kapat
17.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Eczane krizi çözüldü

Başbakan Yardımcıları Devlet Bahçeli ve Hüsamettin Özkan'ın girişimleri sonucu Sağlık Bakanı Durmuş ve Eczacılar Birliği Başkanı Domaç biraraya geldi. Tarafların anlaşmaları üzerine eczacıların kepenk kapama eylemi dün 13.30'da sona erdi
Eczacıların yurt çapında 1.5 gün süren kapatma eylemi dün Başbakan Vekili Devlet Bahçeli ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ın devreye girmesiyle sona erdi. Sağlık Bakanlığı'nın eczacıların yüzde 10 kar payını kaldırması üzerine önceki gün başlayan eyleme dün 13.30'da son verildi.

Bahçeli'nin ısrarlı tutumu karşısında Sağlık Bakanı Osman Durmuş ile TEB Başkanı Mehmet Domaç dün saat 10.30'da Sağlık Bakanlığı'nda biraraya geldi. Domaç, eczacıların sıkıntılarını anlatarak, "Olayı daha fazla gerginleştirmenin gereği yok. Uzlaşma sağlayarak, vatandaşları ve eczacıları daha fazla mağdur etmeyelim" dedi.

Durmuş da, "Biz olayı gerginleştiren taraf değiliz. İlaç fiyatları hem devleti, hem de vatandaşı zor durumda bırakıyor. Gelin fiyatlarını düşürelim" diye konuştu.

RUHSAT SÖZÜ
Domaç ise, "Biz ilaçta KVD oranının düşürülmesine taraftarız. Ancak siz ilaç fiyatında indirim yaparken eczacının karından düşürüyorsunuz. Yanlış bir uygulama sözkonusu" deyince Durmuş, "İlaçta yüzde 18 olan KDV'nin düşürülmesi konusunda bize destek olun. Eczacı payından sağlanan yüzde 10'luk indirimin düzeltilmesi yönünde adım atalım" önerisinde bulundu.Domaç'ın bu konuda çalışma yapmaya taraftar olması üzerine Durmuş, "Kamuya sattığınız ilaçlar için uygulanan yüzde 5'lik indirimin kaldırılmasını istedik. Maliye Bakanlığı'na bu konuda yazı yazdık" dedi. Durmuş, görüşmede eyleme katılan eczacıların ruhsatlarının iptal edilmeyeceği yönünde söz de verdi. Domaç ise,"Sizden beklediğimiz buydu" diyerek teşekkür etti.

MALİYE DESTEĞİ
Durmuş-Domaç görüşmesinde varılan uzlaşma çerçevesinde top Maliye Bakanlığı'na geçti. Maliye'nin ilaçta yüzde 5'lik iskontonun kaldırılması veya düşürülmesi, KDV oranının da aşağı çekilmesi konusunda ikna edilmesi için Bahçeli'nin yanısıra Özkan da devreye girdi. Ardından TEB Başkanı Mehmet Domaç önce Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ile sonra da Başbakan Vekili Devlet Bahçeli ile biraraya geldi ve destek istedi.

Domaç, Bahçeli ile yaptığı görüşmede uzlaşmanın sağlandığı müjdesini verdi.Daha sonra Durmuş, Bahçeli'nin yanına girerek baş başa görüştü. Bahçeli'nin makamında bu trafik yaşanırken Özkan da, Maliye Bakanı Sümer Oral ile görüşme yaparak krizin çözülmesi için yardım istedi ve yapılması gereken çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bunun üzerine Bakan Oral'ın talimatıyla Maliye bürokratları Başbakanlığa giderek ilaçta sorunun çözümü için yapılabilecek düzenlemeleri değerlendirdi. Nevin BİLGİN

Yüzde 10 İskontoya devam

Durmuş'Un ve Domaç'ın yaptıkları açıklamaya göre varılan anlaşma şöyle:

* 24 Nisan 2001'de eczacıların ithal ilaçta yüzde 5 oranında indirilen karlılıkları iade edilecek.

* Yerli ilaçta kar marjında yapılan yüzde 10 iskontonun taraflar arasında adil dağılımı, İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü, TEB, depocular ve ilaç üreticilerinin yer aldığı çalışma grubunca sağlanacak.

* Eczacıların kamu kurumlarına yaptığı yüzde 5'lik iskonto kaldırılacak ya da sembolik bir rakama indirilecek.

* İlaçta KDV'nin indirilmesi hakkında çalışmalar yapılacak. Ancak bu konuda son söz Maliye'nin olacak.

* Sağlık Bakanlığı eyleme katılan hiçbir eczane hakkında kanuni işlem yapmayacak.

Sağlık Bakanı Durmuş: İstifa için neden yok

Sağlık Bakanı Osman Durmuş, eczacıları kepenk kapatarak eyleme götüren krizin ardından ortaya atılan istifa söylentilerinin inandırıcı olmadığını söyledi. Durmuş, "Sayın Bahçeli beni uyarmadı. Uyarsa da Genel Başkanımdır, başımın üstüne uyarım" dedi.

Eczacıların kepenk kapatma eylemi nedeniyle Meclis kulisinde gazetecilerle sohbet eden Bakan Osman Durmuş ilaçta yüzde 10'luk indirimin devam ettiğini bildirdi. Durmuş, "Geri adım atma sözkonusu değil. Yüzde 10'luk indirimin sadece eczacıya değil, depocu ve sanayiciye de yansıtılması konusunda çalışma yapılacak" dedi.

Başbakan Vekili Devlet Bahçeli ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ile görüştüğünü belirten Osman Durmuş bazı gazetelerde istifa edeceği yönünde yer alan haberlere değinirken de şöyle konuştu:

UYARI VE BASKI GÖRMEDİM
"İstifa için bir gerekçe var mı, inandırıcı mı? Siz inanıyorsanız, ben de inanayım. Görüşmeler sırasında gerek Sayın Bahçeli, gerek Sayın Özkan'dan destek gördüm. Yönlendirme, uyarı, baskı görmedim. Anlayışlı tavırlarından dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Sayın Bahçeli'nin her konudaki uyarısına açığım. Bu konuda uyarısı olmadı. Her uyarısı başımın üstüne. Dün de sordum direktifiniz var mı dedim. Yok dedi. Kendisiyle bugün bir açılış yapacağız. Gazeteciler totoda isabet kaydettirmek istiyorlar. Tutturamıyorlar"

Sağlık Bakanı Durmuş, şu ana kadar hiçbir eczacıyla ilgili işlem yapılmadığını da sözlerine ekledi.

Domaç: Anlaşma olana kadar indirim sürecek

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Başkanı Mehmet Domaç yüzde 10 iskontonun kaldırılmasının söz konusu olmadığını söyledi. Domaç ilaçların, çözüm üretilene kadar yüzde 10 indirimle satılacağını söyledi.

Domaç Maliye Bakanı Sümer Oral ile de bir görüşme yaptıklarını ve kendisinden katkı sözü aldıklarını ifade etti. Domaç, Bakan Oral'ın, Emekli Sandığı'ndan katılım payının kaynağından kesilmesini başlattığını, bunun diğer kurumlarda da yaygın hale getirilmesi için çalışmalara hız verdiğini söylediğini bildirdi

Bağ-Kur'luların ilaç alamadığının anımsatılması üzerine Domaç, "Sayın Bakan Okuyan, Hazine'den para alıp borcunu ödeyeceğini söyledi" dedi. Eczacıların kamu kurumlarına yaptığı yüzde 5'lik indirimin ne gibi bir seviyeye getirileceğini soran gazeteciye Domaç, bu rakamın sembolik olarak yüzde 1 olabileceğini ifade etti.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   130
MHP   127
ANAP   79
DYP   85
AKP   53
SP   48
BAĞIMSIZ   16
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır