kapat

22.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kasparov dünyaya karşı
Daha önce IBM'in süper bilgisayarı Deep Blue'yla yaptığı maçlar Web'de yayınlanan Garry Kasparov, bu kez kozunu "tüm dünya"yla paylaşıyor!

YüzyIlIn en büyük satranç oyuncusu olarak kabul edilen Gary Kasparov, şimdi de dünyaya meydan okuyor. İnternet üzerinden yapılacak büyük maç, bütün dünya vatandaşlarına açık.

IBM'in süper bilgisayarına karşı iki tarihi maç oynayan Gary Kasparov, şimdi de dünyaya meydan okuyor. İnternet üzerinden yapılacak dev maç bugün başlıyor. Microsoft'un msn.com Web sitesi üzerinde gerçekleşecek olan maç, İnternet bağlantısı olan herkese açık. Üstelik, katılmasanız bile maçın gidişatını izleme olanağınız var. "Benimle oynamak için küçücük bir hevesi bile olan herkesi davet ediyorum. Bu maçın kalitesinin yüksek olmasını bekliyorum. Öyle ki, kazanmak için çok ustalıklı hamleler yapmam gerekecek" diyen 36 yaşındaki Kasparov, maça beyaz taşlarla başlayacak.

Gerek Microsoft gerekse Kasparov, maça yüz binlerce kişinin katılmasını bekliyorlar. Dünya şampiyonunun IBM'in süper bilgisayarı BigBlue'yla yaptığı maçlar Web'de yayınlanmış ve milyonlarca kişi tarafından izlenmişti.

Nasıl oynanacak?
Microsoft Network'ün "Kasparov vs. the World - Kasparov dünyaya karşı" maçında üç taraf var. Şampiyonun kendisi, dünya çapında oyuna katılan satrançseverler ve bir uzmanlar takımı. Kasparov, oyunun ilk haftalarında seyahat halinde olacağından, hamlelerini taşınabilir bilgisayarı üzerinden yapacak. Şampiyona her bir hamlesi için 24 saat süre verilecek.

Büyükusta hamlesini yaptıktan sonra, İnternet üzerinden oyuna katılanların önereceği hamleler, uzmanlar takımı tarafından Web üzerinde değerlendirmeye açılacak. 24 saat boyunca değerlendirmede kalacak hamlelerden en çok oy alanı resmi hamle olarak değerlendirilecek ve sıra Kasparov'a geçecek. Böylece, standart maçlardan çok daha uzun sürecek bu dev maçın iki hamlesi için toplam 48 saat süre verilmiş olacak.

Satranç programı serbest
Maç boyunca, oyuna katılanların bilgisayarlar için üretilen satranç programlarını kullanmaları serbest olacak. Genelde, satranç ustaları tarafından küçümsenen bu programların kullanımının yararlı olacağını söyleyen Kasparov, en azından, rakiplerinin acemice hatalarını önlemeye yardımcı olacağını düşünüyor. "Dünyanın dramatik bir hata yapacağını ya da aptalca hamleleri tercih edeceğini sanmıyorum. Çünkü yalnızca satranç uzmanlarının değil, aynı zamanda amatörlerin bile hata yapmasını engelleyecek satranç yazılımlarının desteğini görecekler" diyor şampiyon.

Maçta dünya çapında oyun katılanlara kılavuzluk edecek uzmanlar takımıysa dört kişiden oluşuyor. Fransa'nın 16 yaşındaki büyükustası Etienne Barcot; ABD 21 yaş altı oyuncuları arasında ilk sırada bulunan Florin Felecan; ABD kadınlar şampiyonu, 15 yaşındaki Irina Krush ve Almanya kadınlar ulusal takımının aslarından, 14 yaşındaki Elisabeth Pahtz.

Satranç tarihinin en kuvvetli oyuncusu olarak gösterilen Gary Kasparov, geçenlerde en yakın üç rakibini alt ederek, gücünü bir kez daha göstermişti.

1996 ve 97'de de, IBM'in süper bilgisayarı Deep Blue'ya karşı, altışar oyunluk iki maç oynayan büyükusta, Philadelphia'daki ilk maçı kazanmış, fakat New York'ta oynanan ikinci maçı kaybetmişti. Bu maç, satranç tarihine, en çok altı saat sürebilen klasik satranç maçlarında, bir dünya şampiyonunun bir bilgisayara yenildiği ilk maç olarak geçmişti.

Kasparov resmi Web sitesi: http://www.kasparov.com


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır