kapat

22.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
RUHAT MENGİ(rmengi@sabah.com.tr )


"İmaj" detay değil, işin aslı!

Türkiye dünyanın bir çok ülkesinde fazla tanınmıyorsa, pek çok ülkesinde de yanlış tanınıyor. Çünkü sürekli olarak yanlış tanıtılıyor. Ve biz de doğrusunu isterseniz buna karşı müthiş bir umursamazlık içindeyiz. Her olayda Avrupa'nın ters tepkisiyle karşılaşmamızın en önemli nedeni bu..

Aylar önce Cadbury's firmasının "Turkish Delight" isimli, içi lokuma benzeyen çikolatasının televizyon reklamlarında "Türk"ü çölde yaşayan, erkek olarak eli palalı bir Arap erkeği, kadın olarak da yaşmaklı, Arap kıyafeti giymiş bir kadın tipi olarak gösterdiğini yazdığımda Avrupa'nın birçok ülkesinde yaşayan vatandaşlarımızdan bu konuya değindiğim için teşekkür faksları almıştım. Bazıları aynı reklâmın kendilerini de fazlasıyla kızdırdığını söylerken, bazıları "O da birşey mi, burada Türkler'i kötü tanıtan daha beter reklâmlar da var" demişlerdi.

Kısacası bu sadece Türkiye'de değil, heryerde yaşayan Türkler'i çok ilgilendirmişti. Bir kesim hariç; siyasetçiler..

Türkiye'nin dış dünyada doğru bir imajla tanıtılması Dışişleri Bakanlığı, Turizm, Kültür Bakanlığı gibi bakanlıkların hiçbirinin sorunu değil. Cadbury's'e faks çeken, e-mail gönderen pek çok okurumuz oldu ama bu konuda resmi bir uyarı yapıldığını hiç sanmıyorum.

Meral Tamer Cumartesi günkü yazısında çok önemli bir haber veriyor ve beraberinde bir boykot çağrısı yapıyordu.

Tamer'in haberine göre Japon Sony firması dünya piyasasına sunduğu son teknolojili yeni ürünleri için hazırladığı katalogda da belirttiği gibi DVD playerların promosyonu olarak 90'lı yılların 4 filmiyle birlikte bundan 21 yıl önce vizyona girmiş olan ve tam bir "Türk düşmanlığı" ürünü olan "Midnight Express" filminin disketlerini vermekte..

Bunu farkeden TÜSİAD ve Sabancı Üniversitesi, Sony'nin Avrupa'daki temsilcileri, Tokyo'daki üst düzey yetkilileri ve ilgili herkesi mektupla uyarıyor ve bu filmin promosyondan çıkarılmasını istiyor. Sonuç, duyabileceğiniz saçmalıkların en büyüğünden biri;

"Bu film Türkiye'de dağıtılmayacak ve buraya özgü yeni bir katalog basılacak."

Sanki problem filmin Türkiye'de izlenmesiymiş gibi.. Üstüne üstlük bizi bir de aptal yerine koyuyorlar. Disket kabının üzerinde ise "20. yıl kutlaması nedeniyle" hazırlandığı belirtilmiş.

Hikâyesini anlatan adamın bile "Gerçekler hiç de böyle değildi. Türkiye'de bana kötü davranılmadı. Anlattıklarım kasıtlı olarak değiştirilmiş" dediği bu aptal film, sanki Rüzgâr Gibi Geçti, Love Story, Dr. Jivago gibi bir dünya klâsiği de 20. yılı kutlanıyor.

Türkiye'de ürünlerini yıllardır peynir, ekmek gibi satan koskoca Sony firmasının bu büyük hatayı farketmeden yapmış olması da kabul edilebilir bir mazeret değil. Türkiye için bu ve benzer şekillerde "olumsuz imaj" oluşturulması sadece turizmimize, ihracatımıza zarar vermekle kalmıyor, Apo olayı, iç güvenliğimizi, geleceğimizi ilgilendiren terör, irticai faaliyetler gibi olayların Avrupa'dan yürütülmesine göz yumulması gibi birçok konuda Avrupa ülkelerinin kolayca karşımızda yer almasına da neden oluyor. Doğdukları günden itibaren kötü, barbar, çöl vahşisi olarak tanıtılan bir millete karşı tavır alanlara destek vermelerinden doğal ne olabilir?

Bu konuda yapılacak en ufak yanlış bilgilendirmeye, bir reklamdaki küçük bir detaya bile her kesimimizle, şiddetle karşı çıkmak zorundayız.

SONY'ye boykot iyi fikir
Apo'ya arka çıktığında İtalya'ya Türkiye tarafından uygulanan kısa süreli boykot -birçok kimsenin karşı çıkmasına rağmen- son derece etkili olmuştu. Biz bunu intikam için değil daha çok İtalyan halkının gerçekleri görmesi için yapmıştık.

Şimdi sıra Sony'de.. Meral Tamer'in "Sony'ye Boykot" çağrısını hep birlikte destekleyelim. Sony'den iyi firmalar var, onların ürünlerini tercih edelim. Bugünden itibaren tek bir Sony ürün almayalım. Koskoca Türkiye pazarını kaybetmek nasıl oluyor anlasınlar.

Akıllarını başlarına toplamazlarsa 20 yıl sonra biz de bu kararımızın yıldönümünü kutlarız.

Ve lütfen; Duyanlar duymayanlara anlatmayı da unutmasınlar!

Bir filmi eleştirmek!
Bakıyorum kendilerinin "one and only" film eleştirmeni olduğuna inananlar, başkaları bir filme iyi demişse onu 'kötü', kötü demişse 'iyi' olarak tanıtmaya özen gösteriyorlar. Böylece insanlar ya sırf inat uğruna haketmediği kadar iyi tanıtılan sıkıcı filmleri izlemeye yönlendiriliyor, ya da sevebilecekleri filmleri kaçırıyorlar.

Aslında gerçek sinemaseverler filmlere ciddi eleştirmenlerden farklı bir gözle bakarlar. Onlar için iyi film, sıkılmadan izleyecekleri iki-ikibuçuk saatin nasıl geçtiğini anlamayacakları filmdir. Yoksa her filme bir kulp takmaya niyetlenirseniz mutlaka kafanızı takacağınız, size inandırıcı gelmeyen bir nokta bulursunuz. Bu gözle bakıldığında son günlerde vizyona giren hemen tüm filmlerin bir defosu var; kimi masal gibi (Mumya), kimi inanılması güç tesadüflerle dolu (Okyanus Kadar Derin), kiminde hiç hatasız işleyen çok tehlikeli plânlar gerçekleşiyor (Kurda Tuzak).. Buna rağmen üçü de güzel, üçü de hiç sıkılmadan izleniyor.

Mumya'yı izlerken bizim berbat filmlerle Mısır, Yunanistan gibi ülkelerin ise hep tarihi ve kültürel özelliklerini içeren filmlerle gündeme geldiğini hatırlayıp üzüntü duyuyorsunuz ama biz de bir gün akıllanıp bu tür ilgi çekici tanıtımlara geçeceğiz inşallah.

Üç filmi de ailece zevkle izleyebilirsiniz.

Yazarlar sayfasına geri gitmek için tıklayınız.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır