SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
  » Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hedef ikinci referandum
Kıbrıs Dosyası, Annan Planı
Kıbrıs Sorununun Tarihsel Gelişimi
Türk kesimi Annan Planı'na EVET dedi

Kıbrıs Sorununun Tarihsel Gelişimi

1571- Kıbrıs Osmanlı devleti tarafından fethedildi ve ilk Türk cemaati adaya yerleştirildi..

1878- Ruslar karşısındaki yenilgide fazla ödün vermemek için, ada Britanya İmparatorluğu'na kiralandı (Osmanlı mülkiyeti devam ediyor sayılmakla birlikte, yönetim tamamen İngilizlere geçti).

1914- İngiltere adaya tamamen el koydu.

1923- Lozan Barış Antlaşması'nın 20. Maddesi gereğince, Türkiye adanın İngiltere'ye ilhakını kabul etti.

1925- Kıbrıs Crown Colony olarak ilan edildi ve adaya ilk Türkiye Cumhuriyeti konsolosu atandı.

1931- Rumların Enosis isyanı başladı.

1943- İngiltere güdümlü 'Kıbrıs Adası Türk Azınlığı Kurumu' (KATAK) kuruldu, ancak gelişemedi.

1944- Doktor Fazıl Küçük, 'Kıbrıs Milli Türk Halk Partisi'ni kurdu.

1950- Yunanistan hükümeti, Birleşmiş Milletler'e ulusların kendi kaderlerini tayin haklarının Kıbrıs için de uygulanması yolunda başvuruda bulundu.

1954- Yunanistan, Birleşmiş Milletler'e Self-Determinasyon için başvurdu. Türkiye karşı çıktı. Birleşmiş Milletler, Yunan talebini reddetti.

1955- Türkiye ilk kez sorunda taraf olmayı kabul etti ve 29 Aralık'ta Londra'da İngiltere ve Yunanistan'ın katıldığı toplantıda, Türkiye de temsil edildi.
Yunan terör örgütü EOKA 1 Nisan'da adada faaliyete geçti.

1956- İngiliz hükümeti, Başpiskopos Makarios'u Seyschelles Adaları'na sürdü.
Birleşmiş Milletler'de Türkiye ilk kez, 'taksim' tezini açıkladı.
İngiltere, askeri üssünün kalması koşuluyla 'Self-Determinasyon'u kabul etmeye yanaştı.

1957- NATO arabuluculuk görevini üstlenince, EOKA geçici olarak ateşkes ilan etti.
Makarios serbest bırakıldı.
15 Kasım'da Türk Mukavemet Teşkilatı kuruldu.

1958- Kıbrıs'ın İngiliz Milletler Topluluğu içinde kalmasına ama Türkiye ve Yunanistan'la da bağlara sahip olmasına dayalı 'MacMillan Planı' gündeme geldi.

1959- İngiltere Başbakanı ve üç devletin dışişleri bakanlarının katılımıyla Zürih Antlaşmaları onaylandı. Cemaat temsilcileri olarak Makarios ve Dr. Küçük de toplantıya katıldılar.

1960- Kıbrıs Anayasası imzalandı. Adaya simgesel Türk ve Yunan birlikleri yerleştirildi. Makarios cumhurbaşkanı, Fazıl Küçük Cumhurbaşkanı yardımcısı oldu.

1963-
21 Aralık'ta Noel katliamı ile EOKA, Türk cemaatine karşı 'etnik temizleme ve adadan kaçırma' politikasını doruğa çıkardı. Eylemleri 1964 Ağustos'unun ortalarına kadar sürdü. 30 Aralık'ta ise Makarios 13 maddelik anayasa değişikliği önerisini açıkladı ama Türkiye buna karşı olduğunu bildirdi.

1967- Yunanistan'da ordu yönetime el koydu ve 1974'e kadar iktidarda kaldı. Subaylar halkın desteğini elde etmek için Kıbrıs'ta EOKA'ya desteği arttırdılar. Türkler iyiden iyiye gettolara sıkıştırılmaya başlandı. Yunan ordusunun 15 bin askeri, gayri resmi olarak adaya yerleştirildi. Türklere karşı sürdürülen soykırımın kesilmesi için Türk ve Yunan başbakanları arasında düzenlenen toplantı da bir sonuç vermeyince, Türkiye askeri müdahalede bulunacağını açıkladı.
Yunanlılar üç Türk köyünden geri çekilirken arkalarında 24 ölü bıraktılar.
TBMM hükümete müdahale yetkisi verdi. Türk uçakları Kıbrıs üzerinde uçmaya başladı. Donanma ve çıkarma birlikleri harekete geçti. ABD'nin arabuluculuğuyla Yunan birliklerinin geri çekilmesi sağlanınca, Türk harekatı durduruldu.
1964'ten beri Türkiye'de bulunan Rauf Denktaş gizlice adaya gitti. Denktaş, Yunanlı tutuklandı ama Türkiye ve ABD'nin baskısıyla iade edildi.

5 Temmuz 1974- Yunanlı subayların yönettiği Ulusal Muhafız Örgütü, Cumhurbaşkanı Makarios'u devirdi ve EOKA-B önderi Nikos Sampson'u 'cumhurbaşkan' ilan etti.
Bu hareketle, Enosis'in gerçekleştirilmek istendiğini anlayan Türkiye, garanti anlaşması uyarınca İngiltere'yi ortak eyleme davet etti. İngiltere'nin katılmaması üzerine, 19 Temmuz'da Türk çıkarma gemileri denize açıldı ve 20 Temmuz'da denizden çıkarma ve havadan indirmelerle Girne bölgesi kontrole alındı. Ancak Yunan birliklerinin adada garantör olarak bulunan Türk birliğine saldırması çarpışmaları bütün ada yüzeyine yaydı. 22 Temmuz'da Birleşmiş Milletler'in çağrısına uyularak ateş kesildi. Bu girişim sonucu, Kıbrıs'ta Nikos Sampson, Yunanistan'da ise askeri cunta devrildi ve Yunanistan demokrasiye döndü.

16 Ağustos 1974- Cenevre'de sürdürülen barış görüşmelerine rağmen Yunanistan hiçbir uzlaşmaya yanaşmak niyetinde olmadığını gösterdi. Aksine köylerdeki Türkleri öldürmeye devam ettiler. Bunun üzerine Türk ordusu adanın yüzde 37'sini kontrol altına alacak kadar ilerledikten sonra ikinci harekatı sona erdirdi.

1975- 13 Şubat'ta, Kıbrıs Türk Federe Devleti kuruldu.
Ayrıca, aynı yıl içerisinde BM gözetiminde nüfus mübadelesi gerçekleşti.

1977-79- Denktaş-Makarios (1977) ve Denktaş-Klerides (1979) ile Doruk Anlaşmaları imzalandı. Bu anlaşmalarla, Kıbrıslı Rumlar ilk kez iki kesimli, iki toplumlu federal bir çözümü benimsedi.

1982- Papandreu, Şubat 1982'de Kıbrıs'ta yaptığı konuşmada "Kıbrıs'ın Helenizmin bir parçası" olduğunu söyleyerek, Kıbrıs sorunu ile ilgili bütün tarafların katılacağı bir "uluslararası konferans" toplanması gerektiğini ekledi.
BM Genel Kurulu, Rum tarafının başvurusu üzerine Ada'daki "işgal ordusu"nun derhal çekilmesini ve mültecilerin "isteğe bağlı olarak" geri dönmelerini tavsiye eden kararını aldı. Bunun üzerine KTFD Meclisi, 17 Haziran'da radikal bir adım atarak "Kıbrıs toplumunun self-determinasyon hakkı"na ilişkin bir karar aldı.

1983- 15 Kas1983'te, KTFD Meclisi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) adında bağımsız bir devlet kurulduğunu dünyaya ilan etti. KKTC'nin kurulması, Rum tarafının, Yunanistan'ın ve Batılı devletlerin yanısıra BM Güvenlik Konseyi'nin de tepkisini çekti.
Güvenlik Konseyi, 18 Kasım'da aldığı bir kararla bağımsızlık kararını kınadı. Türkiye'ye yakın bazı devletler KKTC'yi tanımanın eşiğine gelmişlerdi ki, ABD ve İngiltere'nin baskıları ile bu kararlarından vazgeçtiler. 13 Mayıs 1984'te de BM Güvenlik Konseyi 550 sayılı kararı ile KKTC'nin ilanını ayrılıkçı bir hareket olarak tanımladı.

1984-1990-
KKTC'nin kurulmasından sonra toplumlararası görüşmeler yeniden başladı. KKTC kurulurken, 1977-79 Doruk Anlaşmalarına atıfta bulunularak, iki toplumlu, iki kesimli federal bir çözüme kapılar açık bırakılmıştı.
Görüşmeler sürecinde; New York'ta 17 Ocak 1985'te ve 29 Mart 1986'da BM Genel Sekreteri'nin hazırlamış olduğu 'Kıbrıs Üzerine Anlaşma Taslağı', Kıbrıs Türkleri tarafından kabul edilip, Rumlar tarafından reddedildi.

1990- BM Güvenlik Konseyi, bu tarihte 649 sayılı kararını aldı. Bu kararla BM, Ada'daki her iki tarafı da, kabul edilebilir bir çözüm bulma yolunda çaba göstermeye çağırdı. Aynı karar böyle bir çözümün iki toplumlu, iki kesimli bir anlayışa sahip olması ve çözümün siyasi olarak iki eşit toplum liderinin direkt görüşmeleri yoluyla sağlanması gerektiğini vurguladı. Kararın, Kıbrıs Sorunu'nu 1974'te değil de, 1960'lara hatta öncelerine dayandırması bir başka önemli nokta idi. 1990 Temmuz'unun ilk haftası içinde Kıbrıs Rum Yönetimi "Kıbrıs" adına AB'ye üyelik için başvurdu. BM'nin ve Türk tarafının uyarılarına rağmen topluluk 11 Eylül 1990'da bu başvurunun normal süreç içinde değerlendirilmesini kararlaştırdı.

1991- Turgut Özal, 1991'de Kıbrıs konusunda bir 'dörtlü konferans' toplanmasını önererek, o güne kadar sorunun iki toplum arasında görüşülmesi gerektiğini savunagelmiş olan Türkiye'nin bu anlayışına da değişiklik getirdi. Özal'ın önerisine göre Kıbrıs sorunu; KKTC, Kıbrıs Rum Yönetimi, Türkiye ve Yunanistan arasında ele alınmalıydı. 28 Haziran 1991'de BM Genel Sekreteri Perez de Cuellar, BM Güvenlik Konseyi'ne sunduğu raporda Türkiye'nin önerdiği Dörtlü Doruk Toplantısı'nı kabul ettiğini belirtti.

1992- 100 paragraftan oluşan BM Fikirler Dizisi, tarafların onayına sunuldu. New York'ta sürdürülen görüşmelerin ardından BM Genel Sekreteri Butros Gali, toprak düzenlemeleri ve anayasal konuların tümünü kapsayacak bir paket anlaşma hazırladı. Türk tarafı 100 paragraftan 91'ini onayladığını açıkladı. Rum tarafında ise, Kıbrıs Rum lideri Yorgo Vasiliu paketi onaylarken, daha sonra iktidara gelen Glafkos Klerides, bu pakete karşı çıktı.

1993- AB, Haziran 1993'te Kıbrıs'ın tam üyelik için gerekli şartları taşıdığını belirten görüşünü yayınladı. Aynı yıl Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesimi arasında Ortak Savunma Doktrini imzalandı.

1994- BM Genel Sekreteri Butros Gali'nin girişimleriyle ortak anlaşma zemininin oluşturulması amaçlı Güven Arttırıcı Önlemler Paketi' düzenlendi. ABD'nin destek verdiği pakete Rum tarafı karşı çıkınca 1994'te rafa kaldırıldı.

1996- 3 Haziran'da bir Kıbrıslı Rum asker, BM denetimindeki bölgede bir Kıbrıslı Türk asker tarafından vurularak öldü.
11 Ağustos 1996'da Kıbrıslı Rum motosikletçiler, Yeşil Hat'tı geçmeye kalkışınca Kıbrıslı Türk göstericiler ve Türk askerleri ile çatıştı. 70'ten fazla kişi yaralandı. Bir Kıbrıslı Rum öldü.
14 Ağustos 1996'da Kıbrıs'ta Derinya bölgesinde Türk güvenlik güçleri, Türk bayrağını indirmeye kalkışan bir Rum gencine ateş açtı. Rum genç hayatını kaybetti.
8 Eylül 1996'da Güney Kıbrıs tarafından açılan ateş sonucu bir Türk askeri öldü, biri yaralandı.
13 Ekim 1996'da Kıbrıs Türk kesimine geçen bir Rum, Kıbrıslı Türk askerlerince öldürüldü.
6 Şubat 1997'de Kıbrıslı Türk ve Rumlar birbirine ateş açtı. Ölen ya da yaralanan olmadı.

1997- 4 Ocak'ta Kıbrıslı Rumların, Rusya'dan S-300 yerden havaya 150 km. menzilli füze alımına ilişkin anlaşmaya imza koyması uluslararası arenayı ve dolayısıyla hassas Türk-Yunan ilişkilerini karıştırdı.
Türkiye, Kıbrıslı Türklerin güvenliğini tehdit edecek herhangi bir gelişmeye göz yummayacağını açıkladı. İngiltere ve BM de anlaşmaya sert tepki gösterdi. 24 Şubat 1997'de AB, Kıbrıs'ın AB'ye tam üyeliğine ilişkin geleneksel tavrını değiştirerek, Kıbrıs'ın AB'ye tam üyeliğinin gerçekleşebilmesi için Ada'da önce siyasi bir çözümün şart olduğunu açıkladı. Yunanistan da bu açıklamaya tepkilerini bildirdi. AB, ilk defa topluluğa tam üyelik konusunda Kıbrıs Türklerinin de dikkate alınması gerektiğini, tam üyelik görüşmelerine Ada Türklerinin de katılması gerektiğini belirtmek suretiyle net bir şekilde ifade ediyordu. Yunanistan Dışişleri Bakanı Theodoros Pangalos, bu açıklamaların hemen ardından AB'nin Doğu'ya doğru genişlemesini veto edeceğini açıkladı.

1999- AB'nin 10-11 Aralık 1999'da yaptığı Helsinki zirvesinde Türkiye'nin AB'ye tam üyelik için adaylığı resmi olarak kabul edildi. Türkiye için tarihi bir öneme sahip olan bu zirvenin sonuç belgesinde genişleme sürecindeki Türkiye'nin konumu ve Kıbrıs sorunuyla ilgili özel maddeler de yer aldı.
Buna kapsamda "Avrupa Birliği Konseyi, politik bir çözümün Kıbrıs'ın Avrupa Birliği'ne katılımını kolaylaştıracağının altını çizer. Üyelik müzakerelerinin tamamlanmasına kadar kapsamlı bir çözüme ulaşılamamış olursa, Konsey'in üyelik konusundaki kararı, yukarıdaki husus bir ön şart olmaksızın verilecektir. Bu konuda, Konsey tüm ilgili faktörleri dikkate alacaktır" ifadelerine yer verilmiştir.

2000- AB Komisyonu'nun 7 Kasım 2000'de açıkladığı ve Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecindeki "yol haritasını" çizen Katılım Ortaklığı Belgesi'nde (KOB) yer alan Kıbrıs'la ilgili ifadeler Türkiye-AB arasında büyük bir krize neden oldu.
Komisyon'un, Yunanistan'ın baskısıyla KOB'un kısa vadeli öncelikler bölümüne Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin baskıcı ifadeler eklemesi Türkiye tarafından "önkoşul" olarak algılandı. KOB'un içeriğinin Helsinki zirvesinin çizgisinde yer almasını isteyen Türkiye, AB'nin bu tutumuna sert tepki gösterdi.

2001- Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Romano Prodi, Kıbrıs sorunu çözülmeden de Güney Kıbrıs'ın üyelik başvurusunun değerlendirilebileceğini söyledi.
Rauf Denktaş ile Glafkos Klerides, 4 Aralık'ta Lefkoşa'daki 'Yeşil Hat'ta, BM gözetiminde biraraya geldiler.

15 Mayıs 2002- Ada, 1979 yılından bu yana ilk kez bir BM genel sekreterini ağırladı. BM Genel Sekreteri, Kıbrıs Rum kesimi lideri Glafkos Klerides'le görüştükten sonra KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş'la da bir araya geldi.
Bundan sonraki süreç ise Annan planı ve Kıbrıs Rum Kesiminin AB ye üye olması ile devam etmiştir.


DERLENEN HABERLER
Özkök: En hayırlısı oldu
Özkök: En hayırlısı oldu
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök "Referandum sonuçları çok tartışıldı ama içinde bulunduğumuz durum bize diplomatik üstünlük sağlayan bir durum" dedi. Genelkurmay...devamı
Çiçek: KKTC'ye ambargo kaldırılsın
Çiçek: KKTC'ye ambargo kaldırılsın
KIBRIS gündemli toplanan Bakanlar Kurulu'ndan sonra açıklama yapan Adalet Bakanı ve hükümet sözcüsü Cemil Çiçek, "Çözümsüzlüğün asıl kaynağı da artık ortaya çıkmıştır. Kesinlikle bu...devamı
'Evet'çiler Denktaş'ın evine yürüdü
'Evet'çiler Denktaş'ın evine yürüdü
KKTC sandıklarından "Evet" çıkmasının ardından CTP'ye bağlı 2 bin kişilik grup ellerinde bayraklar, Denktaş'ın evine yürümek istedi. "Denktaş istifa' sloganları atan grubu polis...devamı
Papadopulos: Çözüme değil, plana karşıyız
Papadopulos: Çözüme değil, plana karşıyız
KIBRIS Rum kesimi lideri Tasos Papadopulos, Kıbrıs'ta çözüme karşı olmadıklarını, Annan planının bu versiyonuna karşı olduklarını söyledi. Papadopulos, referandumun ardından...devamı
Kıbrıs birleşik olarak AB'ye girmeli
Kıbrıs birleşik olarak AB'ye girmeli
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle, Ankara'da kısa süre için de olsa zirvedekilerin yerine geçen çocuklar 'barış' mesajı verdiler. Kıbrıs konusunda suskun kalan...devamı
Kıbrıs Türk Halkı 'EVET' dedi
Kıbrıs Türk Halkı 'EVET' dedi
AB Komisyonu, Kıbrıslı Rumların Annan Planı'na hayır oyu vermesinden ''derin üzüntü'' duyduğunu açıkladı.

AB Komisyonu'nca yapılan yazılı açıklamaya göre; Kıbrıs sorununa çözüm...devamı
Erdoğan: Bana göre Rumlar kaybetmiştir
Erdoğan: Bana göre Rumlar kaybetmiştir
Başbakan Erdoğan, Rumlar'ın çözüm için atılmış iyi niyet adımını heba ettiğini söyledi. Erdoğan, "Kuzey Kıbrıs Türkler'i artık bir tecrit politikasına tabi tutulamaz" dedi. BAŞBAKAN...devamı
'Milliyetçilik değil serserilik'
'Milliyetçilik değil serserilik'
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fırat, Kuzey Kıbrıs'a giderek referanduma 'evet' diyen vatandaşlara saldıranları ağır bir dille eleştirdi: Yapılanlara olsa olsa serserilik...devamı
Ledsky: Rumlar'ın hayır demesi sizin için iyi!
Ledsky: Rumlar'ın hayır demesi sizin için iyi!
Amerika'nın bir dönem Kıbrıs Özel Koordinatörlüğü'nü yapan Nelson Ledsky, referandumda Türk tarafından olumlu, Rum tarafından olumsuz sonuç çıkmasının Türkler'in işine yarayacağını...devamı


DOSYAYLA İLGİLİ DİĞER HABERLER
 Talat: Yüksek oranda 'evet' çıkartmak gerekli
 Kıbrıs'ta B planı devrede: Önce ambargo kalkacak
 Rakamlarla adada REFERANDUM
 Erdoğan'a AB mesajı
 "Kıbrıs'ta taşlar yerinden oynamıştır"
 Dünya Basını: Rumlar'ın oyu AB'ye pis darbe
 Türk kadınları AB yolunda ilerliyor
 Hz. İsa "hayır" derdi!
 Üyeliğimiz için ABD isteksiz
 Karpuz gibi bölündük
 Rumlar evet diyecek izolasyonu göze alamazlar
 Erdoğan: 29 artıyı Denktaş söyledi
 Rumlar'da kimlik sıkıntısı
 İkincide 'EVET' çıkartırız
 AKEL: Referandum ertelensin
 Annan: Ertelemeyi düşünebiliriz
 Yüzde 40 "evet" çıkarsa, ikinci referanduma gideriz
 Yeni Mr. No Papadopulos
 Denktaş: Verheugen oyun oynuyor
 Referanduma üç gün kaldı
 Denktaş'a yeni isim: Denktaşopulos
 'Rumlar'ın girişimi iyi niyetli değil'
 AKEL'in fikrinin değişmesi için gözler BM'de
 Referanduma 5 kala Kıbrıs...
 Kıbrıs'ta Başbakan Erdoğan kandırıldı
 15 bin kişi evet dedi
 Başbakan Talat: Evet çıkarsa Denktaş istifa etmeli
 İşte Rumlar'ın BM'den istediği 5 maddelik garanti
 İngilizler, Kuzey Kıbrıs'a akın ediyor
 AKEL'li 2 bakan gitti
 Kıbrıs korkusu piyasayı esir aldı dolar 25 bin lira arttı
 "Rumlar'ın hayır demesi Türkiye'nin üyeliğini etkilemez"
 'Neticede KKTC marjinalleşecek'
 Talat: 'Evet' bizi dünyaya bağlayacak
 Annan Planı 4 günde Türkçe'ye çevirilecek
 Rumlar 'hayır' bedelini ödesin
 Kıbrıs Rum kilisesi de 'hayır' oyu istedi
 Denktaş 15 Nisan'da Meclis'te konuşacak
 Daha iyi olacaksa 'hayır' desinler
 Kıbrıs'ta Asker Duruşu: Gönülden değil, akıldan yanayız
 'Hayır' çözülme getirir
 Rumlar 'Hayır'cı Talat ise umutlu
 Papadopulos'tan gözyaşlarıyla 'hayır'
 "Evet"çiler bugün miting alanında
 Erdoğan'dan Annan'a Kıbrıs taahhüdü
 De Soto geldi
 Türkler evet derse, Kıbrıs ikiye bölünecek
 Arınç: Plandan tam tatmin olmuş değilim
 TBMM Kıbrıs'ı özel görüşmede tartıştı
 Vekillere Kıbrıs kitapçığı dağıtıldı
 Rumlar 'hayır' derse, yol haritası hazır
 Referandum süreci resmen başladı
 Talat: Türkiye'ye fenalık yaparlar
 Denktaş TBMM'ye farklı yoldan girmeyi planlıyor
 Esnaf Birliğinden 'Evet'
 Anketlere göre Rumlar 'hayır', Türkler 'evet' diyor
 Görevimizi yaptık
 Erdoğan: Bu son fırsat
 Kıbrıs'ta 'hayır' zora sokar
 Aslan payını Türkler aldı
 Erdoğan, Denktaş'ı ikna edemedi
 Erdoğan'dan Karpaz resti
 Türkiye Kıbrıs zirvesinden alnının akıyla çıktı
 Verheugen'in "hukuki güvence"si
 'Referandum ertelensin'
 Rum basınından 'hayal kırıklığı' yorumları
 İtirazlar yapıldı şimdi son söz Kofi Annan'ın
 Türk tarafı, plana "ihtiyatlı iyimser"
 Olmazsa olmazlardan taviz yok!
 'Hayır'a ikinci referandum
 AB'den çifte güvence
 İlk Cumhurbaşkanı Rum olacak
 AKP, Kıbrıs için Meclis'i açık tutacak
 Dış basında tepkiler
 BM Güvenlik Konseyi, Kıbrıs tasarısını reddetti
 Financial Times: ABD KKTC'yi tanıyabilir
 Kuzey ve Güney'den canlı
 Hedef ikinci referandum
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Kıbrıs'ta umut korunsun yeter, mayıs sonrasında da çözüm olur
Madalyonun diğer yüzü
ASLI AYDINTAŞBAŞ
'Hayır'ı düşünmek bile istemiyorum
KKTC'ye "de facto" tanıma
Amerika Papadopulos'a kızgın
Washington taktikleri
AB dışında kalmanıza izin verilmemeli
Hangi yüzle Brüksel'e gidecek?
ERDAL ŞAFAK
Bir vetonun perde arkası
MEHMET ALTAN
Rauf Denktaş Papadopulos'cu mu?
Denktaş istifa etmelidir...
MEHMET BARLAS
Kıbrıslı Türkler'in “Yeni lideri” Mehmet Ali Talat'tır!
Referandumda “Hayır” çıksa da, Denktaş artık “Eski Denktaş” değil!
Kıbrıslı Türkler, neden "Hayır" desinler ki?
"Annan Planı"na karşı "Denktaş Planı" mı var?
MEHMET TEZKAN
Kuzey 'evet'te kararlı Güney baskıyla değişebilir
Kıbrıs'ta tartışma cumartesi bitmez
KKTC'nin var olma oylaması
24 Nisan'da Rum devleti de oylanacak
'Hayır' diyen ne istiyor?
MUHARREM SARIKAYA
Kıbrıs'ta kim doğruyu söylüyor?
Gül'den Powell'a Irak uyarısı
Kıbrıs AB yolunu açtı
Talat'ın korkusu: Yine Rumlar'a yamanacağız
SERVET YILDIRIM
Birleşme yükünü kim çekecek?
SOLİ ÖZEL
Karar zamanı
Yaklaşım farkı
Siyasi basiretsizlik
STELYO BERBERAKİS
AKEL ertelemeden çark etti
Yunanistan: Zorluklara rağmen "evet"
Siyasi partiler "evet" iktidar "hayır" diyor
Gözler AKEL partisinde
AKEL'den "HAY-EVET"
Onlar, Rum kesiminde çalışan 2 Türk genci
Türk yönetimi altında çalışırım
Rumlar 'iki devlet' dedi
UMUR TALU
Reddedenleri reddetme hakkı
İLKER SARIER
Referandum bitti
31 Mart 2004 tarihli Annan Planı'nın metni
Annan planı'nın sunumu ilk kez 11 Kasım 2002 tarihinde yapıldı. Düzeltmeler ve eklemeler sırasıyla 10...
7. Gözden Geçirme tamamlandı
Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yürütülmekte olan Stand-By Düzenlemesi'nin 7. Gözden Geçirmesi, IMF İcra...
1 Milyon TL = 1 Yeni Türk Lirası
Yıllardır ekonominin gündeminde olan Türk Lirası'ndan altı sıfır atılmasını öngören yasa, Cumhurbaşkanlığı...
Basın Kanunu Tasarısı Adalet Komisyonunda
Yeni basın kanunu tasarısı 2 Nisan 2004 tarihinde TBMM Adalet Komisyonu'na sunuldu. Tasarıda günümüzün...
Çin Ekonomisi
Ekonomi çok büyük bir hızla büyüyor Çin'de. Halkın refahı da her geçen gün artıyor. Türkiye'de 30 sektör...
Sakıp Ağa'yı kaybettik
Ekonomi dünyasının ışığı, iş dünyasının renkli siması, değerli işadamı, sanayici Sakıp Sabancı'yı 10 Nisan...
Bir Anadolu Rock Operası Olarak Safinaz
Yıl 1978. Cem Karaca Safinaz'ı kaydetti. Uzunçaların bir yüzü Safinaz diğer yüzü Kara ve Şeyh Bedrettin...
Elektronik İmza
Elektronik imza yasa tasarısı Meclis’ten geçti. Elle atılan imzayla aynı hukuki sonucu doğuracak güvenli...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.