kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Temmuz 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Robert Kolej

Genco Erkal (Oyuncu)
Amerika'yı eleştirmeyi Robert'te öğrendim
"Robert Kolej, hayatımın yolunu çizmemde, tiyatro sanatçısı olmamda bana yardımcı oldu. Tiyatro sanaçısı olmaya o okuldaki tiyatro etkinlikleri sırasında karar verdim. Değerli hocalarımız vardı. Sanat, edebiyat, tiyatro gibi dallarda kendimizi geliştirmemiz yolunda çok destek oldular. 1957 mezunuyum; o zamanlar okul, kızerkek kısmı olarak ikiye ayrılmıştı. Her iki okulda yılda beş-altı oyun çıkarılırdı. Bu oyunların yarısı İngilizce, yarısı Türkçe olurdu. Biz kızların, kızlar da bizim oyunlarımıza konuk olarak katılırdık. Biz Shakespeare'i kendi dilinde konuşarak oynamayı orada öğrendik. Bu tarz etkinlikleri, kişilik gelişmesi açısından da çok önemli buluyorum. Bize genç yaşta büyük sorumluluklar verildi. Örneğin son yılında tiyatronun başındaydım ve o yıl ilk kez bir öğrenci tiyatrosu olarak Anadolu turnesine çıktık. Robert Kolej'de bu tür olanaklar hep sağlanıyordu. Bunun yanı sıra Robert Kolej benim Amerikan İngilizcesinden nefret edip, İngiliz İngilizcesini sevmemi sağlayan yerdir. Her ne kadar Amerikan İngilizcesi öğretilse de... Aynı doğrultuda Robert bir Amerikan okulu olsa da, bir mezun olarak Amerika'yı en çok eleştiren kişilerden biriyim. O eleştirel bakışı da orada öğrendim."

Neşe Erberk (İşkadını)
Kendi ayaklarımın üzerinde durmamı sağladı
"Robert Kolej'in birkaç önemli özelliği var. Öncelikle çok iyi bir eğitim programına sahip. Bu eğitim programında Amerikalı ve İngiliz öğretmenler ders veriyor. Dolayısıyla yabancı dil eğitimi çok kuvvetli. Ama matematik ağırlıklı bir eğitim aldık. Bunun yanı sıra yaşayarak öğrenme yöntemiyle yetiştirildik. Robert, sosyal yönü çok kuvvetli bir okul. Sadece bir eğitim kurumu değil; oradaki çocukların kendi ayakları üzerinde durabilen, bir toplulukta farklılıklarını gösteren bireyler olması amaçlanıyor. Çocukların kendi kendilerini disipline etmelerini sağlıyorlar. Öğrenciler arasında ciddi bir rekabet olduğu için kendimizi hep çalışmaya motive ederdik. Ben iyi bir öğrenciydim. Ama Robert'e girip de çalışmayan öğrenci azdır. Herkes nasıl daha iyi olurum hedefli çalışır. Biz okul sonrası öğretmenlerimizle dolaşırdık, spor yapardık... Konum olarak da çok güzel, orman içerisinde... İnsana huzur verir. Ben 1982 mezunuyum ve çocuklarımın da benim gibi orada okumasını çok isterim. Ama girmeleri çok zor. Robert, sonuç olarak seçkin bir okuldan mezun olup, seçkin bir kişi olarak toplumda yer almamı sağlamıştır. En önemlisi kendi ayaklarımın üzerinde durmamı ve bir birey olarak yetişmemi sağladı."

Ömer Karacan (İşadamı)
Öğrencinin ufkunu açan bir okul
"Robert Kolej, o kadar muhteşem bir tecrübeydi ki, anlatmakla bitmez. Merakınız varsa, verilenleri almaya hazırsanız, size bir dünya insanı olmayı öğretiyor. Her bakımdan sizi tatmin etmeye hazır. Hayat görüşünü belirleyen, ufku çok zorlayan bir okul. Ayrıca alaturkalık sıfırdır. Öğrencileri o okula girmek için kendilerini o kadar zorluyorlar ve öyle bir eğitim alıyorlar ki, sonunda kendilerini beğenmemeleri imkânsız. 1980 mezunuyum. Okulda tiyatroya çıktım, fen kollarında yer aldım. Bunun yanı sıra cuma günleri okul sonrasında, büyük salonda 'çay' adı altında disko partilerini başlatan kişiyim. Okul, kesinlikle baskıcı değil, bu tip şeylere çok açık. İnsanı her tecrübeye teşvik eder... Konumunun güzelliğine de değinmeden geçemeyeceğim..."

Pınar Kür (Yazar)
Robert mezunlarında Amerika'ya kaçma eğilimi var
"Ben Robert Kolej, oğlum Galatasaray Lisesi mezunu. Her iki okulu da iyi tanıyorum. Her iki okulun da Türkiye'ye çok iyi, başarılı insanlar yetiştirdiğini düşünüyorum. Ama bazı yönlerden birbirlerinden ayrılırlar. Robert Kolej'de özgürlükçü bir hayat vardır. İnsanları rahat bırakırlar, analitik düşünme yetisini verirler. Ama Galatasaray Lisesi, biraz daha sıkı bir okuldur. Öğrencilerine Fransız eğitimi verir. Bence Galatasaray Lisesi'nin mezunları, Türkiye için her zaman daha çok iş yaptı. Öteden beri Türkiye için yüksek kademeli memur yetiştirdi. Galatasaraylılar siyasetçi olmaya daha yatkındır, Robert'ten Bülent Ecevit ve Tansu Çiller gibi isimler çıksa da... Robert mezunlarında çoğunlukla Amerika'ya kaçma eğilimi var."
Haberin fotoğrafları