kapat

06.05.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
I H Y
Sofra
L E I T Z
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Turkcell uzaya çıktı
Dijital yayın için 77 kanallı uydusunu fırlattı. Kanallar eğitim, spor, hatta mevlüt yayınları için kiralanabilecek. Gelecekte abonelerinin, cep telefonu ile internete girmesini sağlamak üzere Superonline'ı bünyesine katıyor. Kablosuz data iletişimini cep aboneleri ve şirketlerin en hızlı şekilde yapabilmesi için altyapı çalışmaları başlatıldı

Dijital TV'de istediğin programı anında seyret
TURKCELL dijital televizyon yayınlarına aracılık etmek amacıyla 11 Nisan'da, 77 kanal kapasiteli Eutelsat uydusunu fırlattı. Şirket, kanalları yayın kuruluşlarına kirlamayı planlıyor. Örneğin Milli Eğitim Bakanlığı ile anlaşılarak eğitim kanalı açılabilecek ya da bir kanaldan sadece mevlüt yayını yapılabilecek. Veya futbol takımları ile anlaşma sağlanarak Fenerbahçe'nin, Galatasaray'ın özel kanalları olabilecek. Bu konuda ilk adım atıldı ve 1. Lig futbol takımlarının başkanları ile bir toplantı yapıldı.

Turkcell, kanalları kiralamanın yanı sıra hazır programlar alarak bunları yayıncılara satmayı da planlıyor. Dijital TV, abone olacaklara istedikleri filmi ya da programı seçme ve ona göre ücretini ödeme imkânı tanıyacak. Hatta bununda ötesinde örneğin maç seyrederken sahada bulunan 10 kameradan istediğin bir tanesini seçip o açıdan karşılaşmayı izlemek bile mümkün oluyor.

Havuz sistemi
Sistemin faturalaması Turkcell'e ait olacak. Apartmanlara kurulacak minik baz istasyonları sayesinde sinyaller alınacak ve seyredilen programlar ücretlendirilecek. Dijital televizyon kanallarından elde edilen gelir bir havuzda toplanacak ve paylaştırılacak. Uygulamanın yıl sonunda başlaması planlanıyor.

Cep operatöründen internet bağlantısı
GELECEK üç yıl içinde şirket gelirlerinin yüzde 25'inin data hizmetlerinden yani kablosuz bilgi transferinden geleceği tahmin ediliyor. Bununla birlikte internet ofisteki ve evdeki bilgisayarları aşarak cep telefonu ekranlarına girmeye hazırlanıyor. Dünya şirketleri internet için yaptıkları yatırımları artırırken, Türk firmaları da bu trende ayak uydurdu. Çukurova Grubu'nun ortak olduğu cep telefonu operatörü Turkcell, yine Çukurova Grubu'nun internet servis sağlayıcılığı hizmeti veren şirketi Superonline'ı bünyesine katıyor. Turkcell, böylece abonelerinin cep telefonu üzerinden gerek internet erişimini, gerekse internet aracılığıyla yapılan bankacılık, alışveriş gibi hizmetleri vermek için gerekli altyapıya sahip olacak. Superonline'ın Turkcell'in bünyesine katılması konusunda prensipte karar alındı. Şimdi iş ortakların anlaşmasına kaldı. Bu katılımla birlikte yönetimin Turkcell'e geçeceği belirtiliyor. Altyapı çalışmaları ise yine Turkcell'e ait olacak. Böylece bankacılık ile fazla alakası olmayan Superonline, komünikasyonla daha ilgili Turkcell'in çatısı altına girmiş olacak.

Bilgi aktarımında kablosuz dönem
TÜRKİYE'NİN iki GSM operatöründen biri olan Turkcell'in altyapı çalışmalarını başlattığı diğer konu ise kablosuz bilgi transferi. Türkiye'deki 10 bin şirkete data aktarımı konusunda çözüm getirmeyi hedefleyen Turkcell, en önemli sorun olan "hız" konusunu açıklığa kavuşturmuş olacak.

Şu anda data aktarım hızı 9600 Mhz. Oldukça düşük olan bu hızda bilginin iletilmesi çok yavaş gerçekleşiyor. Başlatılan çalışmalarla datanın iletim hızı 4 katına çıkarılacak. İşin bir sonraki aşaması GPRS sisteminin getirilmesi ve böylece hızın şu ankinin 11 katına yükseltilmesi. En son aşama ise EDGE adı verilen bir sistem ki böylece bilginin gönderilmesi ya da bilgiye ulaşım şu anki hızın 30 katına çıkacak.

Kablosuz data iletişimi yayılınca örneğin bankaların para çekme makinalarından sinyaller aracılığıyla merkeze bilgi gidecek ve nerede bittiyse oraya para gönderilecek. Ya da para atınca içeceğin düştüğü Pepsi Cola makinelerini düşünelim. Eğer ürün kalmadıysa makineden merkeze sinyal gidecek ve Pepsi'nin dağıtım aracı direkt oraya ulaşacak.

ÖZLEM AKSOY


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır