Nabız yokladılar
Başbakan Bülent Ecevit ve Devlet Bahçeli, yaptıkları ilk görüşmede DSP-MHP koalisyonunun sinyalini verdi
DSP lideri Bülent Ecevit'in MHP lideri Devlet Bahçeli ile yaptığı ilk tur görüşmelerinde, Ecevit, kendisinin ve partisinin hassas olduğu konularda MHP'nin nabzını yoklarken, geçmiş kaygısı, kadrolaşma, 8 yıllık kesintisiz temel eğitim, türban ve pişmanlık yasası gibi 'pürüzler' açıkça ortaya kondu.
Ecevit, DSP'li milletvekilleriyle yaptığı görüşmelerde gündeme gelen "geçmiş kaygısını" açıkça dile getirirken, Bahçeli de karşılık olarak, kendilerinde de aynı kaygılarının bulunduğunu söyledi ve "Bu kaygılar sözle değil, uygulamayla giderilir" dedi.
Kadrolaşma uyarısı
Ecevit görüşmede, MHP'nin devlette kadrolaşmaya gideceğinden duyduğu endişeyi de iletti Bahçeli'ye. MHP lideri ise buna karşılık olarak, 55. ve 56. hükümetler döneminde özellikle bazı bakanlıklarda çok fazla atama yapıldığını söyledi ve atama sayılarını içeren bir de rapor verdi.
Ecevit'in 8 yıllık kesintisiz temel eğitimden taviz verilemeyeceğini söylemesi üzerine ise Bahçeli, "Yönlendirme konusunda bazı değişiklikler yapılması gerektiğini düşünüyoruz" dedi. Bunun üzerine Hikmet Uluğbay devreye girerek "Yönlendirmede değişiklik isteyerek, 8 yıllık temel eğitime karşı çıkmış oluyorsunuz" diye konuştu. Ancak başlangıçta ortaya çıkan bu anlaşmazlık, Enis Öksüz'ün nasıl bir sistem öngördüklerini anlatması üzerine giderildi. "Kesintisiz eğitime karşı çıkmak cahilliktir" diyen Öksüz, 8 yıl yerine 9 yıl olmasını istediklerini söyleyince Uluğbay, "8 yıla karşı çıkanlar 9 yıla bakalım ne diyecek?" karşılığını verdi.
Başbakan Ecevit'in, "başörtüsünün siyasal amaçlarla istismarından" duyduğu rahatsızlığı dile getirmesine katılmdığını söyleyen Devlet Bahçeli ise, özellikle üniversitelere türbanla girilebilmesi için akademik bir kurul oluşturularak çözüm bulunmasını istedi.
Yeni hükümetin öncelikleri arasında mutlaka Pişmanlık Yasası'nın olması gerektiğini belirten Başbakan Ecevit'e karşın MHP lideri Bahçeli, terörist Abdullah Öcalan'ın yargılanması sürecinde pişmanlık yasası çıkarılmasının sakıncalı olabileceğini ifade etti ve "Kamuoyunu incitmemek için çerçevesini iyi belirlemek gerekir" diye şart koştu.
MHP koalisyonu istiyor
İlk turu son derece düzeyli ve sakin geçen görüşmelerin ardından hem Ecevit, hem de Bahçeli açıklamalarıyla DSP-MHP koalisyonunun sinyalini de verdiler. Toplantının ardından konuşan Devlet Bahçeli, "Çerçeve görüşme içerisinde Sayın Başbakanımız Bülent Ecevit Beyle çok olumlu ve verimli bir görüşme yapılmıştır" dedi.
DSP ile koalisyon isteğini açıkça ortaya koyan Devlet Bahçeli şunları söyledi. "Toplumun birçok kesiminin genel eğilimi DSP ve MHP'ye büyük sorumluluk düştüğünü göstermektedir. MHP bu sorumluluğun bilincindedir..." Başbakan Ecevit de yeni hükümet kuruluşunda DSP ve MHP'ye özel bir sorumluluk düştüğünü söyledi.
Mehmet ÇETİNGÜLEÇ-Nevin BİLGİN
Bahçeli Susurluk sorusuna kızdı
KOLONYA VE ÇİKOLATA İKRAMI: Zirve öncesi MHP lideri Devlet Bahçeli'nin, daha önce Baykal tarafından kullanılan odasında boya badana yapılmış, perdeler ve mobilyalar değiştirilmişti. MHP lideri Devlet Bahçeli, Meclis'e görüşmeden 1 saat önce gelip arkadaşlarıyla son bir değerlendirme yaptı. Bahçeli ve kurmayları, Ecevit'i karşılamak için 3 dakika önce kapıya çıkıp kameraların önünde bekledi.
ECEVİT YARIM BARDAK ÇAY İÇTİ: Daha sonra çay servisi yapıldı. Önce fincanlarla, 10 dakika sonra da bardaklarla çay geldi. Bu sırada sigara da ikram edildi. Ecevit sigara içmeyeceğini söyleyince, sıkı bir tiryaki olmasına rağmen Bahçeli de sigara almadı. Görüşmeler sona erdiğinde ikinci parti çayların yarım kaldığı dikkat çekti. Ecevit'in sadece yarım bardak çay içtiği öğrenildi.
KARA KAPLI DEFTER: Ecevit, görüşmeye başlarken önündeki siyah kaplı ajandayı açıp konuya girdi. Basın toplantısına da aynı kara kaplı defterle gelen Ecevit'in önemli notlarının bu defterde olduğu bildiriliyor.
ÇOK NAZİKTİLER: Gerek Bahçeli gerekse Ecevit görüşme boyunca birbirlerine çok nazik davrandılar. Konuşmalar da büyük bir nezaket içinde geçti. Sadece 8 yıllık temel eğitim konusu konuşulurken ortam biraz soğudu.
KORAY AYDIN ECEVİT MAVİSİ GİYDİ: Saat 11.05'te başlayan ve 45 dakika süren görüşmeye DSP lideri Bülent Ecevit, Hüsamettin Özkan ve Hikmet Uluğbay ile Zeki Sezer katıldı. MHP tarafında ise Devlet Bahçeli, Sadi Somuncuoğlu, Sabahattin Çakmakoğlu, Tunca Toskay, Enis Öksüz, Koray Aydın ve Murat Sökmenoğlu katıldı. Genel Sekreter Koray Aydın'ın Ecevit mavisi gömlek giydiği dikkat çekti.
SUSURLUK SORUSUNA KIZDI: MHP lideri Bahçeli, son derece sakin sürdürdüğü basın toplantısında, bir gazetecinin "Susurluk olayına karışan MHP'liler hakkında tavrınız ne olacak?" sorusuna şöyle tepki gösterdi: "Bunu düzeltiniz Hanımefendi.... Doğru dürüst araştırma yaparak sorunuz. Susurluk olayında MHP'li hiç kimse yoktur. Susurluk'un önünde, arkasında, hiç bir yerinde MHP yoktur..."
ECEVİT'İN ÖNCELİKLERİ
BÜTÇE: Yeni bütçe zaman geçirmeden hazırlanmalı ve Meclis'ten öncelikle çıkmalı.
BANKALAR YASASI: Ekonomik açıdan son derece önem taşıyan Bankalar Yasası'na öncelik verilmeli.
DGM'LER: Türk ve dünya kamuoyunda büyük tartışmalara neden olan DGM'lerin idari yapısı değiştirilmeli. DGM'lerdeki askeri savcıların yerini sivillerin alması yönünde yasal değişikler yapılmalı.
PİŞMANLIK YASASI: Ülkeyi yıllardır kan gölüne çeviren PKK terörünün bir an önce sona erdirilmesi için Pişmanlık Yasası'nın çıkarılması gerekir. Bu yasanın çıkarılması, dağdaki PKK militanları arasında bir çözülme sağlanması bakımından yararlı olacaktır.
DOKUNULMAZLIKLAR: Anayasa'nın 83. ve 100. maddelerinin değiştirilerek milletvekillerinin, bakan ve başbakanların dokunulmazlıklarına sınırlandırma getirilmeli.
KADROLAŞMA: Devlet dairelerinde siyasi kadrolaşmayı önlemek için bazı yasal ve kurumsal önlemler alınmalı.
BAHÇELİ'NİN ÖNCELİKLERİ
DEVLETİN YAPISI: Hükümet, milli, üniter, laik ve demokratik hukuk devleti olarak sıralanan Cumhuriyet'in temel niteliklerine samimi olarak bağlı olmalı.
SİYASİ AHLAK YASASI: Milletvekili dokunulmazlığı yasama faaliyetleri ile sınırlandırılmalı. Başta Siyasi Ahlak Yasası olmak üzere gerekli düzenlemeler yapılmalı.
ANAYASA: Anayasa, seçim sistemi ve Siyasi Partiler Kanunu'nda uzlaşma yoluyla değişiklik yapılmalı.
LAİKLİK: Laik-antilaik gibi kamplaşma eğilimlerinin yarattığı gerilimleri gidermek için Meclis'te diyalog ve uzlaşma ortamı yaratılmalı.
TÜRBAN: Başörtüsü meselesi, hiçbir siyasi partinin iç tüketim malzemesi olarak kullanılmamalı. Fazilet'in Meclis'te "dinlenmesi gerekir."
PİŞMANLIK YASASI: Pişmanlık Yasası konusunda bugüne kadarki uygulamalar gözden geçirilmeli. Milletimizin vicdanını, şehit ailelerini incitecek bir kapsam içinde çıkmaması için hassas olunmalı.
YOLSUZLUKLA MÜCADELE: Hükümet enflasyonla, yoksullukla gelir dağılımı adaletsizliği ve yolsuzlukla kararlı biçimde mücadeleyi öngörmeli.
İŞSİZLİK: İsizlikle sistemli olarak mücadele edilmeli, küçük ve orta ölçekli işletmeler ile esnafları rahatlatıcı düzenlemeler yapılmalı.
SUÇLA MÜCADELE: Başta bölücü terör olmak üzere her türlü yasadışı unsurlar ile kaçakçılık ve organize suçlarla etkin mücadele yapılmalı.
DIŞ POLİTİKA: Dış ilişkiler alanında milli çıkarlarımızı ve onurumuzu her zeminde gözeten etkin ve saygın dış politika uygulamasını gerekli görmelidir.
|