kapat

22.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yanık Yıkık Dökük
Kosova'dan yine ateşler yükseliyor. Ancak bunlar Sırp askerlerinin yaktığı Kosovalı evleri değil. Kaçan Sırp sivillerin yaktıkları kendi evleri. Amaç Kosovalı'yı aç ve eşyasız bırakmak. Sokakta kalan onbinlerce Kosovalı Sırplar'ın terkettiği evlerinden erzak ve eşya topluyor.

Yaşamı yakalamanın, geri almanın, yeniden başlamanın mücadelesi gözlerimizin önünde veriliyor. NATO güçlerine bağlı birliklerin Kosova topraklarına girmelerinden tam bir hafta sonra, Priştine'nin kuzeybatısında, Sırp köyleriyle Arnavut köylerinin komşu olduğu bölgeye gidiyoruz.

Evlerden, bahçelerden, hatta bahçelerdeki mısır ambarlarından dumanlar yükseliyor. Bu bölge, Sırp köylülerince terkedilirken ateşe verilmiş. Amaç, Kosovalı Arnavutlar geri döndüklerinde ne evlerine sığınsın ne de evde kalan eşya ve yiyeceklerden yararlanabilsin...

Hayvan talanı
İç yollara girdiğimizde el arabalı, at arabalı ya da traktörlü insanların karıncaları hatırlatan koşuşturmalarına tanıklık ediyoruz. Sırplar'ın terkettikleri köylerde, yakılan evler içinde bir şeyler arayan Arnavutlar bunlar... Göçmen kamplarından çıkıp köylerine dönünce evlerini yerlebir bulmuş, her eşyalarının talan edildiği evlerini yeniden kurmanın telaşındaki Arnavutlar, Sırp evlerinde bulduklarını evlerine, yaşamlarına taşıyorlar.

Sırp evlerinde ne bulunursa yükleniyor traktörlere. Yanmamış evlerin kullanılabilir çerçeveleri asıl evlere taşınıyor. Tencereler, leğenler, kırık da olsa bardaklar, koltuklar... Bahçelerde başıboş kalmış tavuklar, ördekler, inekler yakalanıyor. Tırmıklar, oraklar, çekiçler, çiviler... Ambarlarda henüz yanmamış mısırlar ve onları koçandan ayıracak el değirmenleri sahipleniyor. Başıboş bırakılmış atlar paylaşılıyor.

Soysuza muhtaç!
Kosovalı Arnavutlar, Sırp evlerinden artakalanlarla yeni yaşamlarını kurmanın telaşını yaşarlarken, bundan hiç de hoşnut olmadıklarını belli ediyorlar. Biz bu koşuşturmayı fotoğraflarken yüzlerini göstermemeye çalışıyorlar. Geniş bir bahçede, devrilmiş bir ağaca oturmuş oğullarının evlere girip çıkışlarını seyreden Akil Hocjan önceleri konuşma isteğimizi geri çeviriyor. Sonra, "Bu katlanacak bir şey değil. Ama mecburuz. Sırp düşmanı evlerimizi yakmış, içinde tek bir eşya bile kalmamış. Toprak bizim toprağımız ama evleri yapana kadar o soysuzların eşyasını kullanacağız. Durumumuz düzelsin, Sırplar'ı hatırlatan her şeyi yakacağız" diyor. İşte savaşın bir başka yüzü... "Yüzünü şeytan görsün" dedikleri Sırplar'ın geride bıraktıklarını yeni yaşamlarına taşıyan Arnavutlar bir yanda gözlerini kırpmadan öldürdükleri Arnavutlar'a, kendi eşyalarıyla istemeden de olsa yardımcı olan Sırplar bir yanda...

İşte dün, Mitroviça kentinin ilerisindeki Nedakovaç yöresinde biz bu mücadeleye tanıklık ettik. İnsanların, içlerine sindiremeseler de ne çok şeye katlandıklarını gördük. Arnavutlar'ın, Sırplar'dan kalanlarla yeni bir yaşam kurma telaşlarına şahit olduk. "Yaşayabilmek için ne lazımsa yapmalı" diyen Akil Hocjan'a hak verdik...

Interpol de Kosova'da
Lahey Savaş Suçları Mahkemesi, 177 ülkenin üye olduğu uluslararası polis gücü Interpol'e Kosova'da her gün ortaya çıkartılan yeni toplu mezarları incelemesine yardımcı olmak için başvurdu. Ekipleri hemen yollayacaklarını belirten Interpol yetkilileri, "Etnik Arnavutlar'ın katledildiği bölgelere hemen gidilmeli. Bazı kimseler delilleri yok edebilir" diye açıklama yaptılar. Interpol'ün merkezi Fransa'da.

'Özgürlük için güzel bir gün'
AVRUPA turuna çıkan ABD Başkanı Bill Clinton'ın dünkü durağı Slovenya'ydı. Halka yaptığı konuşmasında Clinton, konuyu Kosova'ya getirdi. "Sırp askeri geri çekildi. Kosovalılar evlerine dönüyor" diyen Clinton'ın en can alıcı sözü "Bugün özgür Kosova için güzel bir gün" oldu. Clinton, "Slobodan Miloseviç aynı şeyi size 10 yıl önce yapmak istedi. Siz karşı geldiniz" dedikten sonra Sırp halkına da "Miloseviç'siz günler"i önerdi.

Yeltsin'in Clinton'a çok özel armağanı
Almanya'nIn Köln kentinde yapılan G-8'ler zirvesinde ilginç bir gelişme yaşandı. Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin, Başkan Bill Clinton ile yaptığı özel görüşmede, Amerikalılar'a çok özel bir hediye verdi.

Toplantı başladığında masanın üzerinde kalınca bir dosya gören Clinton ve Beyaz Saray Güvenlik Danışmanı Sandy Berger, "Bu nedir? Sayın Yeltsin" diye sorduklarında Yeltsin kendinden emin ve soğukkanlı bir şekilde "Eski Sovyetler Birliği KGB'nin Başkan Kennedy cinayetiyle ilgili elinde tuttuğu herşey" diye cevap verdi. Bu sürpriz karşısında Amerikalılar şaşırdı. Sandy Berger, raporu alırken, tercüme edildikten sonra kamuoyuna açıklanacağı sözü verdi. Yeltsin'in yıllar önce verdiği talimat üzerine hazırlanan dosyada Kennedy'nin katili Lee Harvey Oswald'ın KGB ile yaptığı görüşmelerin bulunduğu sanılıyor.

FÜGEN ÜNAL ŞEN -bengüç özerdem!


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır