kapat

22.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İdam soruşturması derinleştirildi
Kasetleri incelemeye alan Ankara DGM Savcısı Yüksel, Fethullah Gülen'e yakın isimlerin ifadelerini alacak

Ersin BAL

FETHULLAH Gülen hakkında, "Cürüm işlemek için çete oluşturmak" ve "Anayasal düzeni yıkmaya teşebbüs" suçlarından soruşturma başlatan Ankara DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel, "Emniyet birimlerindeki Fethullahçı kadrolaşmaya ilişkin tartışmalı raporu" da soruşturma kapsamında inceleme kararı aldı.

100'ün üzerinde emniyet görevlisinin adının geçtiği raporu dosyaya dahil eden Savcı Yüksel, raporda yer alan iddiaları tek tek inceleyecek. Telekulak skandalının ardından görevden alınan Ankara eski Emniyet Müdürü Cevdet Saral, Emniyet'teki Fethullahçı kadrolaşmanın üzerine gittiği için "Kurban edildiğini" ileri sürmüştü.

Fethullah Gülen hakkında başlattığı soruşturmayı giderek derinleştiren DGM Savcısı Yüksel, Gülen'e yakın isimlerin ifadesine başvurmaya hazırlanıyor.

atv'de yayınlanan ve Gülen'in devleti ele geçirme planını ortaya koyan video kasetin deşifre çalışmalarını yürüten Yüksel, skandalın patlak vermesinden sonra ortaya çıkan iki ayrı video kasetini daha incelemeye aldı. Yüksel'in ayrıca Fethullah Gülen'e ait çok sayıda kitabı da soruşturma dosyasına dahil ettiği ve satır satır incelediği öğrenildi. Yüksel, DGM'den çıkışında gazetecilerin soruları üzerine yaptığı açıklamada, Gülen hakkındaki soruşturmanın derinleştirilerek sürdürüldüğünü belirtti. Yüksel, Fethullah Gülen'in çeşitli tarihlerde yaptığı konuşmalar ve vaizlerin yer aldığı kasetlerin deşifresinin yapıldığını ifade ederek, Gülen'in konuşmalarının yer aldığı başka kasetler olup olmadığını araştırdığını, varsa bu kasetleri isteyeceğini söyledi.

Yüksel, Gülen hakkındaki soruşturmayı, TCK'nın "Devletin anayasa ve temel nizamlarını bozma" hükmünü düzenleyen ve idam istenen 146. maddesine yürütüyor. TCK'nın 146. maddesinde, "Türkiye Cumhuriyeti Teşkilatı Esasiye Kanunu'nun tamamını veya bir kısmını tağyir ve tebdil veya ilgaya ve bu kanun ile teşekkül etmiş olan Büyük Millet Meclisi'ni iskata veya vazifesini yapmaktan men'e cebren teşebbü edenler, idam cezasına mahkum olur" deniliyor.

Yüksel, Fethullah Gülen hakkındaki "idam" istemli soruşturma çerçevesinde, Gülen'in çeşitli tarihlerde yaptığı konuşmaların yer aldığı kasetlerin incelendiğini bildirdi.

Mali inceleme
DGM Başsavcılığı ayrıca, Gülen'in yurtdışındaki okullarıyla ilgili olarak Dışişleri Bakanlığı ve istihbarat kaynaklarına başvuracak.

Fethullahçılar cemaatinin mali portföyünü de mercek altına alan DGM Savcılığı, bu konuda Maliye Bakanlığı'ndan yardım isteyecek.

Bu arada Gülen cemaatine bağlı binlerce öğrencinin kaldığı Işık Evleri de polis tarafından yakın takibe alındı. Skandalın patlak vermesinin ardından çok sayıda Işık Evi'nin alelacele boşaltıldığı ve öğrencilerin büyük bölümünün ailelerinin yanına döndüğü öğrenildi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır