kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Aralık 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
İstanbul'da müzikli bir restoranda saldırganların polis kılığında yaptığı kaçırma eylemi çok konu?uldu.

Memleketimden İnsan Hakkı ihlali manzaraları

06.12.2008
Medya tecavüzü
Birçok televizyon dizisinde önemli rolleri üstlenen 31 yaşındaki A.A. geçen yaz Büyükada'da tecavüze uğradı. Adli Tıp'tan yaralandığına dair rapor alan A.A.'ya saldıran adam hakkında Kartal Ağır Ceza Mahkemesi'nde tecavüz, darp ve gasp suçlarından dava açıldı. Bazı gazetelerin A.A.'nın kimliğini açık etmek yolundaki tutumları tartışma yarattı, bir insan hakkı ihlali olarak kabul edildi.

Polis kılığında işkence

Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde, kendilerini polis olarak tanıtan beş kişi, bir genç kızı saçından sürükleyerek evinden kaçırmaya çalışırken yakalandı. Kırıkhan Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, İstanbul'da müzikli bir restoranda çalışan kadını saçlarından sürükleyerek kaçırıp tecavüz eden zanlıların görüntüsünden etkilenen beş kişinin, ilçede de aynı eylemi yapmaya çalıştığı belirtildi.

Türban tartışması sürüyor
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Fransa'nın, beden eğitim dersine başörtüsüyle girmeye ısrar etmekten Belgin Doğru ve Esma-Nur Kervancı'yı okuldan uzaklaştırmasını "inanç özgürlüğünün ihlali" olarak görmedi. Ocak 1999 boyunca ders başörtüsüyle giren iki genç kız, "başörtüsünün beden eğitimi dersinde öngörülen kıyafetlerle uyumsuz olduğu" yönündeki uyarılara karşın başörtüsü takmakta ısrar ettikleri gerekçesiyle şubat 1999'da okulun disiplin konseyince okuldan atılmışlardı. Böylece türban ve başörtüsü giymenin bir insan hakkı olup olmadığı tartışması yeni bir boyut aldı.

Ferhat Gerçek olayı
7 Ekim 2007'de politik bir aktivist olan Ferhat Gerçek, yasal bir yayın olan Yürüyüş Dergisi'nin satışını yaparken, polisle arbede yaşadı. Ferhat Gerçek polis tarafından arkadan vurulması sonucunda kötürüm kaldı.

Engin Çeber'e işkence
Engin Çeber diğer gözaltına alınanlarla birlikte bir yıl önce vurulan Ferhat Gerçek'le ilgili davada Türk yetkililerle ilgili dokunulmazlığa karşı bir protesto gösterisine katılmıştı. İddiaya göre, gözaltında ve hapiste tutulduğu süre içinde çırılçıplak soyunmaya zorlanmış, tekmelenmiş, defalarca tahta sopalarla dövülmüştü. Avukatı, aldığı yaralar sebebiyle 7 Ekim'de hastaneye kaldırıldığını söylüyor. Engin Ceber, 10 Ekim'de aldığı yaralar sebebiyle öldü.

Vicdani retçiye hak yok
Halil Savda askeri hizmete karşı vicdani reddini aralık 2004'te açıkladı, "itaatsizlık" suçlamasıyla alıkonuldu. 28 Aralık 2004'te, Savda 12 gün alıkonulduktan sonra salıverildi. 4 Ocak 2005'te Tekirdağ'daki Çorlu Askeri Mahkemesi, Halil Savda'yı mahkûm etti, üç ay 15 günlük bir hapis cezasına çarptırdı. Bu hüküm, Askeri Yargıtay tarafından 13 Ağustos 2006 tarihinde iptal edildi, alt mahkemeye iade edildi. 7 Aralık 2006 tarihinde dava Çorlu Askeri Mahkeme'de yeniden açıldı. Halil Savda, bu duruşmaya katıldı ve gözaltına alındı. 25 Ocak 2007'de Savda, yargılama süresi için salıverildi. Ardından Tekirdağ'daki askeri birliğe yollandı, orada askeri üniforma giymesi istendi.
Halil Savda yine vicdani reddini belirterek, askeri kıyafet giymeyi reddetti. Sonuç olarak Savda 'emre itaatsizlikte ısrar' suçlamasıyla Çorlu Askeri Savcısı önüne getirildi, kötü muamelenin yapıldığı iddia edilen Tekirdağ'daki askeri birliğinde askerlerce alıkonuldu.

Emre itaat edin!
8 Haziran günü İstanbul'da gözaltına alınan vicdani retçi Mehmet Bal "emre itaatsizlikte ısrar" gerekçesiyle tutuklandı. 9 Haziran günü Hasdal Askeri Cezaevi'ne sevk edilmeden önce, Beşiktaş'ta askeri gözaltında tutuldu. İki yerde de kötü muameleye maruz kaldığını belirtti. İddialara göre, Beşiktaş'ta gözaltında tutulurken, Mehmet Bal nöbetçi askerler tarafından kafasının, yüzünün ve göğsünün yumruklanmasını da içeren fiziksel şiddete maruz kaldı. Ayrıca birkaç saat boyunca kendisine su verilmedi ve tuvalete erişimi engellendi. Hasdal Askeri Mahkemesi tarafından tutuklanan Mehmet Bal, Adana Askeri Cezaevi'ne nakledilmek üzere Hasdal Askeri Cezaevi'ne konuldu.

Çocukların da hakkı yok

15 yaşındaki Cüneyt Ertuş, Hakkâri'de 22 Mart'ta yapılan Nevroz gösterilerinin ardından polis tarafından tutuklandı. Ertuş, tutuklanmaya direnmek ve bir terör örgütünün propagandasını yapmakla suçlandı. Televizyon çekimi, sivil polislerin Cüneyt Ertuş'un kontrolleri altındayken koluna zarar verdiğini ve Cüneyt Ertuş'un tutuklanmaya direnmediğini gösterdi.