kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Şubat 2009, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat
Fazıl Say, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın ‘Haremde Binbir Gece’ provasına katıldı.

Say'ın ilk senfonisi İstanbul'u anlatacak

AA
12.02.2009
'Haremde Binbir Gece' adlı keman konçertosu ilgi gören Fazıl Say, ilk senfonisini İstanbul için besteliyor. Etkilendiği dört Anadolu kenti için de bir sonat yazmaya hazırlanıyor..
Piyanist-besteci Fazıl Say, 'yedi tepeli şehir' İstanbul ile Anadolu kentlerinin güzelliklerini Türk ezgileriyle anlatacak. 'İstanbul 2010 Kültür Başkenti' projesi için senfoni yazan Say; Sivas, Malatya, Diyarbakır ile Artvin'in Hopa ilçesini de sonatla işleyecek.

2010'da Köln'de gala
Şu günlerde 'İstanbul Senfonisi' adlı eser üzerinde çalıştığını ifade eden Fazıl Say, "Bu benim ilk senfonim. Esere kanun, ney ve Türk vurmalı sazlarını eklemeyi düşünüyorum. 'İstanbul Senfonisi' ilk kez Mart 2010'da Köln'de seslendirilecek. Türkiye prömiyeri de İstanbul'da gerçekleştirilecek" dedi. Senfoninin temasında Türk öğelerinin bulunduğuna işaret eden Fazıl Say, şu bilgileri verdi: "Eser 4-5 bölümden oluşacak. İlk bölümünün adı 'Nostalji'... Bilindik bir İstanbul melodisi ile başlıyor, benim bulduğum ama biraz eski zamanlara götüren bir şey..."

Kentlerden etkilendim
Türkiye'nin ve dünyanın pek çok kentinde yıl boyu turnelerinin olduğunu hatırlatan Say, bu şehirlerin bazılarının kendisini çok etkilediğini belirterek, yeni bestesinde yer vereceği kentleri de şöyle aktardı: "Benim, kafamda yarattığım bir olay var... Yazacağım eserlerde gittiğim şehirlerden, etkilendiğim şeyleri koymak gibi... Mesela, kafamın içinde bir viyolonsel-piyano için sonat var. Bu eser için de dört Anadolu şehrinden görüntüler almak istiyorum. Bunlar örneğin, Sivas, Diyarbakır, Malatya ve Artvin'in Hopa ilçesi. Ben bu şehirlere gittim ve oralarda da çaldım. O dört yerde, oraları en çok anlatan, belki oranın yerel bir halk musikisinden yola çıkarak bir şey yapacağım. Bunun üzerinde de çalışıyorum."