kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Haziran 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Şarap beş dakikada bir derece ısınır

04.05.2008
- Sizin hiç mönüye katkınız oldu mu? Mesela bir Türk yemeğinden de enteresan şeyler çıkabilir ortaya...
- Ara ara deniyorum. En son beyaz peynir, zeytin ve reçelle yapılan bir tatlı denedik.

- Nasıl oldu?
- Maalesef pek olmadı. Ama çalışmaları sürdürüyorum. Bu arada bir Türk şarabını mönüye ekledim. Sadece 15 fıçı üretilen Kayra Imperial 2005 artık bizim fotoğraf albümünü andıran mönümüzün içinde. Bu, Türk şarabının gelişimi için çok önemli. Bizim mönümüze girmeleri, diğer mekânlar için iyi bir referans olacak.

- Tat alımını fazlalaştırmak için uygulanan bir taktik var mı?
- Bizim test mönümüzde masaya ilk olarak yumurta beyazı, yeşil çay ve bir damla votkadan oluşan bir top geliyor. Bu top yaklaşık 50 saniye -187.5 derece nitrojende pişiyor. Üzerine de yeşil çay tozu sıkılıyor. Yerken de havaya yeşil limon aroması sıkılıyor. Shot gibi tek parça halinde yiyorsunuz. Yerken burnunuzdan ejderha gibi dumanlar çıkıyor. Ama bu sayede tat alma duygularınız hassaslaşıyor.

- Şarabın tadını daha iyi algılamak için ne yapmak gerek?
- Çalkalarsanız aroması canlanır. Bir de şarabın derecesi çok önemli. Masaya konan şarap her beş dakikada bir derece ısınır, ta ki oda sıcaklığına gelene kadar. Bu yüzden şarabı serin içmek daha mantıklı. Üstelik ağız mekanizması gerçekten de enteresan. Üç saniye dudağınızın iç kısmında bekletirseniz şarap ısınacaktır. Ama ideal derece 16-17 derecedir. Şarabın çok soğuk içilmesi, tadını metalimsi yapar.

- Aperatif olarak içmek için ne öneriyorsunuz?
- Sek beyaz şarap içilebilir ya da köpüklü beyaz şarap. Ama cin tonik içilmemeli. Cin, çok ağır. Sonrasında yiyeceğiniz yemeğin tadını etkileyip bozabilir.