kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Temmuz 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Thatcher haklıydı, en önemlisi aile

29.06.2008
- İnsanı da kendi çıkarlarının peşinden koşan bir 'ekonomik hayvan' olarak mı tanımlıyorsunuz?
- İktisat, ihtiyaçlar üzerinden piyasaya bakar ve arz ile talebi de ihtiyaçlar belirler... Norm, ahlak, milliyetçilik, bu ilkeler üzerinden hayata bakmaz iktisatçı. Yalın, çıplak bir insan üzerinden değerlendirir. Uyuşturucu mesela berbat bir şey, insanı mahvediyor... Ama satılıyor, para karşılığı insanlar uyuşturucu alıyor. Bunun berbat, insanı mahveden bir şey olduğunu bilmek ve söylemekten ziyade, uyuşturucunun neden piyasada olduğunu merak ederiz. Bence insan doğasında aile çok önemli. Anne, baba ve doğulan ortam. Buradaki kültürel girdiler çok hayati. İnsan doğasında bu ilk ortamın belirleyici olduğunu düşünüyorum.

- Siz de Margaret Thatcher gibi "Toplum diye bir şey yok, yalnızca aileler var," mı diyorsunuz yani?
- Bu görüşe çok yanlış demem. Aile çok önemli bir şey. İnsanın kültürel kodlarını anne ve baba şekillendiriyor. Kendinin göremediğini başkalarının üzerindeki yansımalarından görürsün ve bence kendini en iyi 40 yaşından sonra tanımaya başlarsın. Bu noktada da anne ve babana dönersin. Şunu da söyleyeyim, Thatcher müthiş reformlar yapmıştı.

- Neoliberalizm karşıtı yazarlar, hâlâ Thatcher döneminde olduğumuzu, dünyaya bakışımızı onun şekillendirdiğini söylüyor.
- Bunu söyleyenler onun yaptığı reformlara karşı olanlar. O çizgi sayesindedir ki, o ve Blair sayesinde, İngiltere'de sanayi dönemi bitti, sanayi sonrası dönem başladı. İngilizler bunu yıllar sonra anlayacak. 80'lerde ise o madencilerle dövüşüyordu, solcular da madencilerin hayatını kaydıran kişi olarak görüyordu Thatcher'ı.