kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Ocak 2009, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
NAZLI ILICAK

TOPBAŞ... Forever!!!

Kadir Topbaş, bazı gazetecilere, Feriye Lokantası'nda akşam yemeği verdi. Ali Bayramoğlu, Fehmi Koru, Derya Sazak, Vahap Munyar, Meliha Okur davete katılanlar arasındaydı. Televizyondan da birçok isim gelmişti. Atv öğlen haberlerini sunan Aslıgül Atasagun, Posta'nın Ankara temsilcisi ve Kanal 24'te program yapan Hakan Çelik, Habertürk'ten Sevilay Yükselir, CNN Türk'ten Ferhat Boratav.
Mekân güzel, yemek de lezzetli olunca, sohbet için hoş bir ortam doğuyor. (Merak edenler için kaydını düşeyim, hem beyaz hem de kırmızı şarap ikram edildi. Üstelik ucuza kaçılmamış, Saraphine/Cabarnet Sauvignon ve Sauvignon Blanc markaları tercih edilmişti.) Kadir Topbaş, icraatını anlattı; toplu taşımacılığa büyük önem veriyor. Raylı sistemle, günde bir milyon 300 bin kişi taşınıyor. 2012'de hedef 7 milyon kişi. Metrobüsler de, ulaşımda, büyük yük kaldırıyor.
Tabii lâf metroya geldi. "Kemal Kılıçdaroğlu, yılda 80 kilometre metro yapabileceğini vaat ediyor" dedik. Kadir Topbaş, bunu hesaba vurdu. "Yılda metroya harcanacak 4 milyar doları nereden bulabilir?" diye sordu. Kaldı ki, bugün vagonları sipariş edilse, 3-4 yıldan önce temin etmek mümkün değilmiş. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yılda 15 kilometre metro inşa ediyor; hedef, yılda 25 kilometre.
- Ya 80 kilometre?
- Kılıçdaroğlu hayal satıyor.
Topbaş'a, Kılıçdaroğlu'nun vaatleri ile ilgili başka sualler de yöneltildi. Meselâ, İstanbul'da fukara 300 bin aileye ayda 600 lira verilmesi... Kadir Topbaş, "Kaynağı nereden bulacak?" diye sordu. "Kömür ve erzak yerine para veremez mi?" diye üsteleyince, "Biz ayda, ancak 35 bin, bilemedin 40 bin aileye, kömür ve erzak dağıtıyoruz. Kaldı ki maliyeti çok daha düşük" diye konuştu.
Kemal Kılıçdaroğlu'nun, 1/100.000'lik planı bir yıl içinde hazırlayacağına dair sözleri hatırlatılınca, Topbaş çok güldü. "Biz bu planı tamamladık, şubat ayında Büyükşehir Belediye Meclisi'nden geçecek" izahatını verdi.
- Göçe karşı ne tedbir düşünülüyor?
Bu da önemliydi. İstanbul nüfusunun 15-16 milyonu geçmemesi lâzım. Bu yüzden, çevrede eşik vilâyetler ve ilçeler oluşturulacak. Emek yoğun sanayinin Gebze'de, Edirne'de, Tekirdağ'da, Bilecik ve Balıkesir'de yerleşmesine gayret edilecek.
Yolsuzlukların ve usulsüzlüklerin üzerinde de durduk; Kiler Grubu'na ait Saphire isimli binanın inşaat alanının mimari oyunlarla 30 bin metrekareden 180 bin metrekareye çıkarıldığı iddialarına açıklık getirmesini istedik. Bu konuda zaten bir açıklama yapılacakmış. Kadir Topbaş, "Kiler Grubu, izni, CHP'li Belediye Başkanı Nurettin Sözen'den 3 emsal olarak almıştı. Tayyip Erdoğan'ın belediye başkanlığı sırasında 2.5 emsale indirildi. Bizim dönemimizle ilgisi yok" dedi.
- Ya seçim sloganı?
2004'te, "Hayatım İstanbul" sloganını kullanmış. Sebebini de anlattı: Seçim çalışmaları yüzünden ailesini o kadar ihmal etmiş ki, eşi bir gün sitem edince "Ne yapayım, hayatım İstanbul" sözleri ağzından dökülüvermiş. Bu defa, "Gene birlikteyiz.. Hayatım İstanbul" sloganını kullanabileceğini söyledi.
Ferhat Boratav'ın bir teklifi oldu. "İsterseniz, 'Topbaş, forever' cümlesini kullanın. Yani, 'Sonsuza kadar' Topbaş'la."
Dün akşam, Derya Sazak'tan duydum. Meğer, 1980'den sonra hiçbir belediye başkanı, 2 dönem üst üste seçilmemiş. Seçimleri kazandığı takdirde, Kadir Topbaş bir ilki oluşturacak.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın