Dev internet pazarından pay kapmak isteyen cep telefonu üreticileri arasında amansız bir rekabet başladı. Birbiri ardına internet için geniş ekranlı modeller çıkaracaklarını açıklayan üreticiler, geleceğin artık bu pazarda olduğuna inanıyorlar. Ericsson, Motorola, Nokia ve Sharp en son modellerini piyasaya çok yakında sunacaklar.
Büyük rekabetin yaşanacağı cep telefonu sektöründe bilginin önemi gittikçe artıyor. İnsanları tamamıyla mobil hale getirip, her işini cep telefonu üzerinden yaptırmayı hedefleyen üreticiler, internete girilebilen cep telefonlarını Eylül ayından itibaren piyasaya sunacaklar.
Nokia internete girmeye imkân tanıyan telefonların gelecek yılki satışların yüzde 15'ini oluşturacağına inansa da Ericsson'a göre bu oran biraz daha düşük. Hedef kitle gençler ve şirketler. Özellikle gençlerin çok önemli bir pazar yarattığını düşünen Ericsson yetkilileri, bu kesimin interneti çok sık kullandığını ve reklam firmalarının bunu değerlendirmek isteyeceğini ifade ediyor.
Ericsson R380 modeli ile internette surf yapmaya ve elektronik posta almaya elverişli en küçük telefonunu Aralık ayında piyasaya sunmaya hazırlanıyor. Avuçiçi bilgisayar görevini görecek R380, dokunmatik ekrana sahip, hafıza tahtası, adres defteri var. İçinde gizli modemi ile internetten alınmış bilgi ve resimleri kızılötesi ışınlarla yüklemeye izin veriyor. GSM 900 ve 1800 frekans bandlarında çalışıyor.
Nokia 7110 modelini Eylül gibi piyasaya sunacak. 7110, GSM 900 ve 1800 olmak üzere iki frekans bandında çalışıyor. 6110 modelinde yüzde 80 oranında daha geniş ekrana sahip. İlk servis CNN tarafından haberlerin ve hisse senedi fiyatlarının verilmesiyle başlayacak. İçindeki sözlük daha yazmaya başlar başlamaz kelimeyi tahmin etmesine yarıyor. Bin tanes isim, her biri için iki telefon numarası ve bir adres saklayabiliyorsunuz. 141 gram ağırlığında olan telefon 260 saat bekleme, 4.5 saat konuşma süresine sahip.
Motorola i100plus telefonu ile internete girmeye, elektronik posta almaya ve nisse senedi fiyatlarını takip etmeye izin veriyor. Şu anda satışta olan telefonun internet hizmetlerini vermesi gelecek yılı bulacak. Hiç dokunmadan konuşma yapabileceğiniz mikrofonu var. Bunun yanı sıra cihazın en büyük özelliği ise telsiz görüşmesi yapmaya imkân tanıması.
Sharp Portfolio ile yine borsayı takip etmek ve internetten bilgi edinmek mümkün. Portfolio modelinin fiyatı bin 200 mark.