kapat

22.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Vergi canlanmayla gelir
Maliye Bakanı Oral, ekonominin canlandırılmasının temel amaç olduğunu belirterek, 'Ancak bu şekilde vergi toplayabilirsiniz' dedi

Maliye Bakanı Sümer Oral, vergide ekonomik boyuta önem verdiklerini belirterek 'Ekonomi canlıysa, daha fazla vergi tahsil edersiniz. Ekonomiyi canlandırmak amaçtır' dedi. Oral, vergi ve bütçe uygulamalarını görüşmek üzere 12 il defterdarı ve 6 gelirler bölge müdürü ile dün Ankara'da bir toplantı yaptı. Toplantıyı açış konuşmasında, geçici bütçe uygulamasının ay sonunda biteceğini ve normal bütçeye geçileceğini kaydeden Maliye Bakanı Oral, normal bütçeye kavuşulmasını ekonomi için önemli bir olay olarak niteledi.

Mali Milat'a bakış
Oral vergi gelirlerindeki düşüşe dikkat çektiği konuşmasında, mali milatla ilgili görüşlerini de açıkladı. Sümer Oral şöyle konuştu:

'Mali milada kadar vergi gelirlerini artırma amacı yok muydu? Bunu, mali miladı benimsemiyorum anlamında söylemiyorum. O da bir müessese. Ama 'O zamana kadar vergi idaresini, etkin bir araç olarak görmüyorduk' demek doğru değil. Mali milat etkin bir araç olarak geldi. Ama o olmayınca vergi idaresi bunu kontrol edemiyor gibi bir iddia da yanlış. Vergiye ekonomik boyuta da çok önem veriyoruz. Ekonomi canlıysa, daha fazla vergi tahsil edersiniz. Ekonomiyi canlandırmak amaçtır.'

'Fatura topluma çıkıyor'
Oral, son yıllarda vergi gelirlerinin bütçe harcamaları içinde azalan bir trend gösterdiğini de belirtti. Bunun borçlanmayı getirdiğini ve faizlerin bütçeyi tıkadığını anlatan Sümer Oral, bu nedenle vergi gelirlerini artırmaya gayret sarfedeceklerini söyledi. Oral, şöyle konuştu:

'Bunu yaparken kamu harcamaları da kısılacaktır. Özelleştirme gelirleri de önemlidir. Asli gelirleri artırmaya yönelik tedbirler eş zamanlı alınacaktır. Asli gelirler yetersizse, ülke istikrarsızlıktan kurtulamıyor. Bunun faturası da topluma çıkıyor. Ekonomide istikrarı sağlamak için mali dengelerin bir an önce yerli yerine oturtulması lazımdır. Bu konuda yoğun çalışmalar içine gireceğiz. Ekonomide mucize yoktur. Önemli olan hadiseye doğru teşhis koymak. Bu da yeterli değil. Onun gereğini yapmaktır. Biz toplum olarak çok teşhis koyarız. Ama doğru olanları yapmak gerekir. Kamu maliyesinde denge sağlanmadıkça, ekonomide de istikrar sağlanamaz.'

Faiz bütçeyi tıkadı
Malİye Bakanı Sümer Oral, memur maaşlarına yapılacak Temmuz zammı konusunda liderlere bir marj verip vermeyeceklerinin sorulması üzerine, "Liderler, Türk ekonomisinin durumunu fevkalade bilip, izliyorlar. Oturulacak, o toplantılarda sanıyorum bizlerde bulunacağız, mesele değerlendirilecek. Bir marj vermemiz söz konusu değil" diye konuştu.

Yüzde 40'ı faize giden bir bütçenin 'normal bütçe' olarak nitelenip nitelenmeyeceğinin sorulması üzerine de Oral, bütçenin tıkandığını ve ekonomik politika aracı olarak etkinliğinin zaafa uğradığını anlattı.

Oral, faizlerin yüksekliğinin ve gelirlerin tahminlerin altında olmasının, bütçenin normal bütçe olmasına yine de engel teşkil etmediğini vurgulayarak, 'Biz, bütçe uygulamasında zorlukları aşma gayreti içinde olacağız. Gelirleri artırmaya çalışacağız. Bir amacımız da harcamaları aşağı çekmek. Ama bu da temel hizmetleri durdurarak değil. Çark dönecek' dedi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır