kapat

17.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
"MHP'ye evet"
MHP'den özür dilemeyeceğini söyleyen Ecevit, Bahçeli'den bugün için randevu istedi. Ecevit, "Geçmişin üzücü olaylarını çağrıştırmayacak bir uyum sağlanması için biz elimizden gelen çabayı gösteririz" dedi.

DSP lideri ve Başbakan Bülent Ecevit, MHP ile partisi arasında yaşanan "özür gerilimi" konusunda geri adım atmadı ama, MHP'yle koalisyon kurmak için partisinden yetki alıp, harekete geçti Ecevit dün partisinin Meclis Grubu'nu toplayıp, "MHP ve ANAP'la koalisyon kurmak" için yetki istedi. Milletvekillerine hitaben bir konuşma yapan Ecevit, nabız yoklamaları ve eğilim saptamalarının ışığında şu aşamada en geçerli ve gerçekçi hükümet olarak DSP-MHP-ANAP'ın ortaklaşa yer alacakları hükümet modelinin uygun olacağı sonucuna vardığını söyledi.

Ecevit, partisinin yetkili kurullarının da uygun görmesi durumunda her ne kadar ciddi kaygılar varsa da böyle bir hükümetin ülke için hayırlı olabileceğini bildirdi.

"Denemeye değer"
Konuşması sık sık alkışlarla kesilen Ecevit, "Biz değişmedik" diyen MHP ve eşi Rahşan Ecevit'in konuşması nedeniyle ortaya çıkan krizle ilgili şunları söyledi: "Görevi aldıktan sonra iki haftalık arayış sürecinde gerek partim içinde, gerek parti organlarımızda yaptığımız danışmalar sonucunda ve milletvekili arkadaşlarımızla yaptığım görüşmelerde gördüm ki, MHP'li bir hükümete katılmayı aslında kimse içine kolay kolay sindiremiyor. Ama başka bir seçenek yoksa bunu denemeye değer buluyor bütün arkadaşlarımız. Bugünkü MHP yönetiminden değil, geçmişten kaynaklanan bazı kaygılar var. Bunlar ciddi kaygılardır. Bu arada bugünkü yöneticilerin 'biz değişmedik' ifadesini sık sık kullanmaları da bu kaygıları derinleştiriyor. Ayrıca özellikle milletvekilleriyle yaptığım görüşmelerde pekçok arkadaşımız özellikle MHP'nin liselerde ve üniversitelerdeki doğrudan veya dolaylı örgütlenmesinin geçmişteki bazı acı olayları çağrıştırdığını söylediler. Dolaylıdan kastım, bazı derneklerin, ülkücü derneklerin örgütlenmelerini söyledim..."

"Biz özür beklemedik"
"Rahşan Ecevit bu yaygın kaygıları dile getirdi. Ben de MHP yöneticileri ve Sayın Devlet Bahçeli ile başbaşa yaptığımız görüşmede kapalı kapılar ardında aynı kaygıları biraz daha üstü kapalı dile getirmiştim. Rahşan Ecevit daha açık dile getirdi. Ama bu arada MHP ile kurulacak bir hükümet ortaklığına da karşı olmadığını açıkça kamuoyu önünde ifade etti. Rahşan Ecevit'in açıklaması geçmişte yaşanmış olan acıların yine yaşanmaması için bir hatırlatmadan ibarettir. Bu hatırlatmayı yapmak da onun hakkıdır. Çünkü Rahşan Ecevit'in DSP'ye enden daha çok emeği geçmiştir. Bu partiyi ve Türkiye'yi olası tehlikelerden esirgemeye çalışması da doğaldır ve onun görevidir. Ben, Rahşan Ecevit ve partili arkadaşlarımız geçmişte çok ağır saldırılara uğradık. Örneğin genç kuşaklar bilmezler, Niksar'da, Şiran'da, Erzincan'da, Nevşehir'de ve daha birçok yerde saldırıya uğradık. Bu saldırılara uğradık diye kimsenin bizden özür dilemesini beklemedik."

"Anlayış bekleriz"
Ecevit "Devlet Bahçeli'nin bana ve Rahşan Ecevit'e tepki göstermesi kendi takdiridir" dedi ve şöyle devam etti:

"Ancak Bahçeli'nin MHP adına değil de milliyetçi ülkücü camia adına özür dilenmesini istemesi çok ilginçtir. Bizim muhatabımız ülkücü camia değil, MHP'dir. Milliyetçilik de herhangi bir camianın tekelinde değildir. Siyasal partiler yasasına göre kurulmuş bir partinin, parti dışı bir örgütle eş kimliğe bürünme izlenimi vermesi ciddi sakıncalar yaratabilir. Yalnız ülke için demokrasimiz için değil, bu parti için de ciddi sakıncalar yaratabilir. Nitekim bunun kanıtları geçmişte görülmüştür ve şimdi de zaman zaman görülmektedir. Biz hükümet görüşmelerini ülkücü camia ile değil, yasal bir parti olan MHP ile yapmak durumundayız. Gerek MHP yöneticilerinin, gerek ülkücü camianın bunu anlayışla karşılamalarını bekleriz."

"Hayırlı olabilir"
Ecevit, sözlerini şöyle tamamladı:

"Eğer grubumuz ve Parti Meclisimiz uygun bulursa, MHP ve ANAP yönetimleri de uygun bulurlarsa, DSP-MHP-ANAP ortak hükümetinin kurulabileceğini düşünüyorum ve bunu temenni ediyorum. Geçmişin üzücü olaylarını çağrıştırmayacak bir uyum sağlanması için biz elimizden gelen çabayı gösteririz. Bizim koalisyon ortaklıklarında, hükümette ne kadar uyum ve uzlaşı içinde çalıştığımızı son yıllarda bütün ulusumuz görmüştür. Her ne kadar ciddi kaygılar ve kuşkular varsa da, böyle bir hükümet ülkemiz için hayırlı da olabilir. Bunu denemeye değer bir hükümet biçimi olarak değerlendiriyorum. Zaman zaman siyasi partiler arasında, hatta koalisyon ortakları arasında partilerin kendi içlerinde tartışmalar, kırgınlıklar olabilir ama bu tartışmayı ve kırgınlıkları, hükümet sorunundan ayırmalıyız. Ayrı tutmalıyız. Ve Türkiye'yi bir an önce uyumlu bir hükümete kavuşturmak için elimizden gelen çabayı göstermeliyiz."

Ecevit'in konuşmasından sonra, basına kapalı bölümünde sadece Mehmet Mail Büyükerman'ın konuştuğu ve "Geçmişte çok büyük sıkıntılar oldu. Evimizin kapılarını kapattık. Pencerelerimiz kapalıydı. Ama köprünün altında çok sular aktı. Bugün yeniden kurabiliriz. Onlar da değişecektir" dediği öğrenildi. yetkisi aldı. Milletvekilerinin DSP başkanlığında MHP ve ANAP koalisyonuna oy birliğiyle olumlu görüş verdiklerini belirtti.

"12 Eylül'ün hesabı soruldu"
Ecevit "Bu arada, MHP'li bir yöneticinin sözleri gazetelerde çıktı. Bana tepki olarak diyor ki, 'Biz de 12 Eylül öncesinin hesabını sorarız' diyor. Bu herhalde çok genç bir arkadaş olacak" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çünkü o hesap soruldu. 12 Eylül döneminde MHP'liler 200'ü aşkın maddelik bir iddianame ile beni ve CHP'yi ağır bir biçimde itham ettiler. Onun üzerine Sıkıyönetim geniş bir Savcılar Kurulu oluşturdu. Asker ve sivil savcılardan oluşan kurul oluşturdu. Aylarca çalışma yaptılar ve bu çalışmalar sonucunda bizi aklamanın da ötesinde adeta övgüyle andılar. Şunu da belirtmek isterim ki, biz o dönemde sadece bazı sağ gruplardan değil, aynı zamanda dışımızdaki bazı solcu fraksiyonlardan da çok ağır saldırılara uğruyorduk fiziki anlamda."

DSP'ye kuvvet macunu
DSP'nin dünkü Meclis grubu toplantısında Bursa Milletvekili Ali Rahmi Beyreli'nin DSP motifli havluları, Manisa Milletvekili Cihan Yazar'ın da mesir şenliklerinden getirdiği mesir macunları büyük ilgi gördü. İki milletvekilleri, memleketlerinden getirdikleri hediyeleri, milletvekillerine dağıttılar. DSP Meclis Grubu'nun basına kapalı bölümünde grup yönetim kurulu, disiplin kurulu ve grup başkanvekilliği seçimleri de yapıldı. Hatay Milletvekili Ali Günay ile Muğla Milletvekili Fikret Uzunhasan yeniden Grup Başkanvekili seçildiler. Grup Denetim Kurulu'na; İstanbul Milletvekilleri Tahir Köse ve Erdoğan Toprak, Yönetim Kurulu üyeliklerine; Adana Milletvekili Yavuz Bildik, Karabük Milletvekili Erol Karan, Aydın Milletvekili Sema Pişkinsüt, Eskişehir Milletvekili Necati Albay, Kırklareli Milletvekili Necdet Tekin, Kocaeli Milletvekili Halil Çalık, Kütahya Milletvekili Emin Karaa, Manisa Milletvekili Cihan Yazar, Zonguldak Milletvekili Boray Baycık, Disiplin Kurulu üyeliklerine; Balıkesir Milletvekili Tamer Kamber, Kars Milletvekili Çetin Bilgir, Bolu Milletvekili Mustafa Karslıoğlu, Kastamonu Milletvekili Hadi Dilekçi, Bursa Milletvekili Ali Rahmi Beyreli, Uşak Milletvekili M. Yaşar Ünal, Tekirdağ Milletvekili Bayram Fırat Dayanıklı getirildiler.

Dakika dakikakriz
RAHŞAN Ecevit'in demeci ile başlayan koalisyon krizi, Başkent kulislerine önceki gece saat 21.00'de yansıdı. Hükümet görüşmeleri konusunda görevli olan MHP Genel Sekreteri Koray Aydın, Rahşan Ecevit'in açıklama yaptığını, DSP'lilerden öğrendi ve gazetede yayınlanmadan önce Devlet Bahçeli'ye bildirdi. Bahçeli, gece saat 21.00'de kurmayları Şevkat Çetin, Tunca Toskay ve Koray Aydın ile değerlendirme toplantısı yaptı. Gece saat 24.00'e kadar süren toplantının ardından teşkilatlardan sorumlu olan Genel Başkan Yardımcısı Şevkat Çetin, sinirli bir şekilde partiden ayrıldı. Daha sonra partiden ayrılan Koray Aydın "Yarın bomba düşecek" yorumunu yaptı ve Rahşan Ecevit'in açıklamalarını öğrendikleri sinyalini verdi.

Bahçeli'den ilk eleştiri
Devlet Bahçeli Cumartesi sabahı saat 10.00'da partiye gelerek, kurmaylarıyla yeniden durum değerlendirmesi yaptı, Rahşan Ecevit'in açıklamaları ayrıntılı olarak incelendi. İlk değerlendirme sonucu Ecevit'ten gelecek açıklamanın beklenmesi benimsendi.

Hemen her gün evinden Başbakanlığa gelişinde gazetecilerin sorularını cevaplayan Ecevit ise, bu kez suskun kalmayı tercih etti. Ecevit'in 13.30'a kadar herhangi bir açıklama yapmaması üzerine Bahçeli'nin sert bir dille Rahşan Ecevit'i eleştirmesi kararlaştırıldı. Bahçeli, "DSP'nin açıklamaları camiamızda ciddi boyutta rahatsızlık uyandırmaktadır. Bu eleştiriler saygı noktasını çoktan aşmıştır" dedi. Saat 14.30'da bir basın açıklaması yapan Bahçeli, Ecevit'ten kamuoyu önünde özür dilemesini, bunun gerçekleşmemesi halinde, hükümet görüşmelerinin kesintiye uğrayacağını söyledi.

Hattat devrede
Bu tepkiler ve değerlendirmelerle geçen saatlerin ardından, Ecevit Cumhurbaşkanı ile görüşen Çankaya Köşkünden çıktı ve bir açıklama yaptı. Ecevit'in "özür dilemeyeceklerini" söylemesiyle birlikte genel merkezdeki hava iyice gerildi. Bahçeli bu arada iki kez de Köşk'ten mesaj getiren işadamı Emin Hattat'la görüştü. Hattat da olumlu mesajlar verdi. Bahçeli Pazar günü ise öğleden sonraya kadar evinde çalıştı. saat 14.00'de Genel merkeze gelerek parti kurmaylarıyla bir toplantı yaptı. Toplantıda Ecevit'in grup konuşmasındaki sözleri değerlendirildi ve MHP'yi tatmin edici bir açıklama olmadığı kararına varıldı. Ecevit ise saat 11.00'de Grubunu saat 16.00'de ise Parti Meclisini toplayıp MHP ile koalisyon konusunda yetki aldı. Ecevit grupda da MHP'den özür dilenmeyeceği konusunda sert mesajlar verdi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır