kapat

22.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Maaşlar Zirve'de
ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, koalisyonu oluşturan üç partinin liderinin yarın biraraya gelerek maaş zammını görüşeceğini açıkladı.

Yılmaz, Başbakan Bülent Ecevit'in telefon ederek zirve için davet ettiğini söyledi. Yılmaz, maaş artışının enflasyonun altında olmaması gerektiğini belirterek "Ancak meseleyi maaş zammına indirgemek, Türk ekonomisini ihmal etmek demektir" dedi. 1999 yılının ilk 6 aylık dönemini enflasyonla mücadelede kayıp bir dönem olarak gördüklerini söyleyen Yılmaz, bütçe açığının yılbaşına göre yüzde 80 oranında artacağının şimdiden görüldüğünü, bu açığın nasıl finanse edileceği konusunda herhangi bir açıklık bulunmadığını kaydetti.

Bütçe disiplini bozuldu
Yılmaz, ANAP Başkanlık Divanı toplantısından sonra yaptığı açıklamada 1999 yılının ilk 6 ayını, enflasyonla mücadelede kayıp bir dönem olarak gördüklerini anlatan Yılmaz, Türkiye'nin erken seçime gitmesi ve 6 aylık geçici bir bütçenin hazırlanmasının bütçe disiplinini bozduğuna işaret etti.

Bütün verilerin bütçe açığının yılbaşına oranla yüzde 80 artacağını gösterdiğini ifade eden Yılmaz, 1999 bütçesinde şimdiden 10 katrilyonluk bir açığın öngörüldüğünü kaydetti. Yılmaz, yüzde 44 olarak öngörülen deflatörün de geçerliliğinin kalmadığını belirtti.

Açığın finansmanı
Yılmaz, şöyle devam etti: "1999 yılı için öngörülen enflasyon hedefinin tutturulamayacağı ve enflasyonun yıl sonu itibariyle yüzde 50 civarında gerçekleşeceği görülüyor. Yılbaşına göre yüzde 80'e varacağı görülen bütçe açığının nasıl finanse edileceği konusunda herhangi bir açıklık da yok. Türkiye şimdiden büyük bir bütçe açığıyla karşı karşıyadır. Evvela ekonomideki öncelikleri tespit etmek lazım. Ekonomide önceliğin enflasyonla mücadeleye mi, yoksa ekonomik durgunluğun aşılmasına mı verileceğinin kararlaştırılması gerekir. Hükümetin bu kararı bir an önce vermesi lazım. Bir yandan ekonomik durgunluğun aşılmasıyla ilgili programları gündeme almak, bir yandan da enflasyonla mücadele etmek gerekiyor. Bizim önerimiz, 1998 yılında başlatılan ve olumlu sonuçlar alınan ekonomik iyileştirme programının bugün yeniden ele alınmasıdır. Bu sadece geçici tedbirlerle götürülecek bir konu değildir. Ekonomi masaya yatırılmalı ve bütün yönleriyle incelenmelidir."

Ecevit aradı
"Meseleyi memur maaş zammı tartışmasına indirgemek Türk ekonomisini ihmal etmek demektir" diyen Yılmaz, Yılmaz, Başbakan Bülent Ecevit'in, Başkanlık Divanı toplantısı devam ederken kendisini telefonla aradığını ve memur maaşları için yarın günü yapılacak liderler toplantısına çağırdığını bildirdi. Toplantıda, hükümeti oluşturan partilerin genel başkanlarının yanı sıra Maliye Bakanı ve Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı'nın da bulunması konusunda mutabık kaldıklarını kaydeden Yılmaz, Ecevit'e meselenin bir programla ele alınması gerektiğini söylediğini belirtti.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır