|
Türkiye'nin akıllı şirketleri
Tüsiad Başkanı Erkut Yücaoğlu, Türkiye'nin 2. Teknoloji Kongresi'nde yaptığı konuşmada Konfiçyüs'e maledilen bir söz aktarmıştı: "Akıllı adamlar aya bakarken, aptal adamlar parmağına bakar."
Parmağına bakarak, önemli şeyler yaptığını zanneden çok firma olsa da Türkiye'nin aya bakan şirketleri ürettikleri teknolojiye Amerika'dan talip buluyorlar. Tübitak, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) ve Tüsiad tarafından düzenlenen Teknoloji Kongresi'nin sonunda verilen ödüller, Türkiye'deki akıllı şirketleri ortaya koydu.
8 kuruluşun aday olduğu ve belli ölçeğe ulaşmış firmaların yarıştığı Teknoloji Büyük Ödülü'nü Arçelik aldı. Firma, geçtiğimiz yıl da aynı ödülü "Orbital Çamaşır Makinesi" ile almıştı. Büyük ödülün yanı sıra ilk defa verilen Juri Özel Ödülü'nü ise Şişe Cam kazandı. Arçelik adına ödülü Genel Müdür Mehmet Ali Berkman aldı ve ülkenin zenginliğinin sanayinin gelişimine, bunun da teknolojinin gelişimine bağlı olduğunu dile getirdi.
Küçük ve Orta Boy İşletmeler'in yarıştığı Teknoloji Başarı Ödülü dalında ise bu yıl 9 şirket aday oldu. Başarı Ödülü'nü Faz Elektrik, Hipokrat Tıbbi Malzemeler ve Özçelik Tekstil Makineleri paylaştı. Bu dalda Juri Özel Ödülü'nü ise IMS Yazılım aldı.
Motor bozuksa anlıyor
Arçelİk tarafından geliştirilen Motor Tanılama Sistemi, motorda oluşan arızanın kaynağını teşhis edebiliyor. İçine çip takılırsa asansörden tıbbi cihazlara kadar her sorunun nedenini bulabiliyor. Arçelik Genel Müdürü Mehmet Ali Berkman, Amerika'dan talip çıktığını, sadece bu teknoloji için özel bir şirket kurmayı düşündüklerini söyledi.
Kumaşları soldurmaz
ŞiŞe Cam'In Isıcam Konfor ürünü yazın güneş enerjisinin yüzde 46'sını içeri alıp geri kalanını yansıtarak evi serin tutuyor. Kışları ise evdeki ısının tekrar içeri yanısıtılmasını sağlayarak sıcaklığı koruyor. En önemli özelliklerinden biri ultraviyole ışınlarının etkisini azaltarak kumaşları ve eşyaları soldurmaması. Ürün ısıtma ve soğutma giderlerinden metrekare cam başına yılda ortalama 5 dolar tasarruf sağlıyor.
Türk malı özürlü sandalye
Faz Elektrİk Türkiye'nin ilk motorlu özürlü sandalyesi ile başarı ödülünü kazandı. İzmir'de üretim yapan şirket, bu sandalyelerin motorlarını İngiltere ve Almanya'ya ihraç ediyor. Fiyatları 3 bin 100 dolardan başlayarak modeline göre değişiyor. Şirket, parçaları kolayca ayrılabilen ve böylece otomobile sığacak kadar küçülebilen üründen bugüne kadar 30 adet sattı.
Kamburlukta kullanılıyor
HİPOKRAT Tıbbi Malzemeler firmasının "Yeni Spinal Sistemi", omurilik kayması, omurga kırıkları ve kamburluk sorunları olan hastalara uygulanıyor. Kullanılan titanyum malzeme ömür boyu vücutta kalıyor. Bugüne kadar 750 kadar vakada uygulanan Yeni Spinal Sistem, kaynamayı çabuklaştırıyor ve omurilikte düzeltici bir etki sağlıyor.
Halı ipliği üreten makine
Özçelİk, ödül kazanan Polipropilen İplik Üretim Makinesi Tasarım ve İmalatı projesine 1996 yılında 2.5 milyon dolarlık bütçe ile başladı. Başarıya ulaşan ve yurt dışında büyük ilgi gören Polyspin BCF4 makinesi, dört iplikli ve günlük 2 ton polipropilen halı ipliği üretim kapasitesine sahip. Bugün dünya halı ipliği üretiminin yüzde 42'sinde polipropilen kullanılıyor.
Kaynak ve malzeme yönetiyor
IMS YAZILIM, MMS-Sonlu Kapasite Planlama Yazılımı ile Türkiye'de sonlu kapasite kullanarak üretim planlaması yapan tek kuruluş. Yani siparişlerin zamanında teslimi, stokların azaltılması gibi konularda planlama yapan yazılım, kaynak ve malzemelerin yönetimi açısında fayda sağlıyor. Müşterileri arasında Arçelik, Şişecam gibi Türk şirketlerinin yanı sıra pek çok yabancı firma bulunuyor.
ÖZLEM AKSOY
|
Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|