kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Hostesler her tür kaprise dayanıklı.

Gökyüzünde lüks duş

TAYYAR YÜKSEL
Airbus'un A380 model uçakları yaygınlaşmaya devam ediyor. Bazı havayolları yeni Airbus'ın çarpıcı özelliklerini sunduğu müşterilerinden duş ve bar gibi hizmetleri bile esirgemiyor..
Uçuş dünyasında gün geçmiyor ki bir havayolu şirketi yolcularına yeni bir konfor imkânı sağlamasın. Dubai merkezli dev havayolu firması Emirates'in (www.emirates.com) filosuna kattığı A380 model Airbus uçağı A6-EDA, geçtiğimiz günlerde tanıtıldı ve görenleri şaşkına çevirdi. Airbus şirketinin Emirates için ürettiği 11. A380 modeli olan bu uçak öncelikle çok şık tasarımıyla dikkat çekiyor. Özel yalıtım teknolojisiyle A380'in içinde tam bir sessizlik hakim. Hatta öyle ki, pek çok yolcu motorların sesini duymadıklarını söylüyor. Uçak, gökyüzü meraklıları için sürprizlere donatılmış. Koltukların arkasındaki ekranlarda uçağın kuyruk, ön ve alt kısımlarına yerleştirilmiş kameralardan canlı olarak alınan görüntüleri izlemek mümkün. Böylece kalkış ve iniş anlarında hızla alttan kayan pist çizgilerini veya yaklaşan pist görüntüsünü izleyerek dışarıda neler olup bittiğini anlayabilirsiniz. Bu video teknolojisinden bütün yolcular faydalanabiliyor. 489 kişilik uçağın 399 koltuğu ekonomi sınıfı yolculara, 76'sı business class'a ve nihayet 14 adedi first class yolculara ayrılmış. First class uçanlar için "Koltukta oturuyorlar," değil de "Suit odalarda kalıyorlar," demek daha doğru olur. Uçakta bulunan duşları beş dakika boyunca kullanma hakkına sahip olan first class yolcuların keyfi için uçak normalde ihtiyacı olandan yarım ton daha fazla su taşıyor. 10 bin dolardan fazlaya mal olan first class biletlerden birine sahipseniz, ayrıca uçağın geniş sosyalleşme imkanlarından faydalanabilir, barmenle muhabbet edip (belki de) bar kısmında yeni insanlarla tanışabilirsiniz.

FIRST CLASS ÖLECEK Mİ?

İki özel görevlinin her kullanımdan sonra temizlediği duşların kalitesi tıpkı golf kulüplerindeki gibi. Ekonomi sınıfı koltuklar ise sıradan uçaklardaki business bölümlerden daha lüks. Emirates'in sunduğu konfor, havayolu sektöründeki bir trendi de yeniden gündeme getiriyor. Bir dönem ortadan kalkmaya başladığı ve yakında tarih olacağı söylenen first class koltukların yerini uçaklarda business class bölümlerin egemenliği aldı. Gittikçe lüks bir hal alan bu bölümler genişlerken havayolu şirketleri de en büyük paraları business class yolcuları sayesinde kazandı. Emirates gibi şirketler ise first class'ın varlığını koruması gerektiği konusunda ısrarcı. Bir başka lüks havayolu, Singapore Airlines da(www.singaporeair.com) örneğin Singapur-Londra seferlerinde ekonomi sınıfı biletleri yaklaşık 1500, business biletleri 6500, first class'ı ise 14.000 dolar karşılığında satarak bunu kanıtlıyor. Tıpkı Emirates gibi Singapore Airlines'ın bu masraflı ama konforlu uçuşları A380 model Airbus'larda gerçekleşiyor.
Haberin fotoğrafları