kapat

22.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Hasan Gemici iddialı konuştu 'karşı çıkanlar utanacak!'
57'inci hükümette Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevini üstlenen Hasan Gemici, bu görevi erkek bir bakanın da yapabileceğini savunuyor. Bakanlık görevine getirildikten sonra aldığı tepkiler için ise, "Benim bu göreve gelmeme erkek olduğum için karşı çıkanlar utanacaklar," dedi.

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevine Hasan Gemici getirilen Devlet Bakanı Hasan Gemici 56'ncı hükümette de bu görevi üstlenmişti, ancak hükümet seçim döneminde kurulduğu için kimse ses çıkarmamıştı. 57'inci hükümetin kabinesinin açıklanmasından sonra, kadın örgütleri "kadınsız kabine"yi eleştirdiler. Tepkilerin büyük kısmı da Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevine erkek bakanın getirilmesi üzerinde yoğunlaştı. Eski kadın bakanlardan ANAP'lı Işılay Saygın, hükümete bu yüzden "kerhen güvenoyu verdiğini" söyledi, kadın kuruluşları açıklamalar yaptılar. Devlet Bakanı Hasan Gemici, kendisine yönelen tüm eleştirileri BAYAN SABAH okurları için yanıtladı.

Hasan Gemici, eşitlikçi bir insan olduğunu, kadın sorunları konusunda yapılması gerekenleri de en kısa zamanda yaşama geçirmek için çalışacağını söyledi. Bakan Gemici'ye yönelittiğimiz sorular ve verdiği cevaplar şöyle:

"Bana karşı çıkmak kadın mücadelesine aykırı"

Kadın ve Aileden Sorumlu Bakan erkek olabilir mi?

Olur. Bu bakanlığa kadın bakan getirilmesini savunmak, kadın mücadelesine aykırı. Kadınlar yıllardır kadın işi-erkek işi ayrımının ortadan kaldırılması için mücadele veriyor. Kadınların yıllardır süren eşitlik arayışlarının temelinde bu vardır. "Şu işleri erkekler daha iyi yapar, bu işler kadın işidir" desem bana karşı çıkmaz mısınız?

Kadın sorunlarını kadınlar daha iyi bilir diye düşünülüyor. Bu yüzden karşı çıkılıyor.

Buna da katılmıyorum. Kadınların sorunlarının olmadığını söylemek mümkün değil. Kadınların kadın olmaktan kaynaklanan sorunları vardır. Cinsiyetlerinden dolayı bazı ayrımlara uğramaktadırlar. Bazı kadınların da kadın sorunlarına uzak olduğunu biliyoruz. Burada kadın-erkek ayrımı yapmak yanlış. Önemli olan eşilikçi olmak. Bu ayrımı yapmamaktır.

Kadınların sorunlarını biliyor musunuz?

Dünyanın her yerinde kadınların birbirlerine benzeyen ve ayrılan sorunları vardır. Bu açıdan baktığımızda ülkemizde yıllardır bu konuda çalışma yapmış, uluslararası düzeyde Türkiye'nin konumunu, Türkiye'de öncelikle yapılması gerekenleri iyi bilen kadrolar var. Bir bakanın görevi alanlarında uzman olan bu kişilerin birikimlerini, deneyimlerini değerlendirmek ve bu konunun çözüm bulmasına inanmaktır. Bana düşen, bunları yönlendirmek ve gerekli kararlılığı göstermektir. Bu soruların aynısını bir kadına da yöneltebilirsiniz.

"Kadın-erkek ayrımı yapmam"
Belki de bir erkeğin bu sorunların çözümünün gerekliliğine inanacağını kimse düşünmüyor...

Ben bu alandan sorumlu bir bakanım. Sorunları tespit edip, bunlara çözüm üretmek benim görevim. Ben kadın-erkek eşitliğine inanmış biriyim. Bir de bir kadın bazı konularda, eşitlikçi bir erkekten farklı düşünebilir, daha erkekçe hareket edebilir. Bunu da düşünmek, önyargılı olmamak lazım.

"Avrupa'da da erkek bakanlar var"
Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı olarak 14-17 Haziran tarihleri arasında Avrupa Konseyi Aileden Sorumlu Bakanlar Toplantısı'na katıldınız. Bu toplantıda kaç bakan vardı? Erkek bakanlar mı, kadınlar mı çoğunluktaydı?

İlk kez bu alandan sorumlu bakan olarak Avrupa Konseyi Aile Bakanları Toplantısı'na katıldım. Toplantının konusu; "Çocuk Dostu Bir Topluma Doğru"ydu. Toplantıya 38 ülkeden bakanlar katıldı. Bakanların çoğu erkekti. Avrupa Konseyi ülkelerde kadın parlamenter oranı bizim ülkemizden yüksek. Ancak Avrupa Konseyi'nde yeni bir bakış, anlayış var. Bu da erkeklerin kadın sorunlarını anlatması, eşitliği savunması. Bunun daha inandırıcı ve etkili olacağı düşünülüyor. Burada amaç, eşitliğe aykırı hareket eden erkek egemen yapıyı engellemek.

CEDAW, Medeni Kanun...
İlk olarak hangi konularda çalışma yapacaksınız?

Medeni Kanun Ön Tasarısı'nın yeniden gündeme gelmesi için çalışacağım. Sivil toplum örgütlerinden ve hukukçulardan oluşan Kadının Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü Hukuk Komisyonu bu alanda çalışmaya başladı. Bu konuyu yakından takip edip gerekenleri yapacağım.

Türkiye Birleşmiş Milletler Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi'ne imza atmış bir ülke. Ancak bazı çekincelerimiz vardı. Bu çekincelerin kaldırılması için çalışıyorum. Gerekli girişimlerde bulundum.

Bakanlıktaki temel eksiklerden biri teşkilat yasasının olmaması. Bu yasanın en kısa zamanda çıkması gerekiyor. Bu alanda da çalışıyoruz.

Bir de gündemimizde Eşitlik Çerçeve Yasası var. Bu yasa üzerinde de uzmanlar çalışıyor.

"Utanacaklar"

Bu hazırlıklar TBMM gündemine gelebilecek mi?

Gelmesi için hazırlık yapıyoruz. Bu hükümet 354 parlamenterden güvenoyu almış, kuvvetli bir hükümet. Ben bu hazırlıkların yaşama geçeceğini düşünüyorum. Bana erkek olduğum için karşı çıkanlar utanacaklar.

Toplu nikah törenleri devam edecek mi?

Edecek. Resmi nikah kampanyası başlatılmış. Türkiye'de resmi nikahı olmayan çok aile var. Bunlara resmi nikah yapılmalı. Bu gibi çalışmalar sürecek. Kadın kuruluşlarıyla, diğer sivil toplum örgütleriyle ortak çalışmalar devam edecek. Kadın okur-yazarlığının artması için işbirliği içinde çalışmaya devam edeceğiz.

Bu göreve geldiğinizden beri eşinizin size yardımları arttı mı?

Bazı konularda düşüncelerini söylüyor. Espriler de oluyor. Eşimin desteğini alıyorum.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır