kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sakarya semalarında model planörler

Burcu ALDİNÇ
Bu yıl altıncısı düzenlenen Model Planör Dünya Şampiyonası'na Türkiye ev sahipliği yapıyor. Sakarya'da düzenlenen şampiyona için 26 ülkeden toplam 168 sporcu ülkemize geldi. Yarın başlayacak yarışma, doğa dostu olmasıyla da ilgi görüyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Sakarya semalarında model planörler
Türkiye artık birçok spor dalı için yeni bir keşif noktası haline geldi. Önce Formula 1'e ev sahipliği yaptık, ardından Avrupa Kadınlar Golf Şampiyonası'na. Bu hafta ise Sakarya, yurtdışından gelen tam 168 sporcuyu ağırlıyor. Ziyaret-i sebepleri ise bu yıl altıncısı düzenlenecek olan Dünya Model Planör Şampiyonası. (FAI F3J World Championship) Bu şampiyona, iki yılda bir düzenleniyor. Nerede yapılacağına ise İsviçre'de toplanan bir heyet karar veriyor. Bu yılki şampiyona içinse Sakarya uygun görülmüş. Birçok futbol kulübünün çim işlerini yapan Spor Yapı firması, şampiyona için kendi arazisini açmış. Model planörün yapılabilmesi için geniş ve düz bir arazi gerekiyor. Bu da İstanbul gibi tepelerden oluşan bir şehirde şampiyonanın yapılmasını engelliyor. Yaklaşık 12 yarışmacının aynı anda maket uçaklarını uçurdukları karşılaşmalarda, kaza yaşanmaması ve uçakların birbirine çarpmaması için en az iki kilometre boyunca etrafında dağ, tepe ya da herhangi bir yapılaşma olmayan boş araziler gerek. Bunun dışında da gelen sporcuların rahat konaklaması için uygun kamp alanları... Model planör sporu diğer uçak sporlarının aksine tamamen doğa dostu ve çevreci olmasıyla dikkat çekiyor. Çünkü planörlerde motor bulunmuyor ve yakıt gerekmiyor. Maket uçaklar tamamen termal yardımlarıyla yani hava akımları ve rüzgâr sayesinde havada kalıyor. Uçakların ortalama uzunlukları 2.5-3 metre, ortalama kiloları ise 2-2.5 kilo arasında değişiyor. Uçağın boyu ne kadar uzun, ağırlığı ise ne kadar hafif olursa, pilot o kadar avantajlı oluyor. Çok küçük yaşlardan itibaren yapılabilen sporda 'Junior' ve 'Senior' olmak üzere iki farklı kategori bulunuyor. Junior'lar 18 yaş ve altından oluşurken, Senior'lar 18 yaş ve üstünü simgeliyor.

RÜZGÂRLA YARIŞ
Model Planör Dünya Şampiyonası için Almanya, Fransa, Ukrayna, Rusya, Amerika, İngiltere, İsviçre, Çek Cumhuriyeti başta olmak üzere 26 ülkenin sporcuları geçtiğimiz hafta itibariyle Sakarya'ya gelmeye başladı. Takım halinde yarışılan bu sporda takımlar, üçer kişiden oluşuyor. Türkiye Milli Takımı'nda 'Junior' takımı, Umut Diren Üstünday, Esra Koç ve Ali Ersu oluşturuyor. Büyükler takımında ise Mustafa Koç, Murat Eskibatır ve Ilgaz Kalaycıoğlu yer alıyor. Pilotlar bir hafta boyunca günün farklı saatlerinde toplam 11 kez uçaklarını uçuruyor. Burada amaç, 10 dakika boyunca uçağı havada tutabilmek ve sürenin bitmesine yakın iniş hatlarına indirebilmek. 10 dakikanın üzerinde havada kalan uçaklar ise hiç puan alamıyor. Kısacası pilotlar, rüzgârla ve zamanla aynı anda yarışıyorlar. Turnuva sonunda takım arkadaşlarının aldıkları dereceler toplanıyor ve ilk üç takım belirleniyor. Ama şampiyona bununla da bitmiyor. Ardından fly-off'lar (ferdi yarışlar) başlıyor. Şampiyonada birey olarak en iyi dereceyi alan 11 pilot, bu kez bireysel olarak araziye çıkıyor ve 'en iyi pilot' olabilmek için mücadele veriyor. Pilotlar uçakları ellerindeki kumandalarla idare ediyor. Bunun için önce bir radyo frekansı alıyorlar. En iyi puanı alabilmek için havayı çok iyi kollamak gerekiyor. Rüzgârın hızı ve güneşin açısı değiştikçe uçakların yönlerinin de ona göre ayarlanması şart. Aksi takdirde uçaklar kısa süre içinde yere çakılabiliyor. Pilotlarla birlikte antrenörler de sahaya çıkıyor. Pilot tüm dikkatini uçağında yoğunlaştırırken, antrenör diğer uçaklara bakıyor ve iyi hava yakalayanları gözlemleyip kendi pilotuna nereye gitmesi gerektiği konusunda bilgiler veriyor. Yine bir kişi de pilota süreyi hatırlatmak için yanında bulunuyor. Dünya Şampiyonası toplam 11 raunttan oluşuyor. Ama her pilotun bir raunt hata yapma şansı var. Çünkü en kötü derecelerin elde edildiği raunt siliniyor.

YEDİSİNE GELEN BAŞLIYOR
Türkiye'de 17 şehirde 80'in üzerinde model planör okulu var. Soarist Open İstanbul Model Planör Kulübü bunlardan biri. Antrenmanlarını daha çok Riva'da yapıyorlar. Bunun dışında Çorlu ve Çatalca'da da planör için uygun sahalar var. Her kulüp kendi sahasında eğitim veriyor. 10'dan fazla kişi uçaklarını aynı anda uçuramayacağı için daha çok arazi gerekiyor. Yedi yaşından itibaren model planör pilotu olmak mümkün. Ses, hava ve gürültü kirliliği yapmayan planörlerin fiyatları yaklaşık 250 avrodan başlıyor ve 2 bin avroya kadar çıkıyor. Ama bu sporu yapmak için illa kendi uçağınıza sahip olmak zorunda değilsiniz. Çünkü eğitim okullarında gerekli tüm gereçler zaten bulunuyor. Daha fazla bilgiyi www.soarist.com adresinden edinebilirsiniz.
Haberin fotoğrafları