Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Mayıs 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Türkiye'ye çamur yağdı

AJANSLAR
Giriş Saati : 05.05.2009 13:03
Güncelleme : 05.05.2009 22:49
Yeni Haber
Devlet Meteoroloji İşleri (DMİ) Genel Müdürlüğü Analiz ve Tahminler Şube Müdürü Murat Şahin, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde yağmurla birlikte çamur yağdığını bildirdi...
Murat Şahin, Irak ve Suriye üzerinden Türkiye'ye giren toz bulutu ve yağışlı havanın etkisiyle Karadeniz başta olmak üzere Türkiye'nin çeşitli illerine çamurlu yağışlar olduğunu söyledi.

Bu tür yağışların görüş mesafesini düşürmesi dolayısıyla meteorolojik uyarı yaptıklarını belirten Şahin, ''Güney ve güneydoğu yönünden esen rüzgarlarla Suriye ve Irak üzerinden Türkiye'ye taşınan toz bulutu var. Bu toz bulutunun yanı sıra Akdeniz üzerinden gelen yağışlı sistem Türkiye'yi etkiliyor. Toz bulutu akabinde meydana gelen yağışlar dolayısıyla özellikle hem Doğu Anadolu hem de Karadeniz Bölgesi'nde çamur yağışı görüldü'' diye konuştu. Çamurlu yağışın özellikle bahar aylarında görülen meteorolojik bir olay olduğunu ifade eden Şahin, şöyle konuştu:

''Dün akşamdan başlayıp halen devam eden bir meteorolojik olay. Türkiye'nin güneydoğu illerinden başladı ve Doğu Anadolu'dan geçerek Karadeniz'e kadar ulaştı. Bugün akşam saatlerine kadar devam edecek. Özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde daha sık görülüyor. Erzurum, Erzincan, Muş, Bitlis, Mardin, Siirt, Batman ve Diyarbakır'da toz bulutunun etkisi sürüyor. Bu akşam saatlerinden sonra Türkiye'nin doğusundaki illerde etkisini kaybedecek. Çamurlu yağış, sadece yarın sabah saatlerinde Batman ve Siirt hattında görülebilecek. Öğle saatlerinde tamamen etkisini kaybedecek.''

''KARADENİZ BÖLGESİ'NDE NADİR GÖRÜLEN BİR OLAY''

Çamurlu yağışın Karadeniz Bölgesi'nde çok yaygın görülen bir olay olmadığını belirten Şahin, ''Ama özellikle kuvvetli rüzgarlarla zaman zaman toz bulutunun ulaşması dolayısıyla Karadeniz Bölgesi'nde de nadiren görülür'' dedi.

Bu arada, Karadeniz Bölgesi'ni etkileyen çamurlu yağış yüzünden Trabzon başta olmak üzere Doğu Karadeniz'deki bazı illerde araçlar, sokaklar ve bazı iş yerlerinin camları çamurla kaplandı. Vatandaşlar iş yeri ve otomobillerini temizlerken belediye ekipleri ana caddeleri tazyikli suyla yıkadı. Trabzon'da bazı vatandaşlar, bölgede bu tür yağışlara pek rastlamadıklarını belirtti.

KARS'A ÇAMUR YAĞDI

Kars'ta sabaha karşı çamur yağdı. Vatandaşlar, arabalarının üzerindeki çamurları görünce şaşkınlıklarını gizleyemedi.

Kars'ta dün akşam vakitlerinden başlayarak aralıklı olarak yağmaya başlayan sağanak yağmur sabaha karşı yerini çamura bıraktı. Arabaların üzerleri çamur olurken, beyaz kaldırımlar da kahverengi rengini aldı.

Vatandaşlar sabah kalktıkları zaman gördükleri manzaradan çamur yağdığını anladıklarını söylerken, Kars'ta ilk defa böyle bir olayla karşılaştıklarını dile getirdi.

Sabah kalktıktan sonra arabasını temizleyen Ahmet Tokgöz isimli vatandaş, önceden böyle bir olayla karşılaşmadıklarını söyledi.

ERZİNCAN'DA EVLER, SOKAKLAR VE ARAÇLAR ÇAMUR İÇİNDE KALDI

Suriye üzerinden Türkiye'ye gelen ve özellikle akşam saatlerinde Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde etkili olan kum fırtınası, Erzincan'da da yağmurla birlikte çamur halinde kendini gösterdi.

Erzincan'da sabah saatlerinde evlerinden çıkan vatandaşlar, kahverengi bir gökyüzü ile karşılaşırken, evleri, arabaları, sokakları çamur içinde buldu. Akşam saatlerinde ortaya çıkan toz bulutunun yağmurla birleşmesi üzerine adeta üzerine çamur yağan Erzincan'da, vatandaşlar ilk iş olarak ellerine hortum ve fırça alarak önce ev ve işyerlerini daha sonra araçlarını temizlemeye başladılar.

Aracını kendi imkanıyla temizleyemeyen vatandaşlar ise soluğu oto yıkamacılarda aldı. Erzincan'da birçok vatandaşın hava şartları sebebiyle kapalı alanlarda kalmayı tercih ettiği görüldü.

VAN'DA UÇAK SEFERLERİ İPTAL EDİLDİ

Van'da fırtına ve toz bulutu nedeniyle uçak seferleri iptal edildi. Van'da bugün etkili olan fırtına, rüzgar ve toz bulutu nedeniyle Van Ferit Melen Havaalanı'na inecek ve kalkacak tüm uçakların seferleri karşılıklı olarak iptal edildi.

GÜMÜŞHANE'DE ARAÇ SAHİPLERİ OTO YIKAMA İSTASYONLARINDA UZUN KUYRUKLAR OLUŞTURDU

Gümüşhane'de son günlerde etkili olan yağış, dün gece sabaha karşı çamur olup aktı. Meteoroloji İstasyonu Müdürü Nazım Kul, yaptığı açıklamada, güney bölgelerinden esen rüzgarlarla gelen toz bulutunun yağmurla birlikte çamura dönüştüğünü söyledi.

Son yıllarda Gümüşhane'de böyle bir olayla ilk kez karşılaştıklarını ifade eden Kul, son 24 saatte metrekareye Gümüşhane Merkez'de 8,7 kilogram yağış düştüğünü ve yağmurlu havanın hafta sonuna kadar devam edeceğini söyledi. Öte yandan sabah işlerine gitmek için araçlarının başına gelen sürücüler ise gördükleri manzara karşısında şaşkınlıklarını gizleyemediler.

Sabahın ilk ışıkları ile birlikte soluğu oto yıkama dükkanlarında alan araç sahipleri uzun kuyruklar oluşturdular. Normalde 2 kişinin çalıştığı bir petrol istasyonu yıkama bölümünde sabah erken saatlerden itibaren 6 kişi ile çalıştıklarını ifade eden petrol istasyonu yetkilisi Yasin Çınar(34), 2 saat içerisinde 400'e yakın aracı tazyikli su tutarak temizlediklerini söyledi.

ARAPGİR'DE ÇAMUR ETKTİLİ OLDU

Malatya'nın Arapgir İlçesi'nde havaların yağışlı olması nedeniyle akşam saatlerinde başlayan yağmur ilçeye sabah saatlerinde çamur şeklinde yağdı.

Yağış sebebiyle ev, işyeri ve araçlar çamur oldu. İlçe sakinleri araç yıkamalarda sıradan yer bulamayınca esnaf hem dükkanlarını hem de araçlarını birlikte yardım ederek yıkadılar.

GAZİANTEP'İN ARABAN İLÇESİNE ÇAMUR YAĞDI

Gaziantep'in Araban ilçesine sabah saatlerinde çamur yağdı. Havanın toz bulutlarıyla kaplanmasının ardından başlayan yağmur yağışı çamura dönüştü.

Yağışlarla birlikte araçların üzeri çamur olurken, vatandaşlar da yağış sırasında zor anlar yaşadı. Araçları kirlenen vatandaşlar, yağışın durmasının ardından oto yıkamacılara akın etti.

Arabanlı vatandaşlar, yılın belli bölümlerinde havanın toz bulutu ile kaplandığını ve ardından başlayan yağmurla birlikte ilçeye çamur yağdığını ifade ettiler.

ARTVİN'DE YAĞMURLA BERABER YAĞAN KIRMIZI ÇAMUR GÖRENLERİ ŞAŞKINA ÇEVİRDİ

Artvin'de gece saatlerinde toz bulutunun etkisiyle çamur yağdı. Artvin'de sabah saatlerinde evlerinden çıkan vatandaşlar, otomobillerin üzerinde ve yerlerde çamurla karşılaştı.

Cadde ve sokaklarda park halinde bulunan araçlar adeta çamur ile boyanırken, çamurun özellikle çiçek açan meyve ağaçlarına zarar vermesinden endişeleniyor. Vatandaşlar, kirlenen araçlarını temizlemek için araç yıkama istasyonlarında uzun kuyruklar oluşturarak temizlemeye çalışırken, sıra beklemeye zamanı olmayanlar ise kendi imkanları ile temizlik yapmaya çalıştı.

