|
Ülker, Rusya'da ısrarlı
Rusya'daki krizden ihracat kaybına uğrayan Ülker, her şeye rağmen bu ülkeden vazgeçmiyor. Ülker, Fransız ortağıyla birlikte Rusya'da 10 milyon dolarlık yatırım yapacak
1 milyar dolarlık ciroya ulaşan ve bisküvi pazarının yüzde 60'ını elinde tutan Ülker, en önemli pazarı Rusya'daki krizden olumsuz etkilenmesine rağmen, bu ülkede 10 milyon dolarlık bir bisküvi ve çikolata fabrikası yatırımı yapıyor.
"Biz Cumhuriyet'in nimetlerinden faydalanarak büyüdük" diye konuşan Ülker Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Özkorur, Rusya ve Türk Cumhuriyetleri'ndeki kriz nedeniyle bu bölgelere olan bisküvi ve çikolata ihracatında yüzde 25 azalma olduğunu belirtiyor. Ancak, Özkorur Rusya'ya yatırımdan da vazgeçmediklerini şu sözlerle anlatıyor: 'Rusya'da Fransız ortağımızla birlikte 10 milyon dolara malolacak bir bisküvi ve çikolata fabrikası kuruyoruz. Türk Cumhuriyetleri'nde de 5 yıl içinde 40 milyon dolarlık bir yatırım yapacağız.'
Özkorur, sorularımızı şöyle yanıtladı:
Ülker Türkiye'de çikolata ve bisküvi pazarından ne kadar pay alıyor? Yaşanan kriz sizi de etkiledi mi?
Bisküvi pazarının yüzde 58'i Ülker'e ait. İkinci durumdaki Eti'nin payı ise yüzde 29. Çikolata da pazarın yüzde 60'ı bizim ve en yakın rakibimiz Nestle'nin payı yüzde 18.
1998'de başlayan 1999'da devam eden global kriz bir çok kuruluşu etkilediği gibi bizi de etkiledi. Ancak Ülker, iç piyasadaki güçlü pazar payı ve yatay entegrasyonu nedeniyle sıkıntıyı iç pazarda hissetmedi. Fakat, ihracatta sıkıntı yaşanıyor. Ülker'in iç ve dış pazarlarda uyumlu bir dengesi var. Hemen hemen üretimin yüzde 25-30'unu ihraç ediyorduk. Rusya ve Türk Cumhuriyetleri'ndeki kriz nedeniyle pazar büyümesi durdu. Bu bölgelere olan bisküvi ve çikolata ihracatında yüzde 25 civarında bir kayıp var. Biz geçen yıl 70'e yakın ülkeye toplam 150 milyon dolarlık ihracat yaptık.
Şuanda Rusya'daki bu geçici devreyi en az zararla kapatmak için çalışıyoruz.
Bu yıl yurtdışında yatırım yaptınız mı?
Rusya'da Fransız ortağımızla birlikte 10 milyon dolara malolacak bir bisküvi ve çikolata fabrikası kuruyoruz. Türk Cumhuriyetleri'nde de 5 yıl içinde 40 milyon dolarlık bir yatırım yapacağız.
Bizim özellikle Rusya'daki en büyük silahımız, Ülker markasının yabancı markalar yanında çok daha tanınır olması. Çok tanıtım yaptık ve şimdi sonuçlarını alıyoruz.
Ülker'in cirosu ne kadar?
1998'de 1 milyar dolarlık ciro yaptık geçen yıl. Bu yıl bu ciroyu dolar bazında aynı tutmaya çalışıyoruz. 7 tane yabancı ortağımızla batı standartlarını yakalamak için sürekli mücadele ediyoruz. Ülker her yıl, yüzde 15-20 oranında büyüyor.
Araştırma-geliştirme çalışmalarınız var mı?
Ciromuzun yüzde 3'ünü Ar-Ge'ye harcıyoruz. Hem üretimde hem de Ar-Ge'de İsviçreli, İrlandalı ve Alman uzmanlarımız var. Amerika'daki bir vakıftan da devamlı olarak uzman getirtiyoruz. Damak tadı çok önemli. Karşınızdaki küçük çocuk da olsa damak tadı hemen kendini gösteriyor. Bu nedenle üretimde kalite için çalışıyoruz. Bizim şu anda 650'ye yakın ürünümüz var.
Cemaatlerle işimiz olmaz
Ülker'in sahibi Sabri Ülker'in Fetullah Gülen'e yakın olduğu yolundaki iddialar için neler söylüyorsunuz?
Ülker, 76 yıllık Cumhuriyet tarihinin 55 yılında varolan bir kuruluş. Bu süre içinde de Ülker'in siyasetle ya da siyasi yelpazenin herhangi bir tarafıyla ilgisi olmadı. Ayrıca Ülker kuruluşlarının cemaatlerle, tarikatlarla da hiçbir ilişkisi olmadı. Hürriyetçiliğe, laikliğe, milliyetçiliğe tam manasıyla tabi bir sanayi kuruluşu. Yurtdışında ve yurtiçinde Türkiye markasını yaygınlaştırmak amacını taşıyoruz. Ama bu çapa gelmiş bir kuruluş olarak 2 yıldır yaşanan bazı sıkıntılar var.
Bütün yetkili makamlara sorduk, şayet elinizde bir belge varsa lütfen gösterin. Bugüne kadar 6 dava açtık. 5'ini kazandık. Sonuncuyu da kazanacağız. Hiçbir belge olmamasına rağmen, maalesef bizim gösterdiğimiz nezaketin tezahürü olsa gerek bu şekilde zaman zaman bir bağlantı kurmak temayülü gösterenler oldu.
Kesinlikle hiçbir bağlantı yok. Bir müessesenin dini olmaz. İnsanların da kendilerine göre değerlendirmeleri olur. Ancak, bu hiçbir şekilde başkalarını rahatsız etmek şeklinde değildir. Hele hele de devlet düzenine karşı olacak şeylerin önce Ülker karşısında olur. Çünkü Ülker Cumhuriyet'le büyüdü. Nimetlerinden faydalandı.
Bunlar bizi son derece üzüyor. Haketmediğimiz şeyler. Biz sabır ve olgunlukla, haketmediğimiz bu tutuma gereken cevapları bütün devlet kuruluşlarına bildiriyoruz.
Ülker kuruluşlarında telefonları hep erkek sekreterler açıyor. Neden kadın çalışanınız yok?
İmaj eksikliği oldu
Ülker, Türkiye'de yüzde 60 pazar payına ulaşırken, dünyaya ihracat yaparken çok çalıştı. Tabi bunun bir bedeli vardı. Çalışırken, hata yapacaksınız. Hata şudur. Sizin yanınınızda çalışan erkek midir kız mıdır, bakmıyorsunuz. İşinizde büyümeye bakıyorsunuz. Bugün şu nokta da kabul ediyoruz ki bazı imaj eksikliğimiz olduğu doğrudur. Kendimizi iyi tanıtamadık. Bunun içinde önemli bir kadro oluşturduk. Vardiyalı çalışılıyor. Hanımların eve gitmelerinde sıkıntı oluyor. O nedenle çalışanlar arasında erkekler çoğunlukta.
|
Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|