|
|
Sınırda gerilim
Keşmir krizi yüzünden Asya'nın iki nükleer gücü savaşın eşiğinde. Pakistan, esir aldığı Hintli pilotun kurşunlanmış cesedini geri gönderince Hindistan sınıra asker yığdı
Asya'da yeniden alevlenen Keşmir krizi nükleer silaha sahip iki ülkeyi koşar adım savaşa götürüyor. Pakistan destekli Mutahidda Cihat isimli İslami militanlarla Hint askerleri arasında 5 gün önce başlayan çatışmalar her geçen gün dozunu artırıyor. Dağlık Keşmir'den gelen ilk haber Pakistan destekli militanların 2 Hint savaş uçağını düşürmesi oldu. Daha sonra Hintli iki pilotun esir alındığı haberi yayıldı.
Kafasını kurşunladılar
Ancak dün Başbakan Nawaz Şerif'in isteği üzerine şeriata dönmek üzere Pakistan hükümeti, Hindistan'ı ayağa kaldıran bir iş yaptı. Pakistan askerleri Keşmir'in Pakistan'ın elinde bulunan üçte birlik bölümü bombalayan bir MIG21 düşürmüştü. Pilotu Ajay Ahuja, uçağın çakılmasından saniyeler önce paraşütle atlayarak esir düşmüştü. Ve dün Pakistan bölük komutanı olan Ahuja'nın cesedini Hindistan'a geri gönderdi! Pilot Ahuja'nın cesedini inceleyen doktorlar şok oldu. Çünkü Ahuja'nın bacağı kırılmış, vücudunun her yeri morluklarla doluydu. En önemlisi ise başında ve göğsünde iki kurşun deliği bulunuyordu!
Yeni Delhi hükümetinden acil açıklama geldi: Soğuk kanlılıkla işlenmiş bir cinayettir bu!
İntikam zamanı
Ve hemen sonra Pakistan sınırına asker dayandı. 3'e bölünmüş Keşmir'deki yeşil hatta operasyon düzenlendi. Pakistanlı militanlar yeşil hattan geri püskürtüldü. MIG savaş uçakları kalktı ve Keşmir'in Pakistan'ın elindeki bölgesini bomba yağmuruna tuttu. Hedef Keşmir'in kuzeyindeki Kargil dağlarındaki mağaralar oldu. Pakistan ise Ahuja'nın ölümünden sorumlu olmadıklarını 'hatırlatarak' çok üzerlerine gelinmemesi için tehdit savurdu. Pakistan'ın elinde bir esir daha bulunuyor. Pilot K. Nachiketa... Akıbeti bilinmiyor. Pakistan dışişleri bakanı, ikili ilişkiler için bu hafta içinde Hindistan'a giderken Asya gazetelerde "Her an nükleer silahlara sarılmalarından korkuyoruz" şeklinde yorumlar çıkmaya başladı.
Bu yarış nereye kadar?
PAKİSTAN ile Hindistan arasındaki silahlanma yarışı, geçen yıl doruk noktasına ulaştı. 20 yılı aşkın bir süredir yürüttükleri gizli nükleer programlarını ve silahlarını yaptıkları deneme atışlarıyla birbirlerine kanıtladılar. Birbiri ardından karşılıklı olarak 4 nükleer füze denemesi yapan ülkeler, Amerika'nın araya girmesiyle zorlukla görüşme masasına oturdular. Ancak, nükleer sınırlama ve Güney Asya'da herhangi bir savaşın çıkmaması için güven artırıcı önlemler paketinin dışında hiçbir gelişme ya da rahatlama elde edilemedi. Pakistan, "Hindistan silahlanırsa ben de silahlanırım" diyor. Hindistan ise silahlanma nedenini Pakistan korkusu olarak değil, doğusundaki nükleer silahlara sahip ve daha önce bir kez savaşa girip kaybettiği Çin olarak açıklıyor. Ancak Çin'in direkt Hindistan'a doğru yönlendirilmiş füzeleri yok. 1947 yılında Pakistan ile Hindistan, İngiltere'nin himayesinden çıkıp bağımsızlıklarını kazandı. Keşmir bölgesi İngiliz valiliğine bağlı Hindu Mihraceler tarafından yönetiliyordu. 1947 sonrası Keşmir Mihracesi Hari Singh de bağımsızlık hayaliyle iki ülkeyi de istemedi. İki ülke Keşmir yüzünden iki kez savaştı ancak kesin çözüm sağlanamadı. Pakistan destekli İslami militanlar birçok kez Keşmir'deki Hint askerlerine saldırdı. Dağlık Keşmir'de irili ufaklı her gün saldırı oluyor. Ancak 1996 ayaklanmasında tam 30 bin kişi öldü.
PAKİSTAN
Ordu: 520 bin asker
Donanma: 22 bin asker
Hava Kuvvetleri: 45 bin asker
Toplam asker sayısı:
587 bin
Hava Gücü:
Amerikan F-16 ve Çin F-6'larının bulunduğu 429 savaş uçakları var.
Nükleer Silahları:
Haft 1/2: Yarım ton
ağırlığında. Menzili 100 ila 300 kilometre arasında.
Haft 3: 500 kilo.
Menzil 600 kilometre.
M-11: Çin yapımı yarım tonluk silah ağırlığın 600 kilometrelik menzili bulunuyor.
Ghauri (Test aşamasında):
Bin 400 kilometrelik menzil 2 bin 500'e çıkartmak isteniyor.
HİNDİSTAN
Ordu: 980 bin asker
Donanma: 55 bin asker
Hava Kuvvetleri: 110 bin asker
Toplam asker sayısı:
1 milyon 145 bin
Hava Gücü:
Hava Kuvvetleri konusunda dünyanın dördüncü gücü. 777 savaş uçağı arasında Rus yapımı Su-30, Mig 23, Fransız Mirage-2000 ve Jaguar'lar bulunuyor.
Nükleer Silahları:
Prithvi 150: Bir ton ağırlığında. 150 kilometre menzili bulunuyor.
Prithvi 250: 500 kilo ağırlığında.
Menzili 250 kilometre.
Agni II (Test aşamasında):
Menzili 2 bin 500 kilometreye çıkarmak isteniyor.
"Suçlu Reagan"
BİR Hint helikopterin omuzdan atılan Stinger füzesi ile düşürülmesi Afgan teröristlerin de Keşmir çatışmasına girdiğini ortaya çıkardı. TIME dergisi, 80'lerde Sovyetler'e karşı kendilerini savunması için dönemin Amerika Başkanı Ronald Reagan'ın mücahitlere Stinger sattığını açıkladı. Mücahitler sonra Pakistan'ın yardımıyla dağlık bölgede barınaklar kurdu, savaş tekniklerini geliştirdiler. Dergi, Hindistan ve Pakistan'a nükleer gücünün silahlarının ABD'den gittiğini vurgulayarak, "Her iki taraf da bir savaştan kaçma kararlılığını gösteriyor. Keşmir, yerel bir sorun olarak kalacaktır" yorumunu yaptı.
|
Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|