kapat

17.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Prens Hasan'ın Türk teyzesi
Bir dönem milletvekili seçilen Perihan Arıburun, İstanbul doğumlu bir çerkez. Ve Ürdün Prensi Hasan'ın teyzesi. Prens Hasan, teyzesini sık sık ziyaret ediyor.

Ürdün Prensi Hasan'ın teyzesi olan Perihan Arıburun, 11. dönemde milletvekili seçilerek Meclis'e girmiş. Atatürk'ün Harp Akademisi'ndeki en sevdiği öğretmeni Naci Paşa'nın kızı, Hava Kuvvetleri eski Komutanı ve eski Cumhuriyet Senatosu Başkanı Tekin Arıburun'un da eşi.

Perihan Arıburun, İstanbul doğumlu bir Çerkez. Bir süre İzmir ve Konya'da yaşamış. Ama en çok İstanbul'u seviyor ve nerede olsa İstanbul'u özlüyor. 1960'dan beri Ankara'da yaşıyor. Çok sevdiği kocası Tekin Arıburun'u 1993 yılında kaybeden Perihan Arıburun, o tarihten beri evinde bulunan eşinin fotoğrafları ve hatırasıyla yaşıyor.

Atatürk ve Prens Hasan
Perihan Arıburun'un evinin baş köşesinde Atatürk'ün, babası Naci Paşa için imzaladığı bir fotoğraf ile Ürdün Kraliyet Ailesi'nin bir fotoğrafı var. Arıburun ailesiyle Ürdün Kraliyet ailesi çok sıcak ilişkiler kurmuşlar ve ilişkileri yıllar içinde gelişmiş.

Prens Hasan'ın Türkiye'ye geldiği zaman ilk ziyaret ettiği yer burası. Sık sık telefonla konuşuyorlar. Özellikle aile için önemli günlerde mutlaka bir araya geldiklerini veya haberleştiklerini anlatıyor Perihan Hanım'ın torunu Ece Arıburun.

Babaannesine "pennecim" diye seslenen Ece, ayrıca Prens Hasan'ın kızlarıyla da iyi arkadaş. Henüz yeni bitirdiği okulu ve işleri yüzünden Ürdün'e gidememekten şikayetçi. Şöyle diyor Ece: "Prens Hasan ve ailesi çok şeker insanlar. Kızlarıyla da ben iyi arkadaşım. Ama tabii ki ilişkilerimiz her iki tarafın da ciddiyeti içinde sürüyor."

"Ülkenin durumu çok fena"
Prens Hasan'ın kardeşi Ürdün Kralı Hüseyin'in cenazesine ise oğlunun geçirdiği ağır bir ameliyat yüzünden katılamamış Perihan Arıburun. Ancak hemen bir taziye mektubu ve telgraf yollamış. Prens Hasan bu nazik harekete cevaben Perihan Hanım'ı aramış ve teşekkür etmiş.

Perihan Hanım, 11. dönem milletvekilliği yapmış, Atatürk'le tanışma onuruna erişmiş ve yıllarca ülkesine hizmet etmiş bir Cumhuriyet kadını, son derece kibar bir İstanbul hanımefendisi.

Oğlu da Meclis'te görevli bir devlet memuru. Perihan Arıburun, "Meclis'in, ülkenin durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna "Çok fena!" karşılığını veriyor ve ekliyor: "Çok fena görüyorum".

"Atatürk kadınları çok güzel"
Ülkenin durumundan memnun değil, ama Türk kadınını övmekten kendini alamıyor: "Türk kızları, Atatürk'ün kadınları ne kadar güzeller..."

Perihan Arıburun aynı zamanda da bir yazar. Babası Naci Paşa ve Atatürk'ün ilişkilerini anlattığı, "Atatürk'ün Öğretmeni" adlı bir kitabı var.

Gururla imzalıyor kitabını bize Perihan Hanım. Belli ki Atatürk'le tanışmış olmaktan çok mutlu. Atatürk şöyle demiş bir gün Naci Paşa'ya: "Muhatabınız eserinizdir."

Sıcak karşılama
Prens Hasan, kızı Rahma ve damadı Alaa Batayneh ile beraber geliyor Perihan teyzesini ziyarete. Başbakan Ecevit'le yediği öğle yemeğinin ardından eski Ürdün Büyükelçimiz Ahmet Ömer Sağut'u da evinde ziyaret eden Prens Hasan biraz gecikiyor randevuya. Ancak çok sıcak bir karşılaşma yaşanıyor iki ailenin arasında.

Kapıyı açan Perihan Hanım, "Bu ne onur, bu ne mutluluk," diye karşılıyor yeğenini. Prens Hasan da aynı sıcaklıkla karşılık veriyor. "Sizi tekrar gördüğüme çok sevindim. Çok mutluyum." Ve birbirlerine böylesine bir sevgi gösteren iki aile sohbete başlıyorlar.

Fransızca ve İngilizce sohbet
Perihan Hanım ilerlemiş yaşına rağmen hem Fransızca'yı hem de İngilizce'yi ana dili gibi konuşuyor. Kapıda bir süre Fransızca devam eden sohbet, salona geçip, koltuklara oturunca İngilizce sürüyor.

Perihan Hanım, torunları Ece ve Bayram; Prens Hasan'ın kızı Rahma ve kocası Alaa ile koyu bir sohbete dalıyorlar.

Biz de hasret gidermeleri için aileyi başbaşa bırakıyoruz. Ziyaret sonrasında herkes çok mutlu. Prens Hasan uçağına yetişmek için aceleyle ayrılırken, zaman kaybetmeden bir daha geleceği sözünü veriyor Arıburun ailesine: "En kısa zamanda görüşmek dileğiyle..."

Fatih ATİK - Binnaz SAKTANBER


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır