kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

6-7 Eylül'e muhteşem dediler

15.06.2008
-Bir gazeteci olarak bu tür operasyonlarda medyanın manipülasyonu hakkında ne söylemek istersiniz?
-Batı ülkelerinde bu tür yapıların dağıtılmasında basının desteği çok büyüktü. Bizde ise ne yazık ki destek yok. Burada Ergenekon ile ilgili yanlış bilinen bir şeyi anlatmak istiyorum... Ergenekon ismini ilk kullanan, 12 Eylül öncesinde öldürülen Adana Emniyet Müdürü Cevat Yurdakul. Özel Harp Dairesi'nin sivil unsurlarının bağlı bulunduğu yapı olduğunu ve başında da "Albay Ergenekon" kod adlı biri olduğunu Bülent Ecevit'e anlatıyor. Zaten bu bilgileri aktarmasından birkaç gün sonra öldürüldü. Sonra Erol Mütercimler, bu adı ilk kez 12 Mart generallerinden Memduh Ünlütürk'ten duyduğunu söyledi. Can Dündar ve Celal Kazdağı da bunu referans alarak kitaplarına bu adı verdiler. Oysa bu yapının adını Erol Mütercimler'e söyleyen, 70'li yılların solcularından, daha sonra gizli ordular üzerine yazdığı kitapları ciddi bilgilerle dolu olan Halit Özkul. Susurluk'tan çok önce Mütercimler, o dönemde görev yaptığı gazete için Halit Özkul ile röportaj yapmaya gidiyor. Özkul, Ergenekon'u anlatıyor. Ama röportaj yayımlanmıyor.

- 6-7 Eylül olaylarını çok çarpıcı anlatıyorsunuz, bir film gibi. CIA başkanı İstanbul'da, gerilim hızla artıyor, Ermenilerin evlerine çarpılar konuluyor... Sonra her şeyin hesabı hiçbir gücü olmayan komünistlere kesiliyor! Peki insanlar bu hikâyelere nasıl inanıyor?
-Bunlar çok detaylı hazırlanan özel harp operasyonları. Gizli orduların sivil veya askeri unsurları, bu operasyonları düzenler ve düşman olarak hedef alınan solcuların üzerine atılır. Uzun yıllar Özel Harp Dairesi Başkanlığı yapan Orgeneral Sabri Yirmibeşoğlu, 6-7 Eylül olaylarının bu dairenin işi olduğunu söylerken "Muhteşem bir operasyonuydu!" demişti. 6-7 Eylül olaylarının tertibinde de muhteşem bir örgütlenme olduğunu söyledi. Sonra operasyon dönemin solcularının üzerine atılınca, böylece bir sindirme, yok etmeye yönelik ikinci bir operasyona dönüşüyor... Kimse inanmıyor bunlara. Gerçek o günde biliniyordu bugün de. Sadece tepki gösterilmiyor.