kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Satranç Olimpiyat'a girer mi?

İLİŞKİLİ HABERLER
Satranç Olimpiyat'a girer mi?
Pekin'de Olimpiyat heyecanını izleyen birçok sporsever, kendi ilgilendikleri spor dalının Olimpiyatlar'da yer almamasından dolayı da burukluk yaşıyor. Olimpik spor olabilmek için Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) o spor dalını tanımış olması gerekiyor. Rugby, squash, golf, beyzbol (şu anda Olimpiyatlar'da olsa da 2012'den itibaren yok) gibi bazı sporlar da satranç gibi aynı dertten şikâyetçi ve Pekin'de müsabakaların gerçekleşeceği 28 dalın içine girebilmiş değiller. Curling'in ne olduğunu belki bilmeyenler çıkabilir; ama "Eurosport'ta karşılaşmış olabileceğiniz, süpürgeli adamların buz üstünde giden diskle mücadele ettikleri oyun," diye tarif edersem hangi spordan bahsettiğim anlaşılabilir. İşte satranç dünyasının patronu, satrancın olimpik spor olamamasıyla ilgili tepkisini Curling'den yola çıkarak veriyor. Uluslararası Satranç Federasyonu (FIDE) Başkanı Kirsan Ilyumzhinov, curling için "Buz üstünde satranç, olimpik spor, ama klasik satranç değil!" demişti konuyla ilgili bir röportajımızda kendisine sorduğumda.

ZİHİN SPORU KATEGORİSİNDE
Ilyumzhinov, 1995'te yönetime geldiğinden beri satrancı Olimpiyatlara sokmaya çalışıyor ama bir sonuç alamadı. FIDE, satrancı Olimpiyatlara sokabilmek için doping testi denemeleri de yaptı. Ayrıca IOC'nin merkezinin bulunduğu Lozan'da bir ofis açtılar; ama lobi çalışmalarına geçmeden önce bu haftaki Time'da yer verilen, satrancın olimpik spor olmasıyla ilgili bir habere bakılırsa dava açılması da gündeme gelmiş. IOC, FIDE'yi 1999'da Uluslararası Satranç Federasyonu olarak tanısa da satrancın Olimpiyatlar'da yer alması zor. Zaten şu anki IOC Yönetimi, Olimpiyatlar'ın daha da genişlemesini artan maliyetlerden dolayı istemiyor. Ayrıca satrancı da spor olarak görmüyorlar. "Zihin sporları, doğaları gereği programa giremezler," diyor IOC'nin basın sözcüsü Emmanuelle Moreau. Briç de satrançla ortak kaderi paylaşıyor. Ekim ayında yine Pekin'de yapılacak Dünya Akıl Oyunları'nda ise briç, go ve çin satrancı da yer alacak.

SUAT ATALIK'IN BAŞARISI
Türkiye'nin en önemli açık turnuvalarından bir olan ve 10 ülkeden 385 kişinin katıldığı Yedinci İstanbul Açık'ta Suat Atalık sekiz-dokuz puanla Gürcü Levon Babuijan'la aynı puanı almasına rağmen eşitlik bozmayla birinci oldu. Böylece Yunanistan Ligi'nden sonra formunu İstanbul Açık'ta da sürdürdü.
Haberin fotoğrafları