kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MEHMET BARLAS
BAŞYAZI

AK Parti "Geribildirim analizi" ile nerelerde hata yaptığını bulabilir...

İktidarda iki genel seçim kazanmış, "Kapatmama kararı" ile de adeta bir seçim daha kazanmışçasına içte ve dışta güven tazelemiş bir parti var.
Bu partinin kadroları çalışkan. Kimse onlar için "İcraatsız" diyemez.
Cumhurbaşkanı da, Başbakan da bu partinin kadrolarından. Hem Yürütme'ye hem de Yasama'ya hâkimler.
Daha da önemlisi bu partinin alternatifi yok şu anda. En güçlü rakiplerinin oy oranı, onlarınkinin yarısından az.
Bütün bu aktiflerine karşın, iktidardaki parti ülkenin gündemini belirleyemiyor.
Kitlesel gücü ve etkisi olmayan marjinal bir akımın sözcüsü konuştuğu zaman bile, gündem bu söze kilitleniyor.
Muhalefetteki siyasi partilerin sözcüleri sayısız gaflar yapıyor. Ama buna benzer gaflardan biri iktidar sözcüleri tarafından seslendirildiğinde kıyametler kopuyor.
Bu durum sadece "AK Parti'nin acaba gizli gündemi mi var" kuşkusuna dayalı olarak izah edilemez.
Burada bir iletişim bozukluğu olduğu ve kendini anlatma konusunda yetersizlikler bulunduğu ihtimallerinin de, iktidar partisi tarafından dikkate alınması gerekiyor.

Geribildirim analizi
Yönetim kuramcısı Peter Drucker'in böyle durumlar için önerisi, "Geribildirim Analizi" yapılmasıdır. (Klasik Drucker/ Bahçeşehir Üniversitesi Yayınları) "Geribildirim Analizi "ni kısaca şöyle anlatıyor Drucker.
- Ne zaman kilit bir karar alırsanız veya kilit bir eyleme geçerseniz, sonuçta ne beklediğinizi bir kenara not edin. Dokuz ay veya bir yıl sonra sonuçları beklentilerinizle karşılaştırın.
- Bu yöntem size yapabildiğiniz ve yapmakta başarısız olduğunuz şeyleri, güçlerinizin tüm faydalarından yoksun kalmanıza sebep olan şeyleri gösterecektir. Özellikle yetersiz kaldığınız noktalar ve becerilerinizin uygun olmadığı alanlar ortaya çıkacaktır.
- Geribildirim analizi sonunda güçlü olduğunuz yanlar ortaya çıkar. Bu durumda kendinizi güçlü taraflarınızın sonuç vereceği konumlara yerleştirirsiniz.
- Bu analizin sonucunu değerlendirerek güçlü yanlarınızı değerlendirebilirsiniz. Analiz yöntemi nerelerde becerilerinizi geliştirmeniz ya da yeni beceriler kazanmanız gerektiğini size gösterir. Ayrıca bu analizle bilgilerinizdeki boşluklar da ortaya çıkar. Bunları da doldurabilirsiniz.
- Bu analizle, akıl açısından kendini beğenmişliğinizin nerede sizi yetersiz kılan bir cehalete dönüştüğünü keşfedin ve bunun üstesinden gelin. Özellikle belli bir alanda büyük ustalığa sahip olanlar diğer alanlardaki bilgiyi küçümser ya da parlak zekânın bilginin yerini tuttuğuna inanır. Böyle bir cehaletten gurur duymak, kendiyle çelişen bir durumdur.

Demokrasi ve laiklik
- Geribildirim analizi, hatalarınızı düzeltmeye de yarar. Beklentilerinizle sonuçları karşılaştırmak, aynı zamanda ne yapmamanız gerektiğini de gösterir.
- Tabii ki her yiğidin kendine göre yoğurt yeme biçimi vardır.
Neticede Drucker sadece akıl öğreten bir uzmandır. Seçmenden nasıl oy alınacağı konusunda Tayyip Erdoğan'ın uzmanlığı, Drucker'in bilgi alanında değildir.
Ancak "Yönetim" denilince de bütün dünyada Drucker geliyor akla.
Eğer Erdoğan ve AK Parti kadroları, 2002'den bu yana neleri hedef alıp nerelere vardıklarını bu "Geribildirim analizi" ile değerlendirirlerse, mutlaka yararlanacakları sonuçlara ulaşabilirler.
Örneğin "Cumhuriyet kültürü"nün temel öğeleri haline gelmiş olan "Demokrasi" ve "Laiklik" kavramlarının kaynaştırılmasında belki kullanılan söylemler de işin özü kadar ağırlıklıydı.
Örneğin "Ulema" kelimesi yerine "Alimler" veya "Din bilginleri" denilseydi, bazı kesimlerin fobileri alevlendirilmezdi.
Tabii bu "Geribildirim analizi" en fazla CHP için gerekli. Çünkü onlar zaten "Başarısız"lar.