kapat

08.06.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
micro
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Konuşuldu geçildi
Hükümet programı tartışma yaratmadı. FP "başarısız" olurlar derken Çiller destek sözü verdi. En çok da Apo konuşuldu...

57. Hükümet Programı üzerindeki Meclis Genel Kurulu'ndaki görüşmeler önceki hükümet programı görüşmelerine nazaran heyecansız geçti. Meclis'teki 5 partiden üçünün hükümeti oluşturması ve muhalefetin Genel Kurula zayıf katılımı, görüşmenin tansiyonunu iyice düşürdü. Fazilet Partisi ve Doğru Yol Partisi, 57'inci hükümet proğramını eleştirmek için Genel Başkanlarını görevlendirdi.

İlk konuşmacı olarak kürsüye MHP adına Grup Başkanvekili İsmail Köse çıktı.

Köse'nin konuşmasının en ilginç bölümü İmralı'da yargılanmakta olan Abdullah Öcalan'la ilgili olanıydı.

İdama evet
Öcalan'ın yargılanması konusuna değinen Köse, "Türk Devleti'nin, kararlı mücadelesi ve sistemli bir politikası sonucunda bu çete başı yakalanmış, yüce Türk adaletine teslim edilmiştir. Şehit yakınlarını incitmeyecek, şehit ve gazileri üzmeyecek bir karar, neticesinde TBMM'ye gelecektir. MHP olarak biz idama (Evet) diyeceğiz" dedi ve şöyle devam etti:

"Bu dava sıradan bir dava değildir. Dış düşmanlarımızla onlara yardımcı olanların sorgulandığı bir davadır. Hangi devlet yardım ettiyse, kimler yardım ve yataklık yaptıysa peşini bırakmayalım. Birleşmiş Milletler'in, Avrupa Konseyi'nin bize verdiği haklarla bunların hesabını soralım. Biz Türk Adaleti'ne duyduğumuz saygı gereği Mudanya'ya gitmedik. Mudanya'da nasıl Sevr belgesi yırtıldı ise bugün yüce Türk yargısının önünde de bunların kalemleri kırılacaktır."

Köse, Türkiye'nin ekonomik kaynaklarının önemli bir bölümünün terörle mücadeleye ayrıldığını, terör örgütünün, son 15 yılda 30 bin vatandaşın ölümüne neden olduğunu belirterek, "Terörle mücadeleyi, hiçbir şartta ihmal edilmemesi gereken bir politika olarak görmekteyiz" dedi. Köse, Hükümet Programının MHP'nin seçim bildirgesiyle aynı olduğunu söyleyince Başbakan Ecevit, yanında oturan Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ın kulağına eğilip birşeyler sordu. Özkan da Ecevit'e açıklama getirdi. Ecevit'in konuşmayı tam olarak anlayamadığı ve "Ne dedi" diye sorduğu öğrenildi.

Çiller'den destek sözü
Çiller'den sert bir konuşma bekleyenler yanıldı. Sözlerine kutlama ve başarı dilekleriyle başlayan Çiller, 18 nisan seçimlerinin ardından oluşan tabloya dikkat çekerek "Bu hükümet millet iradesine dayanmaktadır" deyince hem Bahçeli hem de Ecevit'den alkış aldı. Çiller, konuşmasının son derece yumuşak, dikkatli, olumlu adımlarda hükümete destek vereceklerini belirten bir konuşma yaptı. Ancak Çiller, büyüme hızı ve ekonomik konularda eleştirilerini de sıraladı.

Tansu Çiller, "Enflasyon, adeta Türkiye'yi dünya birinciliğine doğru götürüyor. Şu anda çok az bir farkla ikinci olan ülkemiz dünya birinciliğine namzet" dedi. Çiller, hükümet programı üzerinde yaptığı konuşmada, milli iradeye dayanan 57. Hükümet'in demokrasi açısından bir kazanç olduğunu belirterek, hükümeti halkın acil beklentilerine çözüm bulmaya çağırdı.

Hükümetin zor bir dönemde işbaşına geldiğini ifade eden Çiller, pozitif siyaset anlayışlarının bir gereği olarak hükümete, milli meselelerde ve halkın sorunlarının çözümü için atılacak adımlarda destek olacaklarını, hata gördüklerinde de eleştirerek doğruyu göstereceklerini söyledi.

"Milli tasarruf kampanyası"
Hükümet programı üzerinde ANAP Grubu'nun görüşlerini açıklayan Van Milletvekili Kamran İnan da DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in "Pozitif muhalefet" görüşünden memnuniyet duyduğunu bildirerek, bunu, yeni dönem için "Hayırlı bir başlangıç" olarak nitelendirdi. Türkiye'de büyük çarpıklıklar bulunduğunu, bunlarla ülkenin 21. yüzyıla taşınmasının mümkün olmadığını kaydeden İnan, Diyarbakır'da halk su nedeniyle kavga ederken, bir devlet bankasının 10 trilyonluk genel müdürlük binası inşa ettirmesinin kabul edilemeyeceğini söyledi. Bir milletin israf üzerinde yaşayamayacağını kaydeden İnan, "Milli Tasarruf Kampanyası" yürütülmesi çağrısında bulundu.

"Hedefler iyi ama..."
ANAP Grubu adına ikinci konuşmacı olarak kürsüye gelen İzmir Milletvekili Işın Çelebi, yaşanmakta olan olumlu atmosferin, 57. Hükümet'in başarı şansını artıracağını söyledi. Hükümetin, neyi ne zaman yapacağını ortaya koyan bir aksiyon programı hazırlamasını isteyen Çelebi, programda bunların açıkça dile getirilmediğini söyledi. Çelebi, enflasyonun tek haneli rakama indirilmesi, ihracatın artırılması hedeflerine katıldıklarını, ancak bunların ne zaman ve nasıl yapılacağını programda göremediklerini, kamu bankaları ile ilgili bir açıklığın da bulunmadığını ifade etti.

Ruhsuz, renksiz, iddiasız...
HÜKÜMETİN programını eleştiren anamuhalefet partisi FP'nin lideri Recai Kutan, 57. hükümetin programını "Programda ruh yoktur. Renksiz, iddiasız, belirsiz bir metindir" olarak niteledi.

Kutan, bu metnin 28 Mayıs'taki koalisyon protokolünün bir benzeri olduğunu söyledi ve programda yer alan bütün sözlerin, "28 Şubat ruhunun kılavuzluğunda bir tepki hükümeti ile yüzyüze olduğumuzu gösterdiğini" iddia etti ve şöyle konuştu: "Hazırlanan metin sistematik değildir. Konular birbirine girmiş, cümleler birbiriyle çelişmektedir ve yasakçı zihniyet mantığı ile hazırlanmıştır." Koalisyon protokolünde "uzlaşma ve atılımdan söz edildiğini" hatırlatan Kutan, Rahşan Ecevit'in MHP ile ilgili söylediği cümleleri okuyarak, "Bir şirkette dahi bir yönetici diğer yönetici hakkında böyle konuşsa o şirketteki işler yürür mü?" diye sordu.

18 Nisan seçimlerinden sonra çıkan Meclis aritmetiğinde en az 10 farklı hükümet modeli çıkacakken bunların tartışılmadan hükümetin kurulduğunu savunan Kutan, "Evrensel gelişmelere kapalı olan bu hükümet, başarısızlığa mahkumdur" dedi.

CHP locadaydı
CUMHURİYET tarihinde ilk kez Meclis dışı kalan CHP bütçe görüşmelerinde ancak locaya çıkabildi. 18 Nisan seçimlerinde yüzde 10 barajının altında kalarak TBMM dışında kalan CHP, bütçe görüşmelerini izlemek üzere eski Grup Başkanvekili Nihat Matkap'ı görevlendirdi. Yaklaşık iki ay öncesine kadar TBMM Genel Kurulunda CHP sıralarının en önünde oturan Hatay eski milletvekili Nihat Maktap bu kez locaya çıkarak Genel Kurul'daki görüşmeleri izledi. Matkap'ı, görüşmeleri izlemek üzere Genel başkan Altan Öymen'in görevlendirdiği öğrenildi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır