kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Aralık 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Vassily Ivanchuk

Doping testi Ivanchuk'a şah çekti

ÖZGÜR AKMAN
06.12.2008
Satranç Olimpiyatı'nın son turuna kadar üst sıralarda olan ve yenilgisi bulunmayan Ukrayna, ABD'ye 3.5-0.5 kaybetti ve rakibine bronz madalyayı kaptırdı.
Ukrayna'nın birinci masası süper yıldız Ivanchuk, Dünya Kupası'nın şampiyonu Gata Kamsky'e kaybetmişti. Maçtan sonra Ivanchuk'u ikinci bir sürpriz bekliyordu.
1999'da Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) üyesi olan FIDE, satrancı olimpiyatlara sokabilmek için 2000 yılından beri Dünya Anti- Doping Ajansı (WADA) ile işbirliği yaparak doping testleri uyguluyor.
Dresden'de test için seçilen isim Ukranya'nın birinci masası ve dünya sıralamasının üçüncüsü Vassily Ivanchuk oldu. Ünlü süper büyükusta, maçtan sonra yanına yaklaşan görevlilere aldırmayıp maçı kaybetmenin hırsıyla hızla oteline döndü. Şimdi, Ivanchuk'un ceza alması ve teste girmeyi reddeden birkaç satranççı gibi bütün puanlarının silinmesi gündemde. Bu da madalya sıralamasında ABD'nin bronz madalyasının alınıp Macaristan'a verilmesine neden olacak.
FIDE, Ivanchuk'tan üç ay içinde savunmasını istedi ve Sağlık Komisyonu üç ay sonra konuyu karara bağlayacak.
Şimdi Ivanchuk'un bu durumdan nasıl kurtulabileceği tartışılıyor. Tabii ki doping testine girmemek ağır yaptırımları olan bir hareket, hatta Milli atlet Süreyya Ayhan'ın kariyerinin sonunun başlangıcı doping testlerinin yapılması için görevlilerle işbirliği yapmamasıydı.
Öte yandan ünlü büyükusta Alexey Shirov, yayımladığı açık mektupta IOC'nin satrancı olimpiyatlara almasının garantisi yokken, FIDE birçok kuralı doğru dürüst uygulamazken doping kontrollerine sıkıca bağlı kalmanın anlamsızlığını yazdı. İspanyol büyük usta, "Satranç olimpiyatlara dahil olmayacaksa kendi yoluna gitsin," diyor.
Ivanchuk da günlük online satranç gazetesi Chess Today'e şu açıklamayı yapmış; "Hayatımda ilk kez gördüğüm insanları önemli bir maçı kaybettikten sonra niye dinleyeyim ki? Tabii ki oradan uzaklaştım. Olanlar tamamen delilik. Komedi!" Ama Ivanchuk iki yıl spordan men cezası alırsa kimse bunu komik bulmayacaktır.

NASIL ETKİLER?
Ivanchuk'un teste girmemesi üzerine satrançta doping testine gerek olup olmadığı tartışmaları da yeniden alevlendi. Herhangi bir madde, bir satranççının performansını olağanüstü bir şekilde yükseltir mi? Satranççılar, bunu hep bir ağızdan reddediyor.
Susan Polgar "Mantık, planlama, konsantrasyon gerekiyor satrançta. Bunu geliştirebilecek bir doping yok dünyada," diyor.
Büyükusta ve 'Dr.' Helmut Pfleger böyle maddeler olduğunu, ancak yan etkilerinin de aynı oranda büyük olduğunu söylüyor. Konsantrasyonu artırıcı, oyunun en kritik anlarında sizin hiç dikkatiniz dağılmadan maça devam etmenizi sağlayacak maddeler yok mu? Tabii ki var, ama bunların doping olup olmadığı tartışma konusu. Atıcılık ve golf gibi sporlarda daha çok ellerin titremesi gibi heyecanın fiziksel etkisini kontrol ediyor.
Haberin fotoğrafları