kapat

22.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bedava yolculuk otostop
Büyük şehirlerin trafiği, toplu taşıma araçlarının konforsuz olması özellikle öğrencileri otostop çekmeye yönlendiriyor. Bazı sürücüler "yardım", bazıları da "değişik hazlar yaşama" amacıyla otostopçuları arabalarına alıyor.

Milletçe "otostop" kavramını tanıyalı pek uzun bir zaman olmadı. 80'li yılların deli dolu Amerikan gençlik filmlerinde sıkça gördüğümüz otostop çeken kızlar, filmlerin en güzel figüranları arasındaydı. Genç erkekler spor arabalarında, biryantinli saçlarını rüzgarda savururken, zarif ellerinin baş parmağı hafifçe yukarı kalkmış güzel son derece alımlı kızlar arabayı durdurur, gidecekleri yere kadar yakışıklı şoföre yol arkadaşlığı yaparlardı.

Bazen aralarındaki bu arkadaşlık, yolda büyük ve romantik bir aşka dönüşür ve içimizden 'keşke yol hiç bitmese' diye geçiririrdik.

Sadece filmlerde tanışma fırsatı bulduğumuz otostopçulara, 90'lı yıllara gelindiğinde ülkemizin pek çok köşesinde sıkça rastlar olduk. Otostop, özellikle üniversiteli gençler arasında epeyce yaygınlaştı. Gençler, yol parasından kurtulmak, gidecekleri yere arabaların rahat koltuklarına yayılıp ulaşmak, trafikte toplu taşıma araçlarıyla uğraşmamak için otostop çekiyorlar. Tabii şoförlerin çoğu erkek olduğu için, otostop çekenler arasında da kadınlar çok daha şanslı. Yine de kadınlar arasında da soförlük hayatında en az bir kere bile olsa otostopçulara duranlar var. Özellikle yaz aylarında insanların akın ettikleri tatil yörelerinde otostop çekmek günlük bir alışkanlık haline geldiğinden, otostopçular hiç bir tepki ile karşılaşmıyorlar.

Otostop taktikleri
Otostop ülkemizde hızla yayılmaya başlayınca, beraberinde pek çok yeni taktik ve yeni kavramlar üretildi. Mesela birbirlerine deli gibi aşık bir çift ile tanıştınız. Konu konuyu açtı ve laf nerede tanıştıklarına geldi. Sakın şaşırmayın! Bu büyük aşk yaşayan ikili otostopla tanışmış ve nihayetinde de evlenmeye karar vermiş olabilir. Eğer otostop çeken bir kızı arabanıza alacaksanız, aman dikkat! Arka tarafta erkek arkadaşları bekliyor olabilir. Kız arabaya biner binmez, en içten gülücüklerini takınıp "merhaba" diyerek size katılacaklardır. Hani hayalkırıklığı yaşamayın diye söylüyoruz. Ya da otostop çeken birilerini arabanıza aldınız. Onların gideceği yer sizin mesafenizden daha da ileride. Büyük bir kararlılıkla "Ancak gideceğim yere kadar bırakırım" diyorsunuz. Diyorsunuz da aklınızdakini uygulayamayabilirsiniz. Çünkü muhabbete kendinizi kaptırıp, onların gitmek istediği yerde kendinizi bulabilirsiniz.

Cezası var!
Trafik ve kalabalık nedeniyle insanların her gün sinir harbi yaşadığı İstanbul ise, otostopçular için tam bir cennet. Özellikle Gümüşsuyu, Ortaköy, Beşiktaş, Yıldız otostopçuların tercihi.

Trafik Suçları biriminden elde ettiğimiz bilgilere göre ise, otostop çekenlere durmak "suç" kapsamına giriyor. Cezalar ise, uygunsuz yerde durmaktan, trafiği işgal etmeye, yolu tıkamaya kadar, suçun içeriğine göre değişiyor.

Otostop çekenlerin rahat bir ulaşım gayeleri olduğu açık. Peki insanlar otostopçular için ne düşünüyor? Araba sahipleri niçin otostopçulara dururlar? Hangi nedenlerle, hiç tanımadıkları insanlara kapılarını açarlar? Bakın görüştüğümüz kişiler bu konularda ne düşünüyor?

Neslihan DEMİR


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır