Mali sistemin 25 Ağustos 1998'den beri Merkez Bankası'dan kullandığı "kısa vadeli borcu" bir türlü sıfırlanamıyor. Yılbaşında 6 milyar dolar olan nakit açığı 17 Mayıs itibariyle 963 milyon dolara geriledi. Ama devreye giren yüklü vergi ödemeleri, Merkez Bankası'nın fonlama desteğinin sıfırlanmasını geciktiriyor.
Dün sistemden yaklaşık 180 trilyonluk Geçici Vergi ödemesi gerçekleştirildiği tahmin ediliyor. Döviz satılıp, kaynak yaratılmasına karşılık, likidite açığının miktarı 406 trilyona, yani 1 milyar dolara çıktı. Gelecek hafta da en büyük kalemi Kurumlar Vergisi stopajı olmak üzere, 800 trilyona yakın ödeme yapılacak.
Hazine kaynak olarak rahatlayacak. Ancak ay sonuna kadar tahsil ettiği vergilerin yaklaşık 250 trilyonu ile kısa vadeli avansını kapatmak zorunda.
11-17 Mayıs arasındaki bilanço verileri, bize sadece kamu maaş ödemelerinin yarattığı gelişmeleri gösteriyor. Buna göre, Hazine yine ayın 11'inde Merkez Bankası'ndan yaklaşık 250 trilyonluk avans kullanarak maaşları ödedi. Maaşların bankalardan çekilmesiyle de emisyon 1.6 katrilyonun üzerine çıktı. Emisyon çıkışı, tamamen, avans kullanımı karşılığında piyasaya para veren Hazine tarafından karşılandı. Likidite sıkışmadı. Ancak Merkez Bankası'nın kredi karşılığında para yaratması iç varlıkları yükseltti.
Merkez Bankası 11-17 Mayıs arasında 224 milyon dolar satın aldı. Buna karşılık Hazine'nin döviz mevduatından da yaklaşık 300 milyon dolar harcadığı görülüyor.