kapat

12.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Parayı alan bonoya koştu
Bugün yapılacak 534 trilyonluk itfayı karşılamak için 1 yıllık ihale açan Hazine, 524 trilyon liralık net borçlanma yaptı

Hazine dün yaptığı 1 yıl vadeli ihale ile piyasaya vereceği tüm parayı geri topladı. Hükümetin kurulma çalışmalarının hızlandığı bu dönemde, 534 trilyonluk geri ödemeyi karşılamak için açılan 17 Mayıs 2000 vadeli ihaleye, TL değeri 1.2 katrilyona yaklaşan teklif geldi. Hazine, 1 katrilyon 28 trilyon nominallik satişla, piyasadan net 524 trilyon, yani 1.3 milyar dolarlık borç aldı. Ortalama bileşik faiz de ikinci el piyasa seviyesinde yüzde 93.68'de belirlendi.

Vadesi 2000 yılına sarkan tahvillerin faizleri arasında oluşan 6 puan fark dikkat çekiyor. Bu aynı zamanda bir tehlikeyi de işaret ediyor. 9 Şubat 2000 vadeliler yüzde 98.60 civarında işlem görürken, 7 Haziran 2000, yüzde 93'ün altında alıcı buluyor.

4 ay için oluşan faiz farkının nedeni olarak öne çıkan etken şu: Piyasada likiditesi kaybolan kağıtlardan, daha derin olanlara doğru kayış var. Hükümet kurulduğu zaman faiz düşerse, sonra da portföy boşaltmak durumu ortaya çıkarsa, likit kağıtlar, yani son ihalelerde satılanlan daha avantajlı oluyor.

Dünkü yüksek talebin en önemli nedeni de 1 aylık dönemde yüklü miktarda arzın yapılacağı başka ihale olmaması. Hazine Mayıs'ın son haftasında piyasanın fazla "sevmediği" kuponlu tahvil ihalesi açacak. Haziran'ın başında da küçük itfasını karşılamak için bono satabileceği düşünülüyor. Hükümetin kurulup, IMF ilişkilerinde yol alınabileceği, hatta Hazine'nin dış borçlanma piyasasına çıkabileceği bir dönemde bankaların bonosuz kalmama isteğini ortaya koyuyor.

1 milyar dolar borcu yenileme planı
Hazİran ayında Hazine'nin yurtdışı piyasalarda tahvil satma planı var. Daha önce yetki alan kuruluşlarla dolar veya euro cinsinden yeni ihraç için görüşmelerin başlandığı konuşuluyor. Hedef, Haziran ayında ödenecek 1.4 milyar doların büyük kısmını yeniden çevirebilmek. Bu borcun yaklaşık 1.1 milyar doları tahvil itfasından kaynaklanıyor. Hazine, 7 Haziran'da 280 milyon, 11 Haziran'da 500 milyon, 15 Haziran'da da 250 milyon dolarlık tahvil ihracından kaynaklanan dış borç ödeyecek. Kupon faizileriyle birlikte miktar 1.1 milyar dolara ulaşıyor. 2 Temmuz'da da 400 milyon marklık bir tahvilin itfası var. Hazine'nin bu büyük ödemesini yeniden roll-over edebilmek için hükümetin kurulmasını beklediği belirtiliyor. Şu anda kulislerde konuşulanlara göre, dolan ihracının 10 yıllık, euronun da yedi yıllık olabileceği düşünülüyor. Yılbaşından itibaren ödenen yaklaşık 3 milyar dolarlık dış borca karşılık, Hazine yaklaşık 1.7 milyar dolar dış borçlanma gerçekleştirdi.

NADİN TAŞCIOĞLU


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır