kapat
17.01.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 PAZAR SABAH
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Denktaş'ın protestosu

KIbrIs'ta dün tarihi bir gün daha yaşandı. KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile Rum Yönetimi Lideri Glafkos Klerides, Kıbrıs sorununu çözmesi planlanan tarihi süreci dün başlattı.
İkili, 4.5 yıl aradan sonra dün yeniden bir araya geldiler. Tarihi buluşma 1974'ten bu yana uçuş trafiğina kapalı olan BM kontrolündeki Lefkoşa Havaalanı'nda saat 10.10'da başladı. Görüşme bir saat 20 dakika sürdü. Görüşmede bundan sonraki temasların takvimi belirlendi.

DE SOTO SİNİRLENDİRDİ
Takvime göre ikili haftada üç kez, (Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri olmak üzere) bir araya gelecek. İlk toplantı Pazartesi günü aynı yerde saat 17.00'de yapılacak. Dünkü zirve sıkıntılı başladı. BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro de Soto'nun İsviçre'li Anayasa Uzmanı Didier Psirter ve Bosna'daki mal-mülk konularıyla ilgilenen Madeline Garlick ile birlikte görüşmeye katılacağını bildirmesi Türk tarafını kızdırdı. Türk tarafı görüşmelere 'dışarıdan müdahale ediliyor' diyerek tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı Denktaş da 3 danışmanı ile katılma hakkı olmasına rağmen sadece Müsteşarı Ergün Olgun'u alarak görüşmelerde hazır bulundu.

SOYSAL KATILABİLİR
Denktaş'ın bu heyet krizi, "Soto'nun Ada'ya gelişinde daha önceki toplumlararası görüşmeler başlamış havasını yarattı" diye yorumlandı. Gelecek zirvede Denktaş'ın yanında Anayasa danışmanı Mümtaz Soysal'ın da katılması bekleniyor. Klerides ise Müsteşarı Pandelis Puros, Başsavcı Alekkos Markides ve Hükümet Sözcüsü Papapetru'dan oluşan bir heyetle katıldı.

RUM BASINI: Gerisi size kaldı
* Politis: Denktaş görüşmelere De Soto'nun rolüne ilişkin tereddütle başlıyor..

* Haravgi: Şüphe ve umutlar.. Yeni tur görüşmeler sisli bir tablo içinde başlıyor.

* Simerini: Kasulides'e ambargo.. Görüşmeler başlıyor ve Dışişleri Bakanı müzakere grubunda bulunmuyor..

* Cyprus Mail: Gentlemen Its Up To You Now.. (Beyler Gerisi Size Kalmış).

DÜNYA BASINI: Ya şimdi ya hiç!
* GUARDIAN: Denktaş ve Klerides'in ikisi de bir çözüm bulmak için çok kararlı. Ya şimdi ya asla. İki lider masaya "belirli bir ajandaları olmadan" oturacak. Haziran'a kadar çözüm bekleniyor. Klerides önümüzdeki yıl yapılacak seçimlerde yeniden aday olmayacağını açıkladı. Diyabet hastası olan Denktaş ise sağlığının bozulduğunu gizlemiyor.

* THE TIMES: Bir anlaşma ada halkına sadece barış, refah ve güvenlik getirmekle kalmayacak. Başarı, aynı zamanda 2004'te AB'nin genişlemesi için de bir nefes aldıracak. Bir Avrupalı diplomat, "Eğer barış sağlayabilirlirse huzur içinde emekli olabilirler ve büyük alkış alırlar" diyor.

* WASHINGTON TIMES: Ankara, bu konuda sergilediği ılımlılıkla umut veriyor. Kıbrıslı Türkler bir miktar toprak vermeye ve gevşek bir federasyona, Rumlar ise Türk tarafına maksimum otonomi vermeye razı edilmeli.

TEOMAN TURAN



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır