kapat

06.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İlk çeyrekte büyüme zor
Mart'ta sanayi yüzde 7.6 daraldı. İlk çeyrekte sanayi üretimi yüzde 6.6 geriledi. GSYİH büyümesinin negatif olması ihtimali yükseldi

Cüneyt TOROS

Türkiye global kriz seçim derken, sanayide ilk üç ayı tam anlamıyla kayıpla kapattı. Mart ayında sanayi üretim endeksi geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 7.6 geriledi. 4 yıl aradan sonra ilk kez bir nisan ayında görülen daralma, sanayicinin 'Kriz deyiz, batıyoruz' feryatlarında ne kadar haklı oldukları da ortaya çıkardı.

İlk çeyrek gitti
Mart ayı rakamlarının açıklanmasıyla birlikte yılın ilk çeyreğinde sanayinin yüzde 6.6 gerilemiş oldu. Tarım kesimininin milli gelire katkısının en düşük olduğu ilk üç ayda sanayideki daralma büyümenin negatif gelme ihtimalini yükseltti. İmalat sanayindeki üretimin de geçen yılın mart ayına göre yüzde 8.4 geriledi. Sanayinin yönünü belirlemesi açısından önemli olan imalat sanayi şubat ayında yüzde 4.9 daralmıştı.

Düşüşün nedenleri
Sanayi üretiminin aylar itibariyle geçen yıla göre daralmasında 1998 yılının ilk çeyreğinde büyümenin yüksekliği etkili oldu. Krizin henüz ortalarda görünmediği o günlerde Gayri Safi Yurtiçi Hasıla yüzde 8.8 büyümüştü. Bunun içinde sanayi üretiminin büyümesi yüzde 9.1 olarak gerçekleşmişti. Geçen yılki rakamlar bu kadar yüksek olunca bu yılki daralma da kaçınılmaz oldu. Rakamsal olarak geçen yılki yüksek endeks seviyelerinin üzerine çıkılması güçleşti. Bu durumun haziran ayına kadar sürmesi bekleniyor.

Ancak bunun yanında bu yılki seçim belirsizliği ve mart ayının yaklaşık 5 günlük kısmının Kurban Bayramı tatiline gelmesi de düşüşte etkili oldu. Genelde baharın gelmesiyle birlikte geleneksel olarak Mart ayında Şubat'a göre yaşanan yüksek oranlı üretim artışları bu yıl pek yüzünü göstermedi. Sanayi üretimi 95'ten beri ilk kez bir Mart ayında şubata göre yüzde 10'un altında yüzde 8.4 yükselebildi.

İthalatın etkisi
Sanayi üretiminde Mart ayındaki daralmanın sinyalleri ithallatta yılın ilk iki ayında yüzde 59'luk gerileme ile gelmişti. Özellikle yatırım malı ithalatındaki yüksek oranlı düşüş direkt olarak imalat sanayinin üretime etki ediyor. İmalat Sanayi'nde mart ayındaki yüzde 8.4 daralmanın nisan ayında da sürmesi bekleniyor. Geçen yıl daralmanın başladığı haziran ayına kadar sanayi üretiminde düşüşün sürmesi ancak Haziran'la beraber artışların ortaya çıkması tahmin ediliyor.

Üç aylık seyir
Yılın ilk çeyreği tamamlanırken, imalat sanayiindeki daralma yüzde 7.9 olarak gerçekleşti. Bu dönemde Madencilik sektörü yüzde 10.9 geriledi. Sanayi alt kalemlerinden büyeyen tek sektör ise Elektrik-gaz-su sektörü oldu. Sektörde üretim yüzde 1.8 oranında artış gösterdi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır