kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Şubat 2009, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Esra Bezek, kaşmir tasarımlarında yaşadığı her şeyden ilham aldığını söylüyor. En büyük esin kaynağı ise eski kitap ve dergiler.

Kaşmir: Sıcakta terletmez soğukta üşütmez

YAPRAK ARAS ŞAHİNBAŞ
05.02.2009
Hava soğuk diye evden çıkıyorsunuz, bir bakmı.sını çok sıcak! Soğukta ısıtan, sıcakta da bunaltmayan ka.mir kazaklar, derdinize derman olabilir..
Kış, eski kış değil. Havalar ya mevsim normallerine kafa tutarcasına ısınıyor ya da bir anda ve aşırı soğuyor. Ofislerimiz sıcak.
Eskisi gibi kalın, yünlü kıyafetler giymek mümkün değil. Kat kat giyinmek, soğan gibi dolaşmaktan başka çaremiz yok. Cashmere In Love markasının yaratıcısı Esra Bezek'e göre ise, var! "Çözüm, kaşmir giymekte," diyor Bezek ve ekliyor: "Kaşmir soğukta ısıtır ama sıcakta da giyilebilir; bunaltmaz.
Kat kat giyinmenize gerek kalmaz. Kaşmir bir kazak üzerine paltoyla, dışarıda da üşümezsiniz, çok sıcak tutar." Daha çok gençlere yönelik tasarımlarıyla bilinen ve sadece kaşmir koleksiyonundan oluşan Cashmere In Love çok yeni; iki yıllık bir marka. Bezek'in Parsons School of Design'da okurken, kaşmir üzerine yaptığı projeden çok etkilenmesiyle ortaya çıkmış; "Huysuz bir insanım; yün, akrilik giyemezdim; varsa yoksa kaşmirdi benim için. Ve bu değerli ipliği tanıdıkça, daha da çok ilgi duymaya başladım. Kaşmirin insanlarda yarattığı his, tüketimi derken kendimi bu işin içinde buldum."

İYİ KALİTEYSE,TÜYLENİR

Kaşmirin hafifliği ve yumuşaklığından etkilenen Bezek, "İnsanı şımartan malzeme," dediği kaşmirin, çıplak tene bile rahatlıkla giyilebileceğini söylüyor. Kaşmir giymeye alışanların vazgeçmesi zormuş; "Bir nevi bağımlılık yaratıyor, alıştıktan sonra teninize başka bir şeyin değmesini istemiyorsunuz," diyor Bezek.
Kaşmir, dünyada en çok tüketilen kumaşlardan biri ve en çok Avrupalılar ve Amerikalılar seviyormuş. Klasikleşmesine rağmen, yeni tasarımlar ve kalıplar sayesinde gençler arasında da çok tutulmaya başlamış.
Ulaşılabilir fiyatların da buna etkisi olmuş tabii. Bir diğer hayran kitlesi ise, lüks meraklıları: "Son yedi-sekiz yıldır lükse ciddi bir ilgi var. Gücünüz yetmese bile, sahip olmak istiyorsunuz. Kaşmir de değerli, lüks bir malzeme. Hırkanızda yüzde 15 oranında kullanılsa bile 'Kaşmir hırkam var,' oluyor." Kaşmirle ilgili en önemli mesele ise, tüylenme. Bezek, yaygın kanının aksine tüylenmenin, kalitenin göstergesi olduğunu anlatıyor: "İyi kaşmir tüylenir.
Akrilik kazaklar yıllarca tüylenmeyebilir ama bu iyi ve sağlıklı bir şey değildir.
Kaşmir, doğal bir iplik olduğu için tüylenir; tüylenme kaşmirin kalitesini de gösterir. Yalnızca, nasıl tüylendiği önemlidir.
Top top tüylerin kol altı gibi sürtünme ve hareket alanlarında olması gerekir. Bu tüyler temizlendikçe kaşmir yumuşar ve iyice oturur.
Tüylenme olmuyorsa, polyester bir karışım var demektir."
Haberin fotoğrafları