|
|
Çiller kontrolünü kaybetti
DYP Yüksek Haysiyet Divanı, "Çiller'e rağmen dönemi" başlattı, Çiller'in affını istediği kişileri ihraç etti, "atın" dediği kişileri ise affetti
Şebnem HOŞGÖR
DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, Necmettin Cevheri'nin parti içi muhalefetin önderliğini üstlenmesiyle birlikte partide kontrolünü yavaş yavaş yitirmeye başladı. Seçimli büyük kongrenin Aralık'a ertelenmesi talebinin muhalefet engeline takılacağı korkusuyla Genel İdare Kurulu'nu haftalardır toplayamayan Çiller, önceki gün de, geçmişte sık sık muhaliflerine karşı "ihraç ve disiplin" gözdağı vererek, parti içindeki "aykırı sesleri susturmak" amacıyla kullandığı en güvendiği kalesi Yüksek Haysiyet Divanı'nı da kaybetti.
Partinin "disiplin cezaları" konusunda en üst karar organı olan Yüksek Haysiyet Divanı, Çiller ve Başkanlık Divanı'nın taleplerini değerlendirmek üzere Pazar günü, Genel Merkez'de toplandı. Toplantıdan, Genel Merkez'e "başkaldırı" niteliği taşıyan kararlar çıktı. Divan, Çiller'in ihraç taleplerini reddederken, Eskişehir il yöneticileriyle ilgili "affedin" ricasını ise görmezden geldi ve bu dosyalar hakkında "ihraç" kararı verdi.
21 üyesi de doğal büyük kongre delegesi olan Divan'da, seçim sonuçlarının sorumluluğunun Çiller'e ait olduğu vurgulandı. Çiller yanlısı kurul üyelerinden Abdülkadir Akgöl ile Tahsin Irmak'ın katılmadığı, genel merkez taraftarı Ardahan Milletvekili Saffet Kaya ile TBMM Grup Müşaviri Sedat Akay'ın da "sessiz kalmayı" tercih ettikleri toplantıda, muhalif üyeler Mehmet Çebi, Meral Alemdar, Mehmet Bodur, Yılmaz Ovalı, Nihat Gürer, Turan Çınar, Mithat Yümlü, Tahir Türetken, Ateş Çubukçu ve Kamil Kehale'nin DYP yönetimini eleştiri bombardımanına tuttukları öğrenildi.
"Suçlu partinin başında"
Toplantıda, Çiller ve parti yönetimine en sert eleştiriler Samsun eski Milletvekili Mehmet Çebi'den geldi. DYP'nin yaşadığı seçim hezimetinin, yönetimin vahim hatalarından kaynaklandığını vurgulayan Çebi, ön seçim sonuçlarına uyulmamasının, milletvekili listelerine "hakedenlerin" değil, çıkar işbirliğine girilebilecek isimlerin yerleştirilmesinin partiyi "hezimetle" karşı karşıya bıraktığını kaydetti. Çebi, şöyle konuştu: "Hakim huzurunda yapılmamış ön seçim hukuken ön seçim değildir Ama sonuçta, sonuçlarına uyulacağı vaadiyle, bir ön seçim yapılmıştır. Ama ön seçimden birinci çıkanlar listelere konulmamış, partiyle alakası olmayan, hiç kimsenin tanımadığı isimler sıralara yerleştirilmiştir. Parti sırf liste hatası nedeniyle 40-50 milletvekilinden oldu. 2 Demokrasi paketi deyip, kişi hak ve özgürlüklerinin savunucu kesilenler, başta kendi partililerinin, üyelerinin, adaylarının haklarını savunmamış, aksine hak ve hukuk katliamı yapmışlardır. İnsanları ailelerine, eşlerine dostlarına rezil ettiler. Partiye yıllarını vermiş, ön seçimden alnının akıyla çıkmış isimleri kaldırıp, attılar. Bu mu bizim demokrasi, hak, hukuk anlayışımız! Şimdi kalkmışlar hakları yenmiş, mağdur edilmiş bu insanları suçlu ilan ediyorlar, partiye zarar verdiler diye bizden onları ihraç etmemizi istiyorlar. Suçluyu dışarda aramayalım. Partinin aleyhine çılaşanlar, partiye zarar verenler ortada, bu partiye zarar verenler, partinin başında olanlardır. Suçlu dışarda değil, içerde yönetimdedir."
Talepler reddedildi
Diğer üyelerin Çebi'ye destek verdikleri toplantıda, bazı üyelerin de, Çiller ve Başkanlık Divanı üyelerini, para karşılığı liste düzenlemeleri yapmakla da suçladıkları öğrenildi.
Divan'da daha sonra Çiller ve Genel Merkez yöneticilerinin taleplerine rağmen, eski milletvekilleri Hannan Özüberk, Adnan Akın ve Yusuf Bacanlı ile ilgili ihraç istemleri reddedildi. Divan, Çiller'in "affedilmelerini rica ettiği" Eskişehir Milletvekili adayı eski il başkanı Dr. Halis Barlas, il başkanı Muammer Köse ve Büyükşehir Belediye Başkan adayı Oral Soydaş'ı ise ihraç kararı aldı. Divan Başkanı Abdullah Uraz da, "Kurulumuz partiye sahip çıktığının ifadesi olarak, haksız ihraç taleplerini reddetmiştir" dedi.
|
Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|