kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Şubat 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Başbakan: İran bize 'Arabulucu ol' dedi

26.02.2009
Başbakan Erdoğan, The Guardian'a yaptığı açıklamada Tahran yönetiminin kendilerinden ABD ile arabuluculuk konusunda talebi olduğunu belirterek "ABD de isterse, biz buna hazırız" dedi..
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İngiliz The Guardian gazetesine yaptığı açıklamalarda, İran'ın Türkiye'den ABD ile arasındaki bağların onarılması için yardımcı olmasını istediğini, kendisinin de bu talebini eski ABD Başkanı Bush'a ilettiğini anlatırken "Biz buna hazırız" dedi. İngiliz The Guardian gazetesi, Başbakan Erdoğan'ın seçim kampanyası sırasında uçakta Mardin'e giderken Türkiye muhabiri Robert Tait'e yaptığı açıklamaları yansıttığı haberinde "Erdoğan, İran'ın, ABD ile bağları onarmak için Türkiye'den yardım istedi" başlığını kullandı. Gazete şunları yazdı: "Türk Başbakanı, The Guardian'a, İran'ın ABD ile yeniden bağların yeniden kurulmasına olası bir prelüd olarak Türkiye'den ABD ile 30 yıllık kavgayı çözmeye yardımcı olmasını istediğini anlattı."

BUSH DÖNEMİNDE YAPILDI
Başbakan Erdoğan, söz konusu talebin ABD eski Başkanı George W. Bush'un yönetimi döneminde yapıldığını, kendisini de mesajı Beyaz Saray'a ilettiğini söyledi. Erdoğan, da meseleyi, yeni ABD Başkanı Barack Obama ile konuşmayı değerlendirdiğini de ifade etti. The Guardian'ın Türkiye'nin Washington ile Tehran arasındaki güvensizliğin üstesinden gelinmesinde arabuluculuk yapıp yapamayacağı sorusuna Erdoğan şu karşılığını verdi: "İran, Türkiye böyle bir rol oynamasını istiyor. Eğer ABD de isterse ve bizden bu rol oynamamızı talep ederse, biz buna hazırız. Onlar, (İranlılar) böyle bir şey olursa (yakınlaşma olanağı) Türkiye'nin bir rol oynamasını istediklerini bize söylediler. Bunlar açık söylenen kelimelerdir. Ancak ben bunu bizzat Başkan Bush'a söyledim."

İSRAİL İLE İLİŞKİLER
ABD'nin daha önce Türkiye'nin İran ile arabuluculuk yapma önerilerine kuşkulu bir tepki gösterdiğini öne süren gazete, yeni Başkanın İran'ın tutumunu değiştirmesi halinde bu ülkeye elini uzatmayı söz vermesi üzerine dış politikasında kapsamlı bir gözden geçirmeyi başlatan Washington'ın fikri yeniden değerlendirebileceği yorumunu yaptı. Gazete Türkiye-İsrail ilişkilerine de değinirken "Erdoğan'ın Gazze'yi bombalamasına yönelik çok sert eleştirileri nedeniyle diyaloğun ciddi bir biçimde gerildiği" görüşünü dile getirdi. Erdoğan'ın, "Hamas'ın İsrail'i tanımaması" ile "İsrail'de hükümeti kurmakla görevlendirilen Netanyahu'nun bir Filistin devletini onaylamayı reddetmesi" arasında paralellik kurduğunu belirten gazete, Başbakan'ın "İsrail de Filistin'i kabul etmeli" sözlerini aktardı. Bu arada, habere göre, Davos panelini neden terk ettiğini de anlatan Erdoğan'ın, "vicdanından ve sesi olmayanların sesi olma ve kendisini koruyamayan halkın koruyucusu olma isteğinden ilham aldığı" söylediğini aktardı.