kapat

22.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Sanal havaalanları
Gezi dergisi, son sayısında İnternet'teki havaalanı sitelerine yer verdi. Dergideki yazıda, İnternet'te uluslararası havaalanlarını listeleyen en az dört büyük site bulunduğu belirtiliyor. İşte iniş ve kalkış programları, uçuş saatleri, havaalanı hizmetleri, ayrıntılı havaalanı haritaları, free-shop bölümleriyle sanal havaalanları...

Artık İnternet kullanıcıları için refleks haline geldi: Bir yolculuğa çıkamadan önce birkaç siteye bağlanılır, şöyle birkaç saat sörf yapılır. Bu aşamada havaalanları atlanmamalı: Bir seyahatin ilk ve son noktaları. İlkindeki yüzüyle sonraki bambaşka. Uçaktan inilip girildiğinde ve şehre ilk kez geliniyorsa, o şehirle ilgili ilk ipuçlarının kapılacağı, ama fazla vakit geçirmeden kaçılması gereken mekanlar. Hele uçak yolculuğunun tatlı şokunun ardından fazlası hiç çekilmez. Dönüşte ise şehirle ilgili son kırıntıların gözden geçirilip toplanacağı, her uçağa binişte çoğu insanın yaşadığı kaderci düşüncelerle baş başa, biraz daha uzunca bir süre...

İnternet'te, uluslar arası havaalanlarını listeleyen en az dört sağlam site var. Bunlar havayolları ile ilgili rehberler de içeriyor. 'Airports' sitesinde bir haritanın üzerindeki bölgelerden birini tıklayarak aramaya başlıyorsunuz. Zaten bir adım sonra bölge dökümü ve ülkelerin altında havaalanları geliyor ekrana.

Gözler ekranda
Hemen hemen bütün havaalanları sitelerinde standart sayılacak bilgiler var: İniş ve kalkışlar, uçuş saatleri, havaalanı hizmetleri... Bir kısmı ise biraz daha gelişmiş. Mesela ayrıntılı havaalanı haritaları, free-shop bölümleri eklenmiş.

Schiphol'unkinde (Amsterdam) sağlık hizmetleriyle ilgili bir bölüm bile mevcut.

New York JFK havaalanı sitesindeki (http://www.panynj.gov/aviation/jfkframe.HTM) Web adresleri rehberi, Avrupa sitelerinin hiçbirinde yok. 'Web sites to plan your journey' deyip Ellis Adası, Empire State binası, Hürriyet Anıtı gibi mekanların resmi sitelerine bağlantılar koymuşlar. New York uçağına binmeden İnternet'te sörf yapmak isteyecek biri için herşey tek bir yerde toplanmış.

Transit uçanlar için bu tür sitelerin yararı belki daha da fazla. İki uçak arasında belki yarım saatiniz var. Birşeyler atıştırabileceğiniz, ayaküstü alışveriş yapabileceğiniz, döviz bozdurabileceğiniz yerler çoğu sitede haritalarla gösteriliyor. Ya da uçaktan indikten sonra nereye nasıl gidebileceğinizi bilmek istiyorsunuz. Yola çıkmadan Siberuzay?daki havaalanına uğramak için bir neden daha. Tren mi, metro mu, taksi mi, kiralık otomobil mi... Nereye hangi yoldan, yaklaşık ne kadar zamanda ulaşılır? Bu tür soruların cevabını da çoğu havaalanı sitesinde bulacaksınız.

Bu sitelerin, uçanlar kadar yerde kalan yakınlar için de faydası olduğu açık. Gidenin uçuşunda rötar var mı, kaçta indi, kaçta kalktı, bu bilgilerin tümü ekrandan izlenebiliyor. Tabii işin bu tarafından söz etmişken, İstanbul Havalimanı Web sitesini de (http://www.dhmiata.gov.tr) unutmamak gerek. Yakınlarının uçuşlarını takip etmek isteyenler, bu sitedeki iniş kalkış saatlerinden durumu anı anına görebilirler.

Son söz: Uçağa binmeden önce sanal havaalanınıza mutlaka uğrayın.

Havaalanı sitelerine bağlantılar
http://home.multiweb.net/~mdn/airports.html

http://www.airbase1.com

http://www.air-online.com

http://www.4airlines.com


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır