kapat

14.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bu ikiliye dikkat
Moskova ve İstanbul Borsası aynı kaderi paylaşıyor. 97'nin getiri lideri olan borsalar, 98'in en kötüleri oldu. 99'da yine lider olan borsalar şimdi siyasetin gölgesinde

Rusya Borsası ile İstanbul Borsası arasında dikkat çekici bir trend benzerliği var. Her iki borsa da 1997 yılının en çok kazandıran borsaları iken 1998 yılında en çok değer yitiren gelişen ülke borsaları oldular. 1999 yılının ilk 5 ayı da bu iki borsa arasında dünya getiri liderliği yarışmasına sahne oldu.

Rusya Borsası 1997'de dünyada en çok kazandıran borsaydı. Ardından ikinci sırayı İstanbul Borsası aldı. 1998'de İstanbul dolar bazında yüzde 55, Moskova da yüzde 84 değer yitirdi. Yani bu kez de en çok kaybettiren birinci ve ikinci borsa ünvanını aldılar.

1999'a baktığımızda geçen hafta sonu itibariyle getiriler şöyle: Rusya dolar bazında yüzde 74, İstanbul da yüzde 73 kazanç sağladı. Yine dünya borsalar sıralamasında en çok kazandıran iki piyasa haline geldiler.

Bu ikilinin seyrinde siyasi ve ekonomik belirsizliğin önemli rol oynadığını bilmeyen yok gibi...

Örneğin önceki gün Devlet Başkanı Boris Yeltsin'in Başbakanı görevden almasıyla Moskova Borsası yüzde 17 değer yitirdi. Aynı gün İstanbul Borsası da hem Rusya'daki hem de Türkiye'deki siyasi tedirginlikle yüzde 6 düştü. Aynı gün içinde en çok kaybettiren birinci ve ikinci borsa özelliğini yine korudular.

Dün Moskova Borsası Duma'daki Yeltsin'in azledilmesi görüşmeleri sırasında bir miktar sakinleşti. Günlük kayıp yüzde 3 civarında oldu. Aynı şekilde ardarda rekorlar kırarak 5.800 puana dayanan İstanbul Borsası da dün yüzde 0.96 değer kaybetti.

Benzerlikler fazla
İki borsa arasındaki trend benzerliği bu kadarla da kalmıyor. Hatta bazı dönemlerde neredeyse trendlerin çakıştığı bile gözleniyor. Örneğin Rusya'da krizin başladığı günlerde Moskova Borsası yine yüzde 15-17'lik düşüşler görürken İstanbul Borsası'nın günlük düşüş oranları da yüzde 10'lara yaklaşı. 1999'un ilk aylarında da her iki borsada soluksuz yükseliş yaşandı.

Neden?
İki borsa arasında bu kadar benzerlik olmasının nedenleri ise şunlar:

* İki borsa da gelişmekte olan piyasalar kategorisinde. Coğrafi ve ticari açıdan ilişkileri olduğu için birbirlerinden etkileniyorlar. Rusya krizi sırasında Rusya'da para kaybeden yatırımcıların Türkiye'deki hisselerini satmaları bundan kaynaklanıyor.

* Her iki borsa da gelişmekte olan piyasalar arasında aynı ligde yer alıyor.

* İstanbul Borsası Moskova Borsaı'na kıyasla daha derin bir piyasa olmasına rağmen her iki borsa da diğer gelişmekte olan ülke borsalarına oranla pek derin değil.

* Her iki ülke ekonomisi ve siyasi hayatı da istikrarsızlıklarla çalkalanıyor. Elbette Türkiye Rusya'ya oranla daha istikrarlı bir konumda.

* Bu olumsuzluklar nedeniyle her iki borsa da da büyük yatırımcıların eğilimleri, genel eğilimi etkileyebiliyor, hatta değiştirebiliyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır