E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Kasım 2008, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Ekonomi Gündem Siyaset Dünya Spor Yaşam
 
24 Saat
24 Saat
Uzmanlar, hamilelik döneminde anne adaylarının psikolojilerine çok dikkat etmeleri gerektiğini söylüyor. Düşük olayı ise, çocuksu kadınları ve fazla anaç bir yapısı bulunanları daha derinden etkiliyor.
* Düşük üzüntüsü ne kadar sürer?
Bunun süresi; iki hafta ile iki ay arasında değişir. Böyle durumlardaki kadınlara, yaslarını makul şekilde yaşamalarının doğal olduğunu söyleriz. Diğer sevdiklerini ihmal etmemelerini, kendilerini suçlamamasını söylemeye çalışırız. Bu olayı, bir ölçüde bir kaza olarak görmelerini isteriz. Ayrıca, onları hayata bağlayan diğer sevdikleriyle daha çok görüşmelerini öneririz. Bunu yaşayan kadının, özellikle annesi ile ilişkisi son derece önemlidir. Annesiyle çatışması azsa, bu durumla baş etmesi onun için çok daha kolay olur. Çocuksu kadın tipleri, bu durumlarda çok daha fazla zorlanır. Duygusal yönden yetersiz bazı kadınlar vardır. Nörotik kadınlar, bu süreci çok daha zor geçirir. Anaç hatta biraz mazoşist kadınlar ise; ebeveyn olmadan yaşayamazlar.

SEBEBİ PSİKOLOJİK OLABİLİR
* Tekrarlayan düşüklerden sonra hamile kalan kadınlar, 9 ayı diğerlerine göre zor mu geçiriyor?
Bu kadınlar bu süreci tetikte geçirir. Cephede gibidirler. Onlara, psikolojik destek baştan verilmelidir. Düşük olaylarının kuşkusuz tıbbi sebepleri vardır ancak psikolojik sebeplerin de hamileliğin gidişatında etkili olduğunu eşler ve kadın doğum uzmanları dikkate almalıdır. Sürekli alarm yaşayan bir kadının hormonal profili zorlanacaktır. Bu kadının beyin kimyası, sürekli adrenalin salgılanmasından etkilenecektir. Hamilelikte psikolojik bir hastalık yaşanmamalıdır.

* Düşük riskine karşı, bazı kadınların 9 ay boyunca yatması gerekiyor. Bu durum; kadınların psikolojilerini nasıl etkiliyor?
Anneler bu dönemde o kadar büyük bir psikolojik mutluluk yaşıyorlar ki; başka hiçbir koşulda katlanamayacakları zahmete bu dönemde katlanabiliyorlar. Başka kimse ve hiçbir şey için gösteremeyecekleri direnci ve sabrı gösteriyorlar. Ancak daha önce düşük yaşamış bir kadın için ikinci kez riskle karşılaşmak, hiç de kolay değildir. Bu durumda, psikolojik yardım gerekebilir.