|
Yine stopaj iadesi
Bono ve tahvil üzerinden kesilen stopajla vergi planlaması yapan kurumlara 100 trilyon liranın üzerinde iade yapılacağı tahmin ediliyor
Vergİ gelirleri düşen Maliye, tıpkı 1998'de olduğu gibi yine kurumlara vergi iadesi yapma durumu ile karşı karşıya. Bono faizi üzerinden kesilen stopajla vergi planlaması yapan kurumların bu yıl 100 trilyonun üzerinde iade alabileceği konuşuluyor. Mahsup edilenler de hesaba katıldığında kayıp daha da büyük. 1998'de 60 trilyon nakit iade alan kurumların, 140 trilyon vergiyi de mahsup ettikleri biliniyor.
Nasıl oluyor?
Vergi planlamasını bono ve tahvil faizi üzerinden kesilen stopajla yapılabiliyor. Stopaj peşin ödenen bir vergi. Daha sonra Kurumlar Vergisi'nden mahsup ediliyor. Bununla planlama yapma imkanı da Maliye'nin 1997 sonunda yayımladığı tebliğe dayanıyor. Maliye'nin bindiği dalı kestiği tebliğ, "itfada bono kimin elindeyse, tüm stopajdan da o yararlanır" diyor.
Kurumun 1 yıllık tahvili vadesine beş gün kala satın aldığını varsayalım. Stopaj tüm vadeye yayılan faiz üzerinden kesiliyor. Kurum beş günlük faiz kazanmasına rağmen, bir yıllık faizi alıp, vergisini ödemiş gibi görünüyor. Dolayısıyla kazanca göre peşin verginin miktarı yüksek oluyor. Bu vergi, daha sonra Kurumlar Vergisi'nden mahsup edilince ortaya bu tablo çıkıyor.
Stopajlı avantajı bitiyor
1998 başında bono ve tahvil üzerinden kesilen stopaj miktarı yüzde 12'den 6'ya indi. Ancak bu indirim, stopajın yarattığı avantajı yok edemedi. 1998 Ekim ayından itibaren de sıfırlandı. Eski bonolar itfa oldukça, stopaj yoluyla vergi planlaması yapılar kağıtlar da tükeniyor. Bu kalan bonolar da 'altın' değerinde. Gecelik faizler yüzde 80 civarında seyrederken, bu bonolar vadelerine yaklaştıkça yüzde 0.01'den alıcı buluyor.
SABAH EKONOMİ
|
Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır
|