Meteoroloji'nden alınan bilgiye göre; olayın atmosferde meydana gelen burgaçların kum ve mil tozlarını bulutlara kadar yükseltmesi ve akabinde sarı ya da kırmızımsı bir çamur yağmuru halinde yere inmesiyle oluştuğu belirtildi. Meteoroloji yetkilileri, rüzgarın güneyden esmesi nedeniyle Suriye üzerinden kalkan kumların bölge üzerinde toz tabakası oluşturduğunu, yağmurla birlikte yağışın çamur halinde düştüğünü açıkladı.

Artvin'de haftanın ikinci gününde gökyüzündeki değişiklik ve çevrenin çamura bulanmış hali, halkta korku oluşturdu. Kent sakinleri kovalara doldurdukları sularla veya hortumlarla araçlarını, ev ve işyerlerinin önünü, kadınlar da pencere camlarını temizledi.

AĞRI'YA ÇAMUR YAĞDI

Ağrı'da gece saatlerinde başlayan sağanak yağış sabaha karşı çamura dönüşerek devam etti. Yağış nedeni ile dışarıda bulunan araçlar çamura bulanırken, vatandaşlar gördükleri manzara karşısında oldukça şaşırdılar.

Sabah saatlerinde evlerinden çıkan vatandaşlar, çamur içinde gördükleri araçlarını temizleme çabası içinde girdiler. Bu kadar yoğun çamura ilk defa şahit olduklarını anlatan vatandaşlar, doğa şartlarının değişmesinin endişe vericiği olduğunu anlattılar.

Ağrı'da sağanak yağışın çamura dönüşmesini değerlendiren Ağrı Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri ise, rüzgar nedeniyle havaya ve bulutlara karışan toz zerreciklerinin yağmur damlalarına yapıştığını söylediler.

Hidrolojik döngüyle buharlaşan suyun, havada yoğunlaşıp toz zerrecikleri ile yere yağış olarak geri döndüğünü belirten yetkililer "Atmosfer sürekli hareket halinde olduğu için buharlaşmaya en çok etki eden rüzgar olayıdır. Rüzgar buharlaşmayı da artırır. Ayrıca sürükleyebildiği oranda ağırlığa sahip zerrecikleri de havaya karıştırır. Toz, rüzgar yerden kalkıp bulut tabakasına, mevcut hava hareketlerine karışabilir. Bulut tabakasına karışan tozlar, yoğunlaşma başladığında yağmur taneleri ile birlikte yeryüzüne dönebilir. Çamurlu yağışın oluşma şekli tamamen havaya karışan tozlardandır" dediler.

BİTLİS VE İLÇELERİNE ÇAMUR YAĞDI

Bitlis ve ilçelerinde sabah saatlerinde etkili olan toz bulutu, çamur yağışına neden oldu.

Yağışın ardından evler, arabalar ve kaldırımlar ile yollar çamurla kaplandı. Vatandaşlar bu durumu hayretle izlerken, havada oluşan toz bulutu nedeniyle, görüş mesafesi 20 metreye kadar düştü.

Ahlat'ta yaşayan vatandaşlardan 43 yaşındaki Sezgin Coşkun, ''Bu yaşıma kadar böyle bir şey görmedim. Soluk almakta güçlük çekiyoruz'' dedi.

Çamur yağışının ardından, araçları olan vatandaşlardan bir kısmı kendi olanaklarıyla araçlarını temizlerken, bir kısmı da oto yıkama servislerinin önünde kuyruk oluşturdu.

ARDAHAN'DA TOZ BULUTUYLA YAPMURUN BİRLEŞMESİ SONUCU ÇAMUR YAĞDI

Ardahan'da sabah saatlerinde havada oluşan toz bulutu yağmurla birleşince şehre çamur yağdı.

Ardahan'da il genelinde etkili olan sağanak yağışın ardından vatandaşlar sokaklarda her yeri kuşatan çamurla karşılaştı. Şehir merkezinde araçların üzeri ve kaldırımlar çamurla kaplandı. Esnaf, işyerlerinde oluşan çamuru temizlerken, sürücüler ellerinde cam silicileri ile araçlarını kaplayan çamuru temizlemeye çalıştı.

ELAZIĞ'IN ÜZERİNİ KAPLAYAN TOZ BULUTU HAYATI OLUMSUZ ETKİLEDİ

Elazığ'ın üzerini kaplayan toz bulutu hayatı olumsuz etkiledi. Güney çöllerinden gelen rüzgarla beraber bulut seviyesine yükselen kumlar Elazığ'ı adeta sarıya boyadı. Gökyüzünü kaplayan toz bulutları yağışın etkisiyle çamur halinde yere indi.

Vatandaşlara zor anlar yaşatan toz bulutları için sevindirici haber Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden geldi. Yetkililer, toz bulutunun yağmurla birlikte dağılacağını söyledi. Öte yandan çamur yağması en fazla oto yıkamacıların yüzünü güldürdü.