Deniz BAYRAMOĞLU
Herşey iki yıl önce Tayland'ın para birimi Baht'ı devalüe etmesiyle başladı. Kıvılcım bir anda tüm Asya kaplanlarını kediye döndürüverdi. Sadece Asya ile sınırlı kalacağı sanılan kriz 1998'in yaz sıcağında Rusya'ya oradan da Latin Amerika'ya sıçrayıverdi. Globalleşen dünyada ABD'den Türkiye'ye tüm ülkeler Asya gribiyle hastalandı. 1930'daki Büyük Buhran'dan sonra dünyanın başına gelen en büyük felaket yaşandı. Borsalarda devasa düşüşler, dibi gelmeyecek gibi görünen devalüasyonlar, kredi çöküşleri, ekonomik daralmalar, işsizlik, siyasi istifalar, sıcak paranın dizginlenemez hareketi derken "küresel kriz" hafifleyerek üçüncü yılına girdi. IMF ve Dünya Bankası da krizden rezevleri erimiş, yaptıkları yardımların işe yaramamış olmasından prestij kaybına uğramış bir şekilde çıktı.
Uzmanlar son tecrübeden alınacak dersleri bir kenara not edip, yeni krizlere karşı ne yapılabileceğini tartışıyor. Gerekenin "krizin baştan önlenmesi" olduğunu belirterek gerekli tedbirleri şöyle sıralıyor:
ŞEFFAFLIK: Tüm ülkelerin ekonomik verilerini detaylı olarak ve tam açıklıkla yayımlamaları gerekli.
BANKACILIK REFORMU: Gelişmekte olan ülkeler finans sistemlerini güçlendirirken gelişen ülkelerin de risk anlayışlarını değiştirmeleri gerekli. Bugünkü risk anlayışına göre Meksika, Arjantin gibi ülkelere açılan krediler, devasa özel sektör kuruluşlarına açılan kredilerden daha az riskli görünüyor.
KRİZ FONU: Ülkelere yardım için ille de kriz beklenmeyecek. Bunun için önceden bir kriz fonu oluşturulacak.
SERMAYE SERBESTİSİ: Hızlı fon giriş-çıkışlarının kontrol edilebilmesi ve verdiği zararın azaltılabilmesi için ülkeler finans sistemlerini daha liberalize etmeli.
ÖZEL SEKTÖR KATILIMI: IMF, krizin maliyetinin sadece kamuya değil, özel sektöre de yüklenmesi gerektiğini savunuyor. Bankalar "yeterince zarar ettik" derken kamu uluslararası kuruluşlara ait parayı neden ödemeleri gerektiğini soruyor.
KUR POLİTİKASI: Çapa yada yarı çapa sistemi kriz sonrası iyice "out" oldu. Serbest dalgalanma da pek taraftar bulmuyor. Bugünlerin gözde kur politikası ise "currency board", yani para kurulu.
2 Temmuz - Tayland Bahtı yüzde 20 devalüe edildi.
8 Temmuz -Endonezya ve Malezya'ya sıçradı.
14 Temmuz - IMF Filipinlere 1.1 milyar dolar yardım yaptı.
24 Temmuz - Asya ülkeleri domino taşları gibi birbiri ardına devrildi.
11 Ağustos - IMF Tayland için 16 milyar dolarlık yardım açıkladı.
20-23 Ekim - Hong Kong Borsası 0üştü.
27 Ekim - Asya dünyayı vurmaya başladı. Wall Street bir günde 554 puan düştü.
1 Kasım - IMF Endonezya'ya 40 milyar dolar yardım yaptı.
3 Aralık- Güney Kore için 58 milyar dolarlık yardım kararı alındı.
1998
12 Ocak - Asya'nın en büyük yatırım bankası Peregrine iflas etti.
22 Ocak - Endonezya Rupisi çöktü.
21 Mayıs - Endonezya Devlet Başkanı Suharto istifa etti.
5 Haziran - Uluslararası kreditörler ve Endonezya borçların yeniden yapılandırılması için anlaşmaya vardı.
10 Haziran - Çin yendeki düşüşün yuana baskı yaptığını açıkladı.
29 Ağustos - Güney Kore'de bankalar 'ayıklanmaya' başlandı.
13 Temmuz - Japonya Başbakanı Hashimoto başırısız olduğu için istifa etti.
17 Ağustos - Rusya dış borçlarında 90 günlük moratoryum ilan etti.
25 Ağustos - Ruble tarihinin en sert düşüşünü yaşadı.
31 Ağustos - Wall Street yüzde 6.5'le tarihinin ikinci büyük düşüşünü yaşadı.
Eylül- FED'in 0.75 puanlık faiz indirimi başladı.
28 Ekim - Brezilya ekonomiyi canlandırmak için 23.5 milyar dolarlık bir paket açıkladı.
13 Kasım - IMF ve uluslararası kreditörler Brezilya için 41 milyar dolarlık bir yardım paketi açıkladı.
1999
13 Ocak - Brezilya krize yenik düştü.
15 Ocak - Meksika ekonomiyi canlandırmak için 23 milyar dolarlık bir paket açıkladı.
10 Mart - Brezilya parlamentosu reform programını kabul etti.
16 Mart- Dow Jones 10.000 puanı geçti.