kapat

08.07.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
intermerkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Piyasalara 2. darbe
Devlet Bakanı Hikmet Uluğbay'ın intihar girişimi, dün moralleri daha da bozdu. Bono faizi yüzde 105'e çıktı, borsa 4.755 puana indi.

Piyasalar, Hazine Müsteşar Vekili Cüneyt Sel'in istifasının ardından, dün de Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Hikmet Uluğbay'ın intihar girişimiyle karabasan gibi bir gün geçirdi. IMF ile ilişkilerin yeniden ısındığı bir dönemde, Türkiye'nin ekonomik dengelerini ve IMF temaslarını sağlayan iki önemli kişinin yetkinliğinin ortadan kalkması, moralleri daha da bozdu.

Merkez Bankası'nın pazartesi günü yaptığı faiz indirimi ve likidite desteği tamamen bir kenara atıldı. Önceki gün yüzde 100'den yüzde 102'ye çıkan bono faizleri, dün de yüzde 105'e tırmandı. İşlem hacminin tamamına yakını yine 23 Ağustos 2000 vadeli kâğıtta gerçekleşti.

Endeks ise dün kapanışta Salı gününe göre yüzde 1.34 değer kaybı ile 4.755 puana geriledi. Gün içinde yüzde 5.45 oranında düşen endeks, 4.542 puana kadar indi. İki günlük değer kaybı yüzde 5.47'ye ulaştı. Borsada işlem hacminin 75 trilyon lira seviyesinde kalması, satıcıların isteksizliğini ortaya koydu.

Borsa endeksi, IMF ziyaretinin sonuç bildirgesinin açıklanmasından önce ulaştığı 5.159 puana göre ise yüzde 7.83 oranında değer kaybına uğradı. 1 Temmuz'da 49.7 milyar dolar olan toplam piyasa kapitalizasyonu, dün kapanışta 45.3 milyar dolara indi. Ancak halka açık kısmı, 10.2 milyar dolardan, 9.3 milyar dolara gerileyerek, yaklaşık 900 milyon dolar indi. Bu miktar 'kağıt üstünde' bu süre zarfında hisse senedi yatırımcılarının kaybını gösteriyor.

Bir hesap hikayesi!
İkİ günlük tatsız gelişmelerin öncesinde IMF ve Hazine tarafından, currency board (para kurulu) üzerine hazırlanmış bir senaryonun dışarı sızdırıldığı bunu ele geçiren bazı kişilerin de söylenti yayarak cuma günü borsada vurgun yaptığı iddiaları ortalığı bulandırmıştı. Cuma günü borsada 172 trilyonun el değiştiği ve endeksin en tepe ile en düşük noktası arasındaki farktan 5 milyar dolarlık (yani 2.1 katrilyon lira),. ortalamalardan yola çıkıldığında da 2.5 milyar dolarlık bir kâr/zarar ortaya çıktığı öne sürüldü. 5 milyar dolar hesabı borsada işlem gören şirketlerin 2 Temmuz'daki 49.7 milyar dolarlık toplam piyasa değerinden yola çıkılarak bulunuyor. Endeks yüzde 10.8 oranında dalgalandığına göre, ortaya yaklaşık 5 milyar dolarlık bir kâr fırsatı çıkıyor! Ama gerçek hesap böyle değil. Çünkü şirketlerin ortalama halka açıklık oranı yüzde 20 civarında. Yani 49.1 milyar doların sadece 10.2 milyar doları borsada işlem görme 'iznine' sahip. Bu durumda, borsanın tepe ve dip noktaları arasında yatırımcının cebinde 1 milyar dolarlık bir oynama olabileceğini, ancak bunun da kâğıt üstünde kalacağını söylemek belki mümkün. 1 milyar dolarlık kâr ya da zararın gerçekleştiğini iddia etmek çok mantıksız. Çünkü toplam işlem hacminin 172 trilyon lira olduğu bir günde, "bu manipülatörler tüm borsacıların rüyasını gerçekleştirerek, en yüksekten satıp, en dipten alsalar bile" bu parayı yapmak zaten mümkün değil.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır