|
Geçici Vergi'den 500 trilyon
Ekonomi yönetiminde enflasyonla mücadele programını koruma çabaları hız kazandı. Geçici Vergi'nin ilk taksidinden 500 trilyon beklenmesi hedefler konusunda umutları artırdı
Ankara- 1999 yılı olağan bütçesi için geri sayım başlarken ekonomi yönetiminde enflasyonla mücadele programını koruma çabası hız kazandı. Maliye Bakanlığı Bütçe Genel Müdürlüğü uzmanları, personel, diğer cari ve faiz ödeneklerini revize ederken Devlet Planlama Teşkilatı, 1999 için ortalama yüzde 44.4'lük enflasyon hedefinin korunmasındaki ısrarını sürdürüyor.
Maliye'deki ek ödenek baskısı ve vergi gelirlerindeki tahsilat sorunları yılsonu enflasyon hedefinin en az yüzde 50 olarak belirlenmesini zorunlu hale getiriyor. Maliye, Geçici Vergi konusunda oldukça iyimser. Geçici Vergi'nin ilk taksidinden 500 trilyon beklendiğini söyleyen bakanlık bürokratları vergi oranlarında yapılan yüksek oranlı indirimler nedeniyle bu yılın ilk 4 aylık döneminde tahsilatın nisbi olarak azaldığına dikkati çektiler ve şu bilgiyi verdiler:
Bankalar umut verdi
"Geçen yıl Mart-Nisan'da Gelir ve Kurumlar Vergisi içinde yeralan Geçici Vergi payı bu yıl Mayıs ayında tahsil edildi. Bu nedenle 4 aylık rakamlarla karamsarlığa kapılmamak lazım. Bankacılık sektöründeki 3 aylık kârların yüksek açıklanması Geçici Vergi'de ilk dönem tahsilatının 500 trilyon liraya ulaşabileceği beklentisini güçlendirdi. Türkiye genelinde vergi gelirlerinin yüzde 15'ini toplandığı Ankara'daki ön veriler 80 trilyon lira tahsilat yapıldığını gösterdi. Bu durumda, enflasyon hedefinin üstündeki vergi gelirine ulaşabiliriz. Ancak bütçenin harcama kısmındaki gelişmelere de dikkat etmek gerekiyor. Faiz, personel, sosyal güvenlik transferleri ve akaryakıt fiyatlarındaki artıştan kaynaklanan ödenek baskısı 2.5 katrilyon lirayı aşıyor. Hükümet, piyasalara güven vererek faizlerin aşağıya çekilmesine katkı sağlayacak icraatları hayata geçiremezse yılsonu enflasyon hedefi en az yüzde 50 olarak belirlenir."
"Cephe korunmalı"
DPT kurmayları ise, enflasyonun aşağıya çekilmesi yönünde son 1.5 yıl içinde elde edilen kazanımların korunması gerektiğini belirttiler ve şu değerlendirmeyi yaptılar:
"Bankalar, Sosyal Güvenlik ve Sermaye Piyasası Yasaları yıl tamamlanmadan mutlaka yürürlüğe girmeli. Bu reformlar yapılırsa enflasyon cephesini korumak hatta bir adım ileriye gitmek mümkün olur. Önümüzde hala değerlendirilmesi gereken fırsatlar var."
Okan MÜDERRİSOĞLU
|
Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|