencilerden katkı alınması gerektiğine inanıyorum. Çünkü ancak parasını ödediğiniz şeyin değerini bilebilirsiniz" diye konuştu.
Koç Üniversitesi'nde uygulanan sistemin dünyanın hiçbir yerinde olmadığını da belirten Kıraç, "Devlet okullarında sorun var. Birçok kişi bundan hoşlanmayacak biliyorum, ama gelecekte paralı eğitim daha çok gündeme gelecek. Artık kaliteli bir eğitim için fiyatlandırma şart" dedi.
Seha M. Tiniç ise paralı eğitimle ilgili olarak, "Bedava eğitim kaliteyi düşürüyor. Devlet üniversitelerinde uygulanan öğretmen maaşları çok yetersiz bu yüzden hocalar ek iş yapıyor bu da eğitimin kalitesini düşürüyor. Türkiye'de yüksek öğrenim görenler zaten orta ve yüksek gelirli kesim. Bizim uyguladığımız burs sistemini devlet üniversiteleri de uygulayabilir. Böylece gelir seviyesi düşük olan ama başarılı öğrenciler desteklenebilir" dedi.
Koç Üniversitesi Danışma Kurulu Üyesi Nobel Ödüllü Merton Miller, Türkiye'de büyük bir potansiyelin bulunduğunu belirtirken, Koç Üniversitesi'nin ciddi anlamda üretici beyinler ürettiğini belirtti. Ancak Türkiye'nin kendisini şaşırttığını itiraf eden Miller, "10 yıl önce Türkiye'ye geldiğimde Türkiye'nin ya enflasyondan kurtulacağını ya da enflasyonun tamamen kontrolden çıkacağını düşünüyordum. Ancak Türkiye 10 yıldır istikrarlı bir şekilde, enflasyonla yaşıyor" dedi. Miller, Avrupa'nın Türkiye'le kötülük ettiğini, bunun için Türkiye'nin ABD'ye yakınlaşmasının gerektiğini söyledi.
John McArthur, Koç Üniversitesi'nden mezun olanlara yani iyi eğitilmiş iş gücüne her zaman ihtiyaç olduğunu belirtti. McArthur, rekabete rekabetle karşılık vermenin koşulunun iyi eğitimden geçtiğini ve Koç Üniversitesi'ndeki öğrencilerin bu kritere uygun olarak her konuda çok donanımlı olduğunu söyledi.
Koç Holding Yönetim Kurulu üyesi Semahat Arsel ise paralı eğitimin şart olduğunu ve herşeyi devletten beklemenin çağdaşlığa uymadığını belirtti.
Türkiye ekonomisi ile ilgili olarak ise Prof. Dr. Victor Halberstadt, "Türkiye'deki enflasyonun düşmesi için ön koşulların oluşması şart. Türkiye son on yılda bu şartları yerine getirmesine rağmen enflasyon düşüremedi. Enflasyon ancak hükümetlerin istikrarlı bir tutum sergilemelerine bağlı." diye belirtti. Prof. Dr. Merton Miller ise Türkiye'ye 85'ten beri geldiğini belirtirken, "Türkiye'ye ilk gelişimde bir tahminde bulunmuştum. Ya enflasyon tamamen sıfırlanacak ya da devam edecek diye. Ama görüyorum ki bu enflasyon problemi hala devam ediyor. Bu çok önemli ekonomik bir sorun. Enflasyon ürettiğiniz herşeyin yüzde 4'ünü alıp götürüyor ama bunun nedeni siyasi istikrarsızlıktan kaynaklanıyor" dedi. AÇIL SEZEN