|
FP, MHP'yi kaşıyor
"Özür krizi"nde MHP'nin küçük düşürüldüğünü söyleyen Recai Kutan, DSP dışındaki partilere "Solcuları iktidar yapmayın. İşbirliğine hazırız" mesajı gönderdi
DSP ile MHP arasında başlayan ve koalisyonu zora sokan "Özür tartışması" DYP gibi FP'yi de umutlandırdı. FP Genel Başkanı Recai Kutan, DSP'nin dışındaki 414 kişilik milletvekili grubunun içinden birden fazla hükümet alternatifi çıkabileceğini söyledi.
Bülent Ecevit'in hükümet için bugüne kadar somut bir adım atamadığını belirten Kutan, iş çevreleri ve bazı sivil toplum örgütlerinin DSP-MHP-ANAP hükümet formülünden yana görüşler beyan ettiğini belirterek şunları söyledi: "DSP-MHP-ANAP koalisyonu hakkında istifham ve tereddütler var. DSP'nin, MHP ve ANAP'a dayatacağı bir koalisyon protokol taslağı ilan edildi. Bu protokolde DSP'nin kafasında MHP ortaklığı hakkında bir sürü tereddüt ve endişelerin mevcudiyeti görülmektedir. Protokol maddeleri bu endişelerle ve MHP'yi köşeye sıkıştırma maksadıyla hazırlanmıştır. Devlette kadrolaşmaşya izin verilmeyeceği, insancıl ve barışçı milliyetçilik anlayışından sapmaya yer verilmeyeceği, 8 yıllık temel eğitim ile türban tatbikatından vazgeçilmeyeceği maddeleri, özellikle MHP'den duyulan endişe ve korkular sebebiyle protokole koyulmuştur."
Ecevit sicil amiri
Kutan, DSP Genel Başkan Yardımcısı Rahşan Ecevit'in görüşlerinin de MHP'yi "kızdırdığını" söyledi ve Ecevit'in "siyasi partilerin sicil amirliğine soyunduğu" görüşünü savundu.
Kutan, MHP'nin DSP ile koalisyona başından beri sıcak baktığını ve bu nedenle de "Küçük düşürüldüğünü" öne sürerek, şöyle devam etti:
"Bu, MHP'nin büyük bir hatasıydı. Bu hatası sebebiyle istiskal edildi, küçük düşürülmek istendi. DSP'nin Meclis'te 136 sadalyesi var. DSP'nin dışında ise bazı meselelerde müşterek tutumu bulunan 414 milletvekili var. Bu 414'lük grup, içinden birden fazla hükümet alternatifi çıkabilir. Hükümet kurmak için Meclis Başkanı'nı seçmek için, hatta 2000 yılında Cumhurbaşkanı'nı seçebilmek için niçin bu 414 kişilik grup müştereken hareket etmez de, Başbakanlık ve Meclis Başkanlığı'nı da 136 kişilik solcu gruba bırakır, ufak menfaatler karşılığında sola destek verirse, tarih önünde en büyük sorumluluğu üstlenmiş olur. FP olarak, 108 milletvekilimizle biz uzlaşma ve işbirliğine hazırız. Sayın Ecevit'i destekleyip nasıl onu Başbakan, solcu iktidar yapacaksınız?"
DSP'siz formül
MHP'nin, Rahşan Ecevit'in açıklamalarına karşı sıradan bir özre razı olup olmayacağının merak konusu olduğunu belirten Kutan, MHP'nin millet önünde "imtihan" verdiğini kaydetti. Kutan, bir gazetecinin, "DSP'nin içinde yer almayacağı, FP'nin destekleyeceği hükümet formülleri hangileridir?" şeklindeki sorusu üzerine, "Somut olarak bir formülleden bahsetmiyorum. DSP'siz formüller olabilir" dedi.
"Gerçek bölücü Ecevit'tir"
Partisinin il başkanlarıyla Ankara'da yaptığı toplantıda konuşan FP lideri Recai Kutan, Başbakan Bülent Ecevit'i kriz politikası uygulamakla suçladı. Ecevit'in milletin iradesiyle seçilen bir milletvekiline, "haddini bildirin" diyerek, 1980 öncesinin "kışkırtıcı uslup ve siyaset tarzını sergilediğini" iddia eden Kutan, Ecevit'in bu tutumuyla, ülke sathında gerginlik yarattarak, "gerçek anlamda bölücülük" yaptığını öne sürdü.
Ülke gündeminin Merve Kavakçı örneğinden olduğu gibi yapay konularla meşgul
edildiğini belirten söyleyen Kutan şunları söyledi: "Konu, Kavakçı'nın vatandaşlıktan çıkarılması noktasına gelmiştir. Kararname imzalandı. Muhalefet partisinden bir milletvekilini tamamen siyasi amaçlarla vatandaşlıktan çıkartarak, milletvekilliğini düşürmek, Türk demokrasisine indirilen en büyük darbelerden biridir. Başını açmayan bir milletvekilini, vatandaşlıktan atarak, Meclis dışı bırakmak, siyasi tarihe kara bir leke olarak geçeçecektir. Bunun mesuliyetini Ecevit ve bakanları ömür boyu taşıyacaktır."
Kadın parmağı Osmanlı'yı bile çökertti
Rıdvan UYSAL
DSP Genel Başkan Yardımcısı Rahşan Ecevit'in, MHP ile ilgili açıklamaları, FP Genel Başkan Yardımcısı Cemil Çiçek tarafından "Siyasete kadın parmağı girdi. Osmanlı'nın çöküş dönemine bakıldığında bu çöküşün en büyük nedenlerinden birisinin kadınların devlet yönetimine karışması olduğunu görürüz. Hükümet kurma çalışmalarına da kadın parmağı girmiştir" biçiminde değerlendirildi.
Cemil Çiçek, Salih Memecan'ın dün SABAH'da yer alan karikatürünü de atıfta bulunarak "Rahşan hanımın pişmiş aşa su katan karikatürü, hükümet kurma çalışmalarını çok güzel anlatıyor. Pişmiş pilava su katılmıştır. Bu suyun çekilmesi lazım. Yoksa pilav lapa olur yenmez" dedi.
Lidersiz koalisyon mu olur?
Öte yandan FP Genel Başkan Yardımcısı Cemil Çiçek, CHP lideri Başbakan Bülent Ecevit Başbakanlığı'nda Mesut Yılmaz ve Tansu Çiller'in hükümet dışında kalacağı DSP-ANAP-DYP modeli için ise "Böyle bir hükümet modeli hayata geçirilirse, liderler hükümette mutlaka görev almalıdır. Liderlerin içinde bulunmadığı bir hükümet karabibersiz pilava benzer. Karabibersiz pilav da yenmez" yorumunu yaptı.
|
Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|