kapat

22.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Gündem: Fethullah
Başbakan: Özbekistan alınganlık gösteriyor. Bahçeli: Bu konuda yorum yok!.

Ortaklar buluştu
Başbakan Bülent Ecevit, Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli ile bir araya gelerek, bir süre görüştü. Koalisyonun iki ortağı, üçüncü ortak olmadan üçlü zirve dışında ilk kez biraraya geldi.

Ecevit, Başbakanlık Merkez Binası'ndaki makamında Devlet Bahçeli'yi ziyaret etti. Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ın da bulunduğu görüşme yaklaşık bir saat sürdü.

Görüşme sonrası kısa bir açıklama yapan Ecevit, "Kendisine hükümetin güvenoyu almış olmasından dolayı kutlama ziyaretinde bulundum. Ayrıca Türkiye'nin güncel meseleleri konusunda görüş alışverişinde bulunduk" dedi. Memur alımlarının ÖSYM tarafından yapılması konusundaki görüş ayrılığının, görüşmede giderilip giderilmediğinin sorulması üzerine Ecevit, "Hayır. Öyle bir görüş ayrılığı gündemimize gelmedi bile" cevabını verdi. Ecevit, memur maaş zamlarının belirlenmesi için bu hafta arasında koalisyon ortağı üç partinin genel başkanının bir araya geleceğini söyledi. Bahçeli ise, Başbakanlık'ta ASO heyetini kabulü öncesinde gazetecilerin Başbakan Bülent Ecevit'le ne görüştüğünü sorması üzerine, "Onu bize bırakın" yanıtını vermekle yetindi.

Başbakan Bülent Ecevit, Fethullah Gülen'in okullarının Milli Eğitim'e devrinin söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine Ecevit, "Hayır. Öyle birşey görüşülmedi" cevabını verdi.

Başbakanlık binasına girerken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ecevit, bir gazetecinin Özbekistan'ın Türkiye ile yaşanan krizin arkasında Fethullah Gülen'in olduğu, Gülen'e ait okullarla birlikte Milli Eğitim Bakanlığı'nın da okullarının kapatıldığını ifade etmesi üzerine şöyle konuştu: "Özbekistan Cumhurbaşkanı'nın, Türkiye'ye yönelik hiç de haklı olmayan bazı kuşku ve kaygıları var. O bağlamda bazı önlemler alıyor. Daha önce burada devletimizin konuğu olarak bulunan Özbek gençleri de geri çağırmıştı. O, belli bir konudan kaynaklanan değil, bence gereksiz olarak güvensizlikten kaynaklanan bir olay. Türkiye hiçbir devletin, bu arada elbette Orta Asya devletlerinin içişlerine kesinlikle karşımaz, karışmamıştır. Bundan sonra da karışmayacaktır. Ben, Özbekistan ile ilişkilerimize büyük önem veriyorum. Bu ilişkilerin birtakım gereksiz alınganlıklarla bozulmasını da içimize sindiremiyoruz."

G-8'lere tepki
Ecevit, bir başka soru üzerine G-8 ülkelerinin Birleşmiş Milletler'e, Kıbrıs'taki tarafların ön koşulsuz bir araya getirilmesi için yaptığı çağrıya da tepki gösterdi. Ecevit, şöyle dedi: "Kıbrıs'ta Türk Barış Harekatı'ndan beri kesintisiz barış ve huzur vardır. Kıbrıs'ta Bosna-Hersek olayı benzeri, Kosova olayı benzeri olayların çıkmasını önlediğimiz gibi, bundan sonra da önlemeye devam edeceğiz. Bu konuda herhangi bir ödün vermemiz sözkonusu değil."

Atv ve SABAH'ın yayınıyla bomba etkisi yaratan Fethullah Gülen olayı konusunda MHP'liler sessizliğini koruyor. MHP'nin Başkanlık Divanı üyeleri ve milletvekillerinin yanısıra Başbakan Yardımcısı ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Fethullah Gülen olayı konusunda yorum yapmaktan kaçınıyor.

Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan ve beraberindeki heyeti kabul eden Bahçeli, görüşmesi öncesinde gazetecilerin Fethullah Gülen'le ilgili sorusu üzerine, "Kamuoyunda tartışılan yeni bir gündem. Cumhuriyet Savcıları olaya el koydu. Gelişmeleri takip etmek lazım. Nasıl bir gelişme olacağını bugünden görmek mümkün değil. Yorum yapmak için erken. Sabırlı olup beklemek lazım" karşılığını verdi. Bahçeli, memur maaş zammı konusundaki bir soruya da, "Bu konuda hükümetin belirlemiş olduğu bir oran yok. 99 bütçesi komisyondan geçerek, Genel Kurul gündemine geldi. Bu konudaki değerlendirmeler sürüyor. Önümüzdeki günlerde memur maaş zammı konusunda net bir rakam ortaya çıkar" dedi.

"Meclis çalışıyor"
Bahçeli, Çağlayan'ın kendisine tebrik ziyaretinde bulunduğunu belirterek, "Ülkedeki sıkıntıları çeken sosyal kesimlerle temaslarımız sürekli olacaktır. Sosyal kesimlerin görüşleri, hükümete ışık tutacaktır" dedi. Hükümetin uzun ömürlü, istikrarlı, halkın ve Meclis'in desteğine sahip olduğunu dile getiren Bahçeli, Meclis'in çalıştırıldığını, iktidar ve muhalefet ilişkilerinin iyi yönde gelişme gösterdiğini, sosyal tarafların da kapsam içine alınmasıyla, sorunların çözümünün kolaylaşacağını söyledi.

Mesut Yılmaz: Takiyye şüphesi var
ANAP lideri Mesut Yılmaz, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yılmaz, Fethullah Gülen olayıyla ilgili değerlendirme yaptı.

Yılmaz, şöyle konuştu: "Fethullah Gülen hoca, özellikle son yıllarda Türkiye'de büyük bir ilgi ve sevgi odağı haline gelmiştir. Gerek medyada gerek kamuoyunda ve gerekse geniş kitleler nezdinde, büyük itibar kazanmıştır. Sosyal olarak bunun nedenlerine baktığımız zaman benim gördüğüm devlete, laik cumhuriyet ile barışık bir imaj vermesi ve bağnazlıktan uzak, uzlaşmadan, hoşgörüden yana mesajlar vermesidir."

Yargı inceliyor
Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Son kaset olayı ile ortaya çıkan husus şu anda, yaygın bir şüphedir. Bütün bu imajın, bütün bu mesajların aslında bir takkiye olduğu, devletin Anayasal ilkelerinin değiştirme amacıyla hareket ettiğidir. Bunun doğru olup olmadığını, suç oluşturup-oluşturmadığını ortaya çıkarmak yargının görevidir. Burada birşey söylemek bize düşmez. Ama benim söyleyeceğim şudur; Türkiye'de hiçbir grup, hiçbir zümre, hiçbir kişi ne kadar güçlü olursa olsun laik cumhuriyet düzenini değiştirmeye muktedir olamaz. Ama bunun yanında, Fethullah Gülen hoca olayının, sosyalojik yönünün gözden kaçırılmaması gerekir. Devlet ile barışık, toplumun her kesimi ile diyalog içinde olan, toplumun vazgeçilmez değerleri ile devletin değişmez ilkelerini birbirleri ile bağdaştıran din adamı, dini lider ihtiyacı her zaman Türkiye'nin gündemindedir. Bu ihtiyacı yok saymak, Türkiye'nin gerçeğine aykırı olur."

Yılmaz, Gülen ile 1997 yılındaki bir görüşmede, takiyye üzerine sohbet ettiklerini de söyledi. Yılmaz şöyle konuştu: "Bu görüşmede Fethullah Hoca bana takiyyenin Şii mezhebinin dini inancının bir kurumu olduğunu, Sünni mezhebinde takiyyeye yer olmadığını ifade etti. Dolayısıyla bana verdiği izlenim ile kamuoyuna toplumun diğer kesimlerine verdiği izlenim gibi, bu kamuoyuna açıkladığı görüşlerin samimi olduğu yönündeydi."


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır