kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Ricardo Martinez Paz (üstte), Bruni'yi (sağda) cumhurbaşkanı eşi olarak değil, şarkıcı olarak görüntülediklerini anlatıyor.

Carla Bruni'nin erkeksi yönünü çıkaran adam

YAPRAK ARAS ŞAHİNBAŞ
Carla Bruni'nin moda ve sanat danışmanı olarak tanınan Ricardo Martinez Paz, Fransa First Lady'sine erkek kıyafetleri giydirirken, ondaki karizmayı ön plana çıkarmaya çalıştığını söylüyor..
Ricardo Martinez Paz, Arjantin asıllı Fransız sanat ve moda danışmanı. Ama daha çok ünlü sanatçıların stil danışmanı olarak biliniyor. Sophie Marceau, Jane Birkin, Emmanuelle Beart, Charlotte Gainsbourg, Catherine Deneuve ve Monica Belluci, çalıştığı isimlerin sadece birkaçı. Üç yıl boyurnca Jane Birkin'e stil ve imaj danışmanlığı yapan Paz'ı belki ismen tanımazsınız ama, Birkin'in Arabesque albümünün kapağındaki dillere destan kırmızı elbisenin ona ait olduğunu öğrenmek belki ipucu verebilir. Farklı uluslararası yayınlar için stil danışmanlığı yapan Paz'ın çekimleri düzenli olarak Fransız Elle, Express, Le Nouvel Observateur, Gala, Studio gibi dergilerde de yayımlanıyor. Ünlü psikoloji dergisi Psychologies'in kapakları da Paz imzalı. Filmlere de styling yapan Paz, özel bir çekim için İstanbul'daydı. Bu renkli kişiliğin, Carla Bruni'nin yeni albümünün ardındaki isim olduğunu öğrenince çok şaşırdık.

ERKEK KIYAFETLERİ

Bruni'nin Comme si de rien n'adlı albümünün, daha sonra The Independent gazetesine ve Madame Figaro dergisine kapak olan fotoğrafları için Paz, maskülen bir görünüm tercih etmiş. Beyaz gömlekli kare için kıyafetler, Dior Homme'dan, yani markanın erkek koleksiyonundan seçilmiş mesela. Paz, bunun nedenini şöyle anlatıyor: "Çalıştığım sanatçıların imajına çok saygı duyuyorum. Ama diğer taraftan, fotoğraflarda onları ileriye götürmem gerektiğini de düşünüyorum. Bruni'ye erkek kıyafetleri giydirirken, ondaki karizmayı ve zarafeti ön plana çıkarmak istedim. Biraz Jane Bikrin veya Patti Smith'e de benzedi aslında. Ama mesela Dior'dakiler, fotoğrafları görünce 'Carla içindeki zarafeti ilk kez çok güzel yansıtmış,' dediler." Acaba feminen bir görünümden kaçınmasının nedeni, cumhurbaşkanının karısı olmasından kaynaklanıyor olabilir miydi peki? Paz, bu fikre kesinlikle katılmıyor: "Bizim işimiz Carla'yı sanatçı, şarkıcı olarak çekmekti. Cumhurbaşkanı eşi olarak görüntülemek değildi. Carla'nın beklediği de buydu. Sanatçı yönünün, o ruhun verilebilmesiydi."

SOYUNMA ODASI
Gelelim çekimin perde arkasına... Bruni, kıyafet seçimine hiç karışmamış. Paz'ın belirlediği kıyafetlerin hepsine bayılmış. Bu arada çekimden bir gün önce Paz, stüdyoda soyunma odası olmadığını fark ederek sabaha kadar uyuyamamış. "Cumhurbaşkanının karısı nerede, nasıl soyunacak?" diye karalar bağlamış. Ama Bruni bunu hiç sorun yapmamış. Güzel güzel giyinmiş, soyunmuş, uslu uslu çekimi yapmışlar. Çekim sırasında sadece bir koruma ve şoför bulunmuş. Sigara ve bira içilmiş, sohbet edilmiş